Συνέντευξη με τον Κώστα Χατζηχρήστο

Αρχικά, αν γίνεται να μας εξηγήσεις ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του head strength & conditioning coach σε μια ομάδα
Ο head strength & conditioning coach είναι υπεύθυνος για να βρίσκονται οι παίκτες σε καλή.
σωματική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από το σχεδιασμό των κατάλληλων προγραμμάτων, οι παίκτες πρέπει να έχουν αντοχή, δύναμη και συνοχή, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος που παίζει ο γυμναστής στην πρόληψη τραυματισμών. Πέρα από τα τεχνικά κομμάτια, ο γυμναστής, ως μέλος του προπονητικού team, παίζει πολύ σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των παικτών σε θέματα διατροφής, υγείας και της γενικότερης παρουσίας τους στην ομάδα. Ακόμη, παίζει το συνδετικό κρίκο μεταξύ του προπονητικού team, των φυσιοθεραπευτών, των γιατρών και των παικτών.

Πες μας μερικά πράγματα για την εμπειρία σου ως γυμναστής στο NCAA ( Texas , Georgia)

Είχα την τύχη να ξεκινήσω την καριέρα μου στις Η.Π.Α. σε πολύ καλά πανεπιστήμια, τα οποία προσέφεραν ένα ιδανικό περιβάλλον για μάθηση και εξέλιξη. Είχα πολύ καλούς δασκάλους, οι οποίοι πίστεψαν σε μένα και με βοήθησαν να ξεκινήσω σωστά την καριέρα μου. Στις Η.Π.Α δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της αθλητικής βελτίωσης των παικτών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να επενδύονται ποσά σε υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις, ενώ και οι δυνατότητες για μάθηση είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, το πρωτάθλημα του NCAA είναι πολύ ανταγωνιστικό, με πολλά παιχνίδια τη βδομάδα, ενώ επειδή οι παίκτες μένουν τέσσερα χρόνια στην ομάδα, σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις μαζί τους για μακρύ χρονικό διάστημα, βλέποντας έτσι την εξέλιξή τους.

Γενικότερα από την εμπειρία του να εργάζεσαι στις ΗΠΑ, με κορυφαίους αθλητές από διάφορα αθλήματα;
Σίγουρα είναι μεγάλη τιμή για μένα με συνεργάζομαι με αθλητές τέτοιου επιπέδου, οι οποίοι είναι εξαιρετικά χαρισματικοί και ταυτόχρονα ιδιαίτεροι άνθρωποι. Αν και το άθλημά μου είναι το μπάσκετ, αποτελούσε και αποτελεί μια πρόκληση να προσαρμοστεί το σύστημα προπόνησης στις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος.

Από τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό;

Ο Πανιώνιος είναι η ομάδα που πέρασα τα περισσότερα χρόνια σαν γυμναστής στην Ελλάδα και γι’ αυτό σημάδεψε την καριέρα μου. Εκείνες τις χρονιές είχαμε την τύχη να έχουμε πολλούς νεαρούς, ταλαντούχους και εξελίξιμους παίκτες, όπως ο Στράτος Περπέρογλου και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, καθώς και μια διοίκηση που μας έδινε όλα τα μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας σε υψηλό επίπεδο.

Στον Ολυμπιακό έμεινα για μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά και εκεί είχαμε μια εξαιρετική φουρνιά παικτών, όπως ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος και πολλά άλλα παιδιά που πρωταγωνιστούν ακόμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είχαμε μια εξαιρετική σεζόν και με πολλά από αυτά τα παιδιά διατηρούμε ακόμα καλές σχέσεις.

Και στις δύο αυτές ομάδες, είχα την τύχη να συνεργαστώ με εξαιρετικούς προπονητές, όπως ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο Γιόνας Κασλάουσκας και πολλοί άλλοι.

Έχεις δουλέψει αρκετά με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Πως ήταν η συνεργασία σας; Είναι δύσκολο για έναν αθλητή τέτοιου μεγέθους να κρατηθεί υγιής; Γιατί ο Σοφοκλής είχε πολλούς τραυματισμούς στην καριέρα του.

Δεν είχε περισσότερους τραυματισμούς από τους υπόλοιπους αθλητές. Πρόκειται για έναν χαρισματικό αθλητή, με πολλά προσόντα, που είχε κάποιες ατυχίες στην καριέρα του. Μέσα, όμως, από αρκετή προσπάθεια κατάφερε να τις ξεπεράσει και να παίξει για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος για το Σοφοκλή είναι ότι μετά το τέλος του πρωταθλήματος έπαιρνε λίγες μέρες ρεπό και όλο το καλοκαίρι έκανε προπόνηση, μέχρι την έναρξη της επόμενης προετοιμασίας.

Γενικότερα οι αθλητές τι πρέπει να προσέχουν για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς;
Δυστυχώς, οι τραυματισμοί είναι αναπόφευκτο στοιχείο του υψηλού αθλητισμού. Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψή τους είναι η συστηματική και μακροχρόνια προπόνηση, ιδιαίτερα η προπόνηση δύναμης μπορεί να θωρακίσει το σώμα από τα περισσότερα είδη τραυματισμών. Από κει και πέρα, η διαρκής αξιολόγηση και παρέμβαση, όπου χρειάζεται, του φυσιοθεραπευτή, του γιατρού και του γυμναστή, συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας σε όλη τη διάρκεια της καριέρας των αθλητών.

Οι συνθήκες στην ΤΣΣΚΑ ποιες είναι;
Η ΤΣΣΚΑ είναι μια πολύ οργανωμένη ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι πλησιάζει πολύ σε δομή και οργάνωση τις ομάδες του NBA. Από κει και πέρα, η ομάδα μας παρέχει όλα τα μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Για παράδειγμα, φτιάξαμε καινούριο γυμναστήριο με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, έχουμε δικά μας όργανα για εργομετρικές εξετάσεις, ενώ γενικά ό,τι ζητήσουμε εντός λογικών πλαισίων, μας το παρέχουν, πράγμα ασυνήθιστο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Πες μας μερικά πράγματα για το Performance 22

Παράλληλα με τις ομάδες, είχα ξεκινήσει να προπονώ παιδιά διαφόρων επιπέδων και αθλημάτων. Έτσι, κάποια στιγμή αποφάσισα να σταματήσω προσωρινά τον πρωταθλητισμό και να ξεκινήσω το δικό μου προπονητικό κέντρο, το οποίο και ξεκίνησα στις εγκαταστάσεις του τένις στο ΟΑΚΑ. Στη συνέχεια, στην ομάδα προστέθηκαν κορυφαίοι επαγγελματίες του χώρου, ο Δημήτρης Αλεξάκης (χειρουργός ορθοπεδικός), ο Γιώργος Βασιλόπουλος (φυσιοθεραπευτής) και ο Γρηγόρης Γονιδάκης (φυσιοθεραπευτής), με αποτέλεσμα το Performance 22 να μετεξελιχτεί από ένα προπονητικό κέντρο σε ένα κέντρο αποκατάστασης Το κέντρο λειτουργεί όλο το χρόνο και έχουμε τη χαρά και την τιμή να δουλεύουμε με κορυφαίους αθλητές από την Ελλάδα, αλλά και σταδιακά από το εξωτερικό. Βέβαια, δεν αναφερόμαστε μόνο σε αθλητές, καθώς και σε «απλούς» ανθρώπους που επιζητούν μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στη φυσιοθεραπεία και στην προπονητική.

Ποιες είναι οι διαφορές στον τρόπο δουλειάς των παικτών μπάσκετ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το NBA;
Υπάρχει διαφορετική κουλτούρα στον τομέα της προπόνησης της αθλητικής βελτίωσης στις Η.Π.Α. σε σχέση με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εκεί, η διαφορά είναι ότι υπάρχει επαγγελματισμός σε αυτόν τον τομέα (γυμναστήρια κτλ.) και οι παίκτες αρχίζουν από μικρή ηλικία. Στη συνέχεια στα κολλέγια γίνεται πιο συστηματική δουλειά και έτσι όταν οι παίκτες φτάνουν στο NBA, είναι σε πολύ καλό αθλητικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι η κουλτούρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι παίκτες ασχολούνται με τη σωματική τους βελτίωση πιο συστηματικά καθ’ όλη τη χρονιά και το καλοκαίρι κατά τη μεταβατική περίοδο, όπου είναι και η πιο σημαντική περίοδος για τη βελτίωση ενός αθλητή. Στην Ευρώπη, τα πράγματα αλλάζουν με αργούς ρυθμούς, γιατί οι ομάδες δεν επενδύουν σε υλικοτεχνική δομή, ενώ και στον τομέα της εκπαίδευσης υπολειπόμαστε των Η.Π.Α.

Ειδικά για το NBA πως προετοιμάζονται σωματικά οι παίκτες για να αντέξουν αυτόν τον μαραθώνιο;
Όπως είπα και παραπάνω, η δουλειά γίνεται όλο το καλοκαίρι, γιατί δεν υπάρχει χρόνος μέσα στη χρονιά, λόγω των συνεχόμενων αγώνων. Οι παίκτες συντηρούνται κάνοντας ελαφριά βάρη όλη τη χρονιά και γενικά κάνοντας μια πιο ποιοτική δουλειά.

Από όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς έχεις ξεχωρίσει κάποιους παίκτες για την προσήλωσή τους στο συγκεκριμένο κομμάτι;
Δε θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα, αλλά οι περισσότεροι παίκτες που διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο για χρόνια, προπονούνται συστηματικά και δίνουν μεγάλη σημασία σε παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή τους (ξεκούραση, ύπνος, διατροφή κτλ. ), ενώ δεν κάθονται ποτέ αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

ΠΗΓΗ https://badbasket.blogspot.gr






Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728