ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΣΣΑΣ «Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση»


ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΣΣΑΣ

Η νέα γενιά των Ελλήνων προπονητών αφήνει υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υποτιμάμε και την παλιά... φρουρά! Ο Κώστας Μίσσας ήταν και παραμένει στην "αφρόκρεμα" του ελληνικού μπάσκετ, καθώς παρά το πέρασμα του χρόνου, φροντίζει να διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντές του, προκειμένου να συνεχίσει το σπουδαίο του έργο. Ο "στρατηγός", που πρόσφατα αποχώρησε από την Εθνική Γυναικών, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας του στην Εθνική Νέων Ανδρών, άνοιξε την καρδιά του στοCobrasports.gr και μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του επί παντός επιστητού...

Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη νεαρών ταλέντων, σχολίασε τα περιθώρια διάκρισης της Εθνικής Γυναικών, ενώ δεν παρέλειψε με το δικό του πάντα ξεχωριστό τρόπο να δώσει το στίγμα του για το μέλλον του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μας.


Σε τι επίπεδο βρίσκεται το επίπεδο του αναπτυξιακού προγράμματος στο ελληνικό μπάσκετ;

Το ελληνικό μπάσκετ πάντα έβγαζε και θα βγάζει ταλαντούχα παιδιά. Αυτό είναι δεδομένο. Βέβαια, πολλές φορές βλέπουμε κάποιες πιο ταλαντούχες φουρνιές που στη συνέχεια πρωταγωνιστούν. Όσον αφορά τους γεννηθέντες το 1997 και το 1998, έχουμε δει μέχρι τώρα γύρω στα 650 παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Εκτίμησή μου είναι πως οι 98άρηδες είναι καλύτερη τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και ποσότητας. Υπάρχουν κάποιοι νεαροί αθλητές με ιδιαίτερες ικανότητες και προοπτικές, που αν δουλέψουν σκληρά και αξιοποιηθούν κατάλληλα, θα μπορέσουν να στελεχώσουν τις προεθνικές, αλλά και μετέπειτα τις εθνικές ομάδες των ηλικιακών τους κατηγοριών.

Ο τρόπος δουλειάς που γίνεται στα σωματεία βοηθάει το έργο της Ομοσπονδίας;

Θα έλεγα πως όχι! Παρατηρώ πως τα τελευταία 10-12 χρόνια τα προγράμματα υποδομών είναι αρκετά υποβαθμισμένα και φρονώ πως είναι πλέον ανάγκη να οργανωθούν καλύτερα, ώστε τα

παιδιά που ήδη υπάρχουν να έχουν στη συνέχεια μία εξέλιξη ανάλογη του ταλέντο τους. Θα πρέπει οι ομάδες να αντιληφθούν ότι πρώτος στόχος στις μικρές ηλικίες είναι η παραγωγή παικτών και το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό.

Επίσης, θα πρέπει να αντιληπτό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως οι προπονητές στις μικρές ηλικίες θα πρέπει να είναι άτομα με γνώση, διάθεση και καλώς εννοούμενη τρέλα, προκειμένου να φέρνουν εις πέρας το έργο τους, αναδεικνύοντας το ταλέντο των παιδιών, μέσα από ένα οργανωμένο και συντονισμένο πρόγραμμα.

Βλέπουμε παίκτες, όπως ο Παπανικολάου, ο Μάντζαρης και ο Σλούκας, που είχαν κατακτήσει τα πάντα με τις μικρές εθνικές ομάδες, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ολυμπιακό...

Μιλάμε για μία εκπληκτική φουρνιά 90άρηδων που έτυχε να έτυχε να περιλαμβάνει παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο το οποίο τους βοήθησε να πρωταγωνιστήσουν στις μικρές ηλικίες. Κάποιοι, λοιπόν, αξιοποίησαν κατάλληλα το ταλέντο τους, μέσω της σκληρής τους δουλειάς, έχοντας αρμονική προσαρμογή στις απαιτήσεις μία τόσο μεγάλης ομάδες, όπως είναι ο Ολυμπιακός, που είναι φύσει και θέσει φτιαγμένη να κάνει πρωταθλητισμό. Το αξιοπρόσεκτο για τον Ολυμπιακό είναι πως συνέχισε να κάνει πρωταθλητισμό, βάζοντας στο πρόγραμμά του την αξιοποίηση νεαρών παικτών.

Μπορεί να το κάνουν κι άλλες ομάδες αυτό, αλλά όχι με το ίδιο σκεπτικό, καθώς βασικός γνώμονας είναι το οικονομικό. Ίσως η δεύτερη ομάδα στη διετία που μπήκε σε τέτοια λογική είναι ο Πανιώνιος. Αν αυτό δεν γίνει πανελλαδικά και σε όλες τις κατηγορίες, δεν θα αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι πλέον απαραίτητο να βγαίνει στο γήπεδο το ταλέντο των ταλαντούχων αθλητών. Όμως για να γίνει αυτό σε υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να αποκτούν παραστάσεις από νεαρή ηλικία.


