Η διδασκαλία και η συμβολή του προπονητή στις ασκήσεις σουτ


Η βελτίωση του σουτ σε κάποιον παίκτη είναι ίσως η ευκολότερη δεξιότητα ανάπτυξης.Κάθε αθλητής που σουτάρει με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας είναι ευπρόσδεκτος σε κάθε ομάδα.

Οι περισσότεροι προπονητές πιστεύουν ότι το σουτ είναι μια φυσική ικανότητα που μπορεί να έχει.
κάποιος αθλητής αλλά μπορεί επίσης να διδαχθεί με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.Υπάρχουν χιλιάδες ειδικά ασκησιολόγια που χρησιμοποιούν οι προπονητές ώστε να καλυτερεύσουν αυτές τις δεξιότητες.Οι ασκήσεις χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

1.Set shot

2.Lay-up

3.Jump shot

4.Hook shot

Set shot

Υπάρχουν πολλά είδη set shot που λένε και οι Αμερικάνοι όσα και τα είδη παικτών που απαρτίζουν το άθλημα.Λόγω των φυσιολογικών διαφορών μεταξύ των παικτών που μπορούν να παρατηρηθούν στη δομή των χεριών,στα δάκτυλα ακόμα και στους ώμους μπορούμε να δούμε πολλές παραλλαγές σε πολλούς μεγάλους σουτέρ.Κατά τη προσωπική μου άποψη δεν έχει σημασία το στυλ που θα χρησιμοποιήσει κάποιος παίκτης αλλά η τήρηση των θεμελιωδών κανόνων από τους οποίους δεν πρέπει να παρεκκλίνει.

Κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν περάσει από τα παρκέ εκατοντάδες παίκτες με πολύ ανορθόδοξο στυλ που αψηφούν όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του σωστού σουτ.Ο κανόνας για το καλό σουτ ακολουθεί τρεις νόμους:Ισορροπία,Στόχευση και Follow through.

Μερικοί παίκτες έχουν από φυσικού τους την ισορροπία ακόμα κι αν το μάτι του θεατή βλέπει κάτι διαφορετικό.Άλλοι παίκτες χρειάζονται να διδαχθούν την ισορροπία ώστε να καλυτερεύσουν το σουτ τους.Σαν προπονητές πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαθαίνουμε στους παίκτες τα σωστά πράγματα και με την σωστή διαδικασία.

Η στόχευση είναι σε μεγάλο ποσοστό θέμα συγκέντρωσης για τον παίκτη.Μερικοί προπονητές προτρέπουν τους παίκτες τους να στοχεύουν στο χείλος του καλαθιού.Άλλοι λένε ότι πρέπει να στοχεύουν στο πίσω μέρος του καλαθιού.Εγώ λέω ότι ο παίκτης πρέπει να βλέπει τον κύκλο στο σύνολο και να προσπαθεί να στοχεύσει στο κέντρο ώστε το μόνο που θα ακουστεί να είναι ο ήχος από το διχτάκι.

Το follow through είναι απαραίτητο για την ομαλότητα και την ακρίβεια του σουτ.Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σειράς two-hand set,του σουτ εν κινήση και του στατικού σουτ.Υπάρχει πλήρης έκταση των δακτύλων και κάμψη του καρπού.Οι αστράγαλοι επίσης θα πρέπει να επεκτείνονται κατά την διαδικασία του follow-through.

Όπως και στην περίπτωση του jump shot έτσι κι εδώ είναι καθοριστική η συμβολή του ρυθμού.Θα πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι σπασμωδικές κινήσεις και η βολή θα πρέπει να έχει ομαλή και συνεχή κίνηση.

Ο προπονητής θα πρέπει να εστιάσει στην καλή ισορροπία του σώματος του παίκτη,στην κατανόηση ότι η ματιά του παίκτη πρέπει να είναι στο κέντρο του καλαθιού,στην συμβολή της συγκέντρωσης στον στόχο,στην σωστή διαδικασία του follow through και στην σημασία της ομαλότητας και του ρυθμού κατά την διαδικασία του σουτ.

Μαθαίνοντας την τεχνική

Πριν την έναρξη της προπόνησης πάνω σε αυτό τον τομέα κάθε παίκτης θα πρέπει να έχει αρχίσει να κατανοεί τα βασικά λάθη στον τρόπο σκέψης και εκτέλεσης του σουτ.

Άσκηση ελεύθερων βολών
Οι παίκτες ξεκινούν με τη αρχική τους θέση τοποθετημένοι μπροστά από το καλάθι,έχοντας καλή ισορροπία,συγκέντρωση στον στόχο και παρακολούθηση της μπάλας.Αν το σουτ είναι εύστοχο κάνει ένα βήμα πίσω και παίρνει πάσα από τον προπονητή.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι ο παίκτης να βρεθεί στη γραμμή των ελεύθερων βολών.Αν ο παίκτης αστοχήσει σε σουτ επανέρχεται στην αρχική του θέση.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των σουτ πίσω από τη γραμμή των βολών ο παίκτης θα έχει σουτάρει 10 φορές.Ο προπονητής καταγράφει τις επιδόσεις των παικτών του.

Άσκηση ελεύθερων βολών με απόσπαση της προσοχής
Αυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στους παίκτες την σημασία της συγκέντρωσης κατά το σουτ.

Η ομάδα χωρίζεται σε τρεις σειρές όπως δείχνει η εικόνα.Ο πρώτος παίκτης στην μεσαία γραμμή εκτελεί δυο βολές ενώ οι άλλες δυο γραμμές προσπαθούν να του αποσπάσουν την προσοχή μιλώντας σε αυτόν η κουνώντας τα χέρια τους αλλά χωρίς να τον αγγίξουν.Οι παίκτες περιστρέφονται δεξιόστροφα.

Ανταγωνιστική άσκηση ελεύθερων βολώνΑυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στους παίκτες την σημασία αντίδρασης κατά το σουτ είτε είναι εύστοχο είτε άστοχο.

Στην άσκηση συμμετέχουν 6 παίκτες.Ο 1 ο 7 και ο 8 είναι η μια ομάδα.Ο 4 ο 5 και ο 6 είναι η άλλη ομάδα.Αν ο 1 ευστοχήσει στην βολή συνεχίζει μέχρι να βάλει 5 στην σειρά.Όταν βάλει 5 στην σειρά ένας συμπαίκτης του παίρνει τη θέση του.Αν αστοχήσει γίνεται το ίδιο μέχρι όλοι οι παίκτες της ίδιας ομάδας να σουτάρουν.Στην συνέχεια παίρνει σειρά η άλλη ομάδα.

Όταν ο σουτέρ χάνει μια βολή οι συμπαίκτες του προσπαθούν να κάνουν follow.Η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να κερδίσει την κατοχή προσπαθώντας να ντριμπλάρει μέχρι την γραμμή των ελεύθερων βολών ενώ η ομάδα που σουτάρει προσπαθεί να την εμποδίσει.Αν η ομάδα είναι επιτυχής στην ντρίμπλα κατακτά το δικαίωμα να σουτάρει βολές.

Η κάθε βολή μετράει για 1 πόντο ενώ το follow για δυο.Το παιχνίδι τελειώνει στους 21 πόντους.

Άσκηση ελεύθερων βολών με στόχο την πίεσηΑυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στους παίκτες την σημασία και την αντίδραση στην πίεση του αγώνα.

Οι παίκτες φτιάχνουν δυο ομάδες των πέντε παικτών.

Χωρίς να υπάρχει χρονικό περιθώριο ο κάθε παίκτης θα σουτάρει δυο φορές έτσι ώστε αν όλοι ευστοχήσουν να έχουν σκοράρει 10 πόντους.

Οι παίκτες κινούνται δεξιόστροφα και η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στο τέλος κάθε γύρου είναι η νικήτρια.

Άσκηση ελεύθερων βολών με στόχο την πίεση Νο 2Αυτή η άσκηση δεν επιτρέπει μηχανικά γυρίσματα γιατί ο παίκτης θα πρέπει να κινηθεί από τον ένα στόχο στον επόμενο.

Όλοι οι παίκτες ξεκινούν με τον ίδιο σκοπό.Κάθε παίκτης σουτάρει ένα σουτ και κινείται αριστερόστροφα προς την επόμενη θέση.

Μετά την εκτέλεση όλων των σουτ από όλες τις θέσεις ο προπονητής μπορεί να δει ποιοι παίκτες είναι οι πιο εύστοχοι.

Ανταγωνιστική άσκηση set shotΑυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στους παίκτες την σημασία της γρήγορης εκτέλεσης του σουτ.Τονίζει την ανάγκη της αυτοσυγκέντρωσης στον στόχο και κάνει εμφανή τον λόγο για τον οποίο οι παίκτες πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του σουτ.

Ο προπονητής τοποθετεί ένα σημάδι στο δάπεδο ώστε οι δυο ομάδες να απέχουν ίδια απόσταση από το καλάθι.

Με το σήμα του οι πρώτοι παίκτες κάθε σειράς σουτάρουν,παίρνουν το ριμπάουντ και πασάρουν στον επόμενο παίκτη.

Κάθε καλάθι μετράει για δυο πόντους και το παιχνίδι τελειώνει μόλις μια ομάδα σκοράρει 22.

Άσκηση σουτ με θέσεις
Κάθε παίκτης έχει μια θέση από την οποία θα σουτάρει το 1/3 των σουτ αν και εφόσον ο αμυντικός του δώσει την δυνατότητα.Οι θέσεις όλων των