Απλοποιώντας την επίθεση motion για καλύτερα αποτελέσματα


Του Μιχάλη Λάγκη

Αποτελεί κρυφό πόθο για κάθε προπονητή να μπορεί η ομάδα του να εκτελεί μια ελεύθερη και αποτελεσματική επίθεση motion.

Όταν αυτή η επίθεση εκτελείται σωστά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αμυντικά και να γίνει .
scout επάνω στις επιλογές.
Είναι σαν μια χορογραφία που αποτελείται από καλά μελετημένες.
κινήσεις με στόχο να βγεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ωστόσο οι περισσότεροι προπονητές ποτέ δεν εκτελούν την αυθεντική κίνηση motion και στηρίζονται πολύ περισσότερο στις παραλλαγές της όπως το shuffle,το flex και το swing.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιείται η αυθεντική κίνηση motion είναι ότι απαιτεί και από τους πέντε παίκτες που αγωνίζονται μέσα στο παρκέ να διαβάζουν σωστά την άμυνα και να αντιδρούν αναλόγως.


Στην πραγματικότητα κάθε ομάδα έχει το λιγότερο ένα πολύ καλό παίκτη και αρκετούς παίκτες οι οποίοι δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μπορεί ο προπονητής να στηριχτεί (ειδικά σε μικρές κατηγορίες).Το γεγονός αυτό κάνει την ομάδα σταθερή στην πρόοδο και στην βελτίωση που επιδιώκει.Δεν την εξελίσσει.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα οι προπονητές συχνά επιλέγουν ένα τύπο επίθεσης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της επίθεσης motion αλλά μπορεί να εποπτεύεται από τον πάγκο.

Ο προπονητής θα πρέπει να γνωρίζει τι είδους κινήσεις θέλει να έχει αυτή η επίθεση και πως θα τις εκτελέσουν οι παίκτες του.Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1.Κοψίματα

2.Κινήσεις curl σε down screen

3.Κινήσεις backdoor πίσω από down screen

4.Slip screen

5.Back/flare screen

6.Pick n roll

7.Dribble handoff


Αντί ο προπονητής να απαιτεί η ακόμα καλύτερα να έχει την ελπίδα ότι οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις 7 κινήσεις σε μια και μόνο κατοχή μπορεί να φωνάξει ένα αριθμό που αντιπροσωπεύει μια κίνηση και στην συγκεκριμένη κατοχή οι παίκτες του να εκτελέσουν την συγκεκριμένη κίνηση.

Έτσι η ομάδα θα μπορεί να εκτελεί μια η και περισσότερες κινήσεις σε μια κατοχή που θα κάνει δύσκολη την αμυντική αντιμετώπιση και θα είναι κινήσεις οι οποίες θα έχουν αποφασιστεί από τον πάγκο.

Αυτή η τακτική συνήθως λειτουργεί καλύτερα όταν η ομάδα τρέξει την πρώτη κίνηση για δυο συνεχόμενες φορές και στην συνέχεια της κατοχής τρέξει την επιλογή 2.Για παράδειγμα αν ο προπονητής πει ότι η ομάδα πρέπει να παίξει το ‘’23’’τότε οι παίκτες θα καταλάβουν ότι θα πρέπει να κάνουν curl στα δυο πρώτα down screen και στην συνέχεια να προετοιμαστούν για backdoor.

Συνδυάζοντας αυτές τις κινήσεις η ομάδα έχει μια πληθώρα επιλογών και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της επίθεσης motion χωρίς οι παίκτες να χρειάζονται να σκέφτονται πάρα πολύ.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς οι παίκτες εμβαθύνουν περισσότερο σε όλες τις επιλογές έτσι ώστε η επίθεση να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

Αυτό το είδος επίθεσης μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.Αν ο προπονητής έχει νεαρούς παίκτες μπορεί να συμπυκνώσει αυτές τις επιλογές από 7 σε 4,χρησιμοποιώντας μόνο τα κοψίματα,τις κινήσεις curl,τα pick n roll και τα dribble handoff.Με αυτό τον τρόπο οι παίκτες μαθαίνουν τις επιθετικές επιλογές και το σωστό διάβασμα της άμυνας.

Coach Μιχάλης Λάγκης
Πηγή: https://mihalislagis.blogspot.gr/










Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728