«Αποχωρώ από την Εθνική Γυναικών»



Θα συνεχίσετε να κάθεστε στον πάγκο της Εθνικής Γυναικών, από τη στιγμή που συμπίπτουν οι υποχρεώσεις σας με τους Νέους Άνδρες;

Δεν είναι εφικτό να συνεχίσω στην Εθνική Γυναικών, λόγω των ταυτόχρονων υποχρεώσεών μου στην Εθνική Νέων Ανδρών. Είναι δύο διοργανώσεις που γίνονται παράλληλα κι έτσι δεν γίνεται να είμαι σε δύο μέρη ταυτόχρονα (γέλια). Το σημαντικό είναι πως σε συνεργασία με την Ομοσπονδίας φτιάχνουμε την Β' Εθνική Ανδρών, που τον Ιούνιο θα δώσει δύο φιλικά στην Ιταλία, αλλά και κάποια άλλα.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι γεννηθέντες το '88, το '89, το '90 και το '91, που θα κοπούν από την Εθνική Ανδρών. Αυτή η κίνηση γίνεται, καθώς είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να αποκτούν εμπειρίες και να ετοιμάζονται σιγά-σιγά να εισέλθουν στην πρώτη ομάδα.

Όσον αφορά την Εθνική Γυναικών, υπάρχει η μεγάλη απώλεια της Στέλλας Καλτσίδου, η οποία είναι μία από τις καλύτερες παίκτριές της και θα είναι σημαντική. Επίσης, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την έκδοση των διαβατηρίων της Μέρφι και της Ντάγκλας, με τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα κάτι οριστικό.

Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στην προκριματική φάση, καθώς τα κορίτσια θα πρέπει να αποκλείσουν είτε την Ιταλία, είτε τη Λετονία, που είναι δυνατές ομάδες. Το έργο τους θα είναι πολύ δύσκολο.



Κατά πόσο πιστεύετε πως θα επηρεάσουν ενδεχόμενες απουσίες της Εβίνας Μάλτση και της Τούλας Καλέντζου;

Όταν υπάρχουν σημαντικές απουσίες, τα πράγματα στο γυναικείο μπάσκετ είναι πολύ δυσκολότερα σε σχέση με το αντρικό, όσον αφορά την Εθνική ομάδα, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχα μία μεγάλη βάση παικτριών, όπως στους άντρες. Πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε στις συγκεκριμένες αθλήτριες που είναι από τους καλύτερες στην Ευρώπη. Στην ηλικία που βρίσκονται έχουν μπει σιγά-σιγά στη διαδικασία να σταματήσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Όμως, πιστεύω πως σε αυτό το διάστημα που τους απομένει έχουν πολλά να προσφέρουν και θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να συνεχίσουν. Συν τοις άλλοις, η παρουσία τους θα βοηθήσει να βγουν και κάποιες νεαρές παίκτριες, όπως η Σπανού και η Σπυριδοπούλου, τις οποίες έχουμε αρχίσει ήδη να εντάσσουμε στην ομάδα...


«Δεν βοηθάει το επίπεδο του πρωταθλήματος»

Τι γίνεται με τα κορίτσια που φοιτούν στα αμερικανικά κολέγια; Θα βγουν ευνοημένα από τη συγκεκριμένη διαδικασία;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στο γυναικείο μπάσκετ είναι πως υπάρχει μία διαρκής φθίνουσα πορεία, τόσο για οικονομικούς, όσο και για λόγους οργάνωσης. Η συνεχής υποβάθμιση του προϊόντος δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα: πώς θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο κίνητρο για τα ταλαντούχα κορίτσια, που ξεχωρίζουν από μικρή ηλικία, ώστε να μπουν σε μια διαφορετική μορφή δουλειάς, πάνω σε πιο επαγγελματικά πρότυπα και να βελτιωθούν, εξελίσσοντας -παράλληλα- τις ικανότητές τους;

Βρίσκονται, λοιπόν, δύο κίνητρα, ώστε αυτές οι παίκτριες να ακολουθήσουν διαφορετικά και πιο επαγγελματικά προγράμματα. Το πρώτο είναι πως αν παίξουν καλά στο ελληνικό πρωτάθλημα και στις εθνικές ομάδες θα μπορέσουν να βρουν μία θέση σε ευρωπαϊκή ομάδα, όπου υπάρχουν σαφώς διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και υψηλότερο μπασκετικό επίπεδο.

Το δεύτερο κίνητρο είναι ότι έχει ανοίξει ένας δρόμος για αμερικανικά κολέγια, καθώς τα κορίτσια βρίσκουν υποτροφίες, που τους δίνουν την ευκαιρία να αναπτύσσουν το ταλέντο τους, να δουλεύουν κάτω υπό σωστές προϋποθέσεις και παράλληλα να κάνουν δωρεάν τις σπουδές τους. Σίγουρα, όλη αυτή η διαδικασία τους κάνει καλό και θα φανεί μέσα στα επόμενα χρόνια που θα φτάσουν σε πιο ώριμες ηλικίες...

Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος; Βοηθάει τις διεθνείς παίκτριες;

Ο τρόπος που διεξάγεται το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τα κορίτσια που αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα. Πάντα υπήρχε αυτό πρόβλημα, καθώς το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά.

Όσον αφορά τη βελτίωση των διεθνών Ελληνίδων αθλητριών, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαμε να το καλύπτουμε με ένα διαφορετικό στυλ δουλειάς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Είναι δύσκολο για παράδειγμα να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού όταν εδώ τις μαρκάρουν στα... δύο μέτρα και στην Ευρώπη πρόσωπο με πρόσωπο.

Όμως, τα κορίτσια της εθνικής έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν αυτά τα προβλήματα με όπλα το μυαλό, την καρδιά και την άμεση προσαρμοστικότητα που δείχνουν. Όταν φορούν την φανέλα της Εθνικής νιώθουν αγάπη και υπερηφάνεια γι' αυτό κι έτσι βγάζουν το καλύτερό τους εαυτό, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να προβληθούν και να βρουν ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη.





ΠΗΓΗ http://www.cobrasports.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728