Η διαδικασία της μάθησης στη δημιουργία του σουτ

Μιχάλης Λάγκης 

Η τέχνη της δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για σουτ.
  Έχω παρακολουθήσει χιλιάδες παιχνίδια και οι σχολιαστές σε αρκετά από αυτά συνεχίζουν να εστιάζουν στο γεγονός πώς ορισμένοι παίκτες απλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να σουτάρουν.Όταν ένας σχολιαστής μιλάει για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για σουτ, αυτός ή αυτή αναφέρεται στην ικανότητα ενός παίκτη να δημιουργήσει προϋποθέσεις για σουτ, ενώ είναι στενά μαρκαρισμένος.

Μια καλή παραπομπή είναι να παρακολουθήσει κάποιος το πώς συμπεριφέρεται ένας 7χρονος μέσα στο γήπεδο. Όταν ένας από αυτούς είναι στενά μαρκαρισμένος τότε είναι ανήμπορος. Δεν θέλουμε να βρεθεί κάποιος παίκτης σε αυτή τη κατάσταση, γι' αυτό χρειάζεται να παραθέσουμε ιδέες και σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες πρέπει ο παίκτης να μάθει να δημιουργεί από μόνος του τις προϋποθέσεις.

Προπόνηση
Η λέξη προπόνηση είναι απλή τόσο στο άκουσμα όσο και στην εκτέλεση. Οτιδήποτε κι αν σας πει κάποιος η προπόνηση δεν κάνει κανέναν τέλειο. Η τέλεια, όμως, προπόνηση δημιουργεί τέλειους.

Ο παίκτης πρέπει να προπονείτε πάνω στο σωστό δρόμο για να αποκτήσει υγιείς συνήθειες. Το να κάθεται πίσω από τη γραμμή των ελεύθερων βολών, να σκάει τη μπάλα αργά και στη συνέχεια να σουτάρει, δε λέει απολύτως τίποτα. Όταν προπονείτε, πρέπει να το κάνει σε απόλυτες συνθήκες παιχνιδιού. Θα πρέπει να ιδρώσει, να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και να προσπαθήσει σκληρά για να προσομοιώσει στο ποιο θα είναι το ρεαλιστικό σουτ κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Σωστές ασκήσεις
Μια άσκηση, που έμαθα σε νεαρή ηλικία, ήταν να σουτάρω μετά από γρήγορη ντρίμπλα. Αυτό πραγματοποιείται με την υποδοχή της μπάλας σε κάθε χέρι, μια γρήγορη κίνηση προς το καλάθι και σουτ μετά από άλμα. Είναι αποτελεσματικό, γιατί αν η ντρίμπλα είναι αρκετά δύσκολη, ο αμυντικός πιστεύει, ότι θα συνεχίσει ο παίκτης την κίνηση του προς το καλάθι. Συχνά, μένουν γαντζωμένοι στις φτέρνες τους αδυνατώντας να ακολουθήσουν τον επιθετικό στο άλμα. Αυτό δεν είναι εύκολο και πρέπει ο παίκτης να προπονηθεί και στα δύο χέρια. Στην αρχή θα νιώσει άβολα, αλλά αξίζει τον κόπο, διότι είναι κάτι που δεν μπορούν πολλοί παίκτες να το κάνουν σωστά.

Μια άσκηση, που εκτελείται κατά μήκος των ίδιων γραμμών, είναι να προπονεί συνεχώς τη θέση της τριπλής απειλής και να εστιάζει στο σουτ από αυτή τη θέση. Ο παίκτης θα πρέπει να φανταστεί ότι παίζει σε ένα παιχνίδι και έχει οδηγήσει τον αμυντικό πολλές φορές με drive σε Lay-up. Την επόμενη φορά που θα πάρει τη μπάλα θα πάει να τον περάσει μόνο για να κάνει pull up και να σκοράρει με jump shot. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο αμυντικός δεν θα ξέρει τι να περιμένει. Μπορεί να πάρει την μπάλα την επόμενη φορά και να κάνει jab step για να δημιουργήσει χώρο μόνο για να σουτάρει μπροστά από το δεξί του πόδι. Εκείνη τη στιγμή έχει τον αμυντικό στο σημείο που θέλει.

Μια άλλη κίνηση, που πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, είναι απλώς να πάρει τη μπάλα, να βρεθεί σε θέση τριπλής απειλής και να κάνει με σιγουριά ένα ελεγχόμενο βήμα προς το καλάθι. Εάν ο παίκτης είναι αριστερόχειρας θα είναι το αριστερό του πόδι ή το δεξί χέρι θα αντιστοιχεί στο δεξί του πόδι. Μόλις τα πόδια του βρεθούν σε καλή ισορροπία τότε θα είναι έτοιμος να σουτάρει. Ο επιθετικός κάνοντας jab step θα δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο με τον αμυντικό.

Αυτές οι 3 κινήσεις δίνουν πολλά θετικά σημεία σε ένα επιθετικό και αρκετά αρνητικά σε έναν αμυντικό. Ο παίκτης θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, ότι στην περίπτωση που κάνει jab step και ο αμυντικός δεν κινηθεί, τότε μπορεί απλά να περάσει δίπλα του. Επίσης, μπορεί να κάνει δυο ντρίμπλες και να σουτάρει. Στην περίπτωση που ο επιθετικός κάνει jab step και ο αμυντικός υποχωρήσει τότε μπορεί το σουτ να γίνει απευθείας. Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται στη προπόνηση ξανά και ξανά μέχρι να γίνουν μια καλή και υγιής συνήθεια.

Συμπαίκτες
Υπάρχουν παίκτες στην ομάδα, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Ένας παίκτης, που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σουτάρει είναι υπερπολύτιμος στους συμπαίκτες του. Όταν ο συγκεκριμένος παίκτης παίρνει την μπάλα ανοίγουν οι διάδρομοι για όλους. Όταν ο Michael Jordan έπαιρνε τη μπάλα, το παιχνίδι σχεδόν σταματούσε. Όλη η άμυνα έπρεπε να επικεντρωθεί σε αυτόν και να τον σταματήσει. Ο Michael Jordan μπορούσε να το κάνει αυτό οποιαδήποτε στιγμή και επέτρεψε τόσο στον Jud Buechler όσο και στον Steve Kerr να έχουν μερίδιο στην επιτυχία του.

Αυτές είναι μερικές από τις ασκήσεις, που θα αποτελέσουν μια γερή βάση για να ξεκινήσει το χτίσιμο. Για να γίνεις καλύτερος πρέπει να τις μελετήσεις, να προπονηθείς και στη συνέχεια να τις εφαρμόσεις στο παιχνίδι.


https://mihalislagis.blogspot.com

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728