Προπόνηση διδασκαλίας Ομαδικής Άμυνας man to man






Πρώτο μέρος της προπόνησης

Mash Stance Drill. Μετά το ζέσταμα και τις διατάσεις, οι παίκτες αραιώνουν στο χώρο. Με το προπονητή να καθοδηγεί εκτελούν:



• Βασική Αμυντική Στάση - Φωνάζουν «Άμυνα» και κτυπούν τα χέρια στο δάπεδο. Απόλυτο συγχρονισμό.
• Αμυντικά βήματα αριστερά – δεξιά, πρώτα ένα βήμα, μετά δύο βήματα, μετά τρία βήματα και τέλος ελεύθερα βήματα. Προσοχή στο άνοιγμα των παπουτσιών και στα λυγισμένα γόνατα που δεν ξεφεύγουν από τις μύτες των παπουτσιών.
• Τα βήματα γίνονται και προς τις γωνίες
• Τα βήματα γίνονται και μπροστά ή πίσω

Στη συνέχεια βάζουμε έναν παίκτη με μπάλα και με τη ντρίπλα του κατευθύνει τις κινήσεις των αμυνομένων.

• Προσθέτουμε τη προσποίηση στο σουτ
• Προσθέτουμε το σουτ, φωνάζουν σουτ, κάνουν μπλοκ και πηδάνε για ρημπάουντ και ξαναπαίρνουν την βασική αμυντική στάση.

Μπορούμε σε ζευγάρια αντιμέτωπα να κλείσουμε ή να αρχίσουμε το 1ο μέρος με τα παιδιά να παίζουν αντιμέτωπα για να κτυπήσουν το εσωτερικό του ποδιού του αντιπάλου και στο τέλος να προσπαθήσουν να λύσουν τα κορδόνια του αντιπάλου.

Δεύτερο μέρος της προπόνησης

Άμυνα στον ντριπλέρ. Σε ζευγάρια από τη γωνία κάνουν άμυνα στοχειρισμό της μπάλας. Οι αμυνόμενοι κρατούν πίσω από τη πλάτη μία πετσέτα (που έχουν ενημερωθεί για να έχουν μαζί τους). Έτσι απομονώνουμε την κίνηση μόνο στα πόδια. Δεν υπάρχει σκοράρισμα. Στην απέναντι τελικλή γραμμή αλλάζουν ρόλους.

• Δεν διακόπτεται η ροή της κίνησης
• Χρησιμοποιούνται γλιστρήματα και σταυρωτά βήματα ανάλογα με τη ταχύτητα του ντριπλέρ
• Αλλαγή του ρυθμού στη ντρίπλα
• Πλάτη πάντα στο καλάθι

Στη συνέχεια απελευθερώνουμε τα χέρια και ζητάμε την εναλλαγή τους στην άμυνα της ντρίπλας και στον έλεγχο του οπτικού πεδίου για την πάσα. Μπορούμε να έχουμε και τον αμυντικό να ντριπλάρει μία δεύτερη μπάλα με το χέρι που μαρκάρει τη ντρίπλα.
Στο τέλος ζητάμε μετά το τρίποντο να παίξουν 1 με 1 πιέζοντας τον επιθετικό μόνο για εκτέλεση μέσα στο ζωγραφιστό.

Τρίτο μέρος της προπόνησης

Διδασκαλία αμυντικής λειτουργίας στην αλλαγή της μπάλας μέσα στο μισό γήπεδο. Δύο μικρές υποομάδες, παίζουν άμυνα στη μεριά της μπάλας (δυνατή μεριά) και στην μεριά της βοήθειας (αδύνατη μεριά).
Ο προπονητής εκτελεί ντρίπλα, δεξιά και αριστερά και ελέγχει την μετατόπιση των παιδιών. Στη συνέχεια με έναν προπονητή βοηθό, αλλάζει πάσες και ελέγχει πάλι την αμυντική μετατόπιση. Η κίνηση των παιδιών συνοδεύεται από επικοινωνία, «Πιέζω», «Βοηθάω»

Σε επόμενη φάση παίζουμε 2 με 2 στο μισό γήπεδο. Οι αμυνόμενοι ξεκινούν θέσεις τετραγώνου και καταλήγουν μετά από 3 πάσες να παίξουν επίθεση άμυνα.

Σε επόμενη φάση παίζουμε 3 με 3 στο μισό γήπεδο. Οι αμυνόμενοι ξεκινούν θέσεις στη τελική γραμμή και καταλήγουν μετά από 3 πάσες να παίξουν επίθεση άμυνα. Προσοχή στα close outs και στις αμυντικές μετατοπίσεις. Επικοινωνία πάντοτε μεταξύ των αμυνομένων.

Τέταρτο μέρος της προπόνησης

Άμυνα σε καταστάσεις transition 1 – 1 + 1 ντριπλέρ-πασέρ. Από τη μία τελική γραμμή ο χειριστής φέρνει τη μπάλα στο επόμενο μισό γήπεδο και ψάχνει τη πάσα στο συμπαίκτη που πρέπει να πάρει τη μπάλα με κίνηση «μέσα – έξω» ή κίνηση back door.

Άμυνα σε καταστάσεις transition 2 – 2 + 1 ντριπλέρ-πασέρ. Από τη μία τελική γραμμή ο χειριστής φέρνει τη μπάλα στο επόμενο μισό γήπεδο και ψάχνει τη πάσα στους συμπαίκτες που πρέπει να πάρουν τη μπάλλα με κίνηση «μέσα – έξω» ή κίνηση back door.

Πέμπτο μέρος της προπόνησης

Η άσκηση Shell Drill. 4 – 4 στο μισό γήπεδο με έναν στόχο να πετύχουν π.χ. αλλαγή ρόλλων σε τρεις πετυχημένες άμυνες, ή άμυνες σε συγκεκριμένες κινήσεις (give & go, screens κλπ.)

Αποθεραπεία με διατάσεις και ομιλία του προπονητή.

Τσούμπρης Γιάννης 
Προπονητής Μπάσκετ 

/ Τσουμπρής Γιάννης
Πηγήtsoubrilo


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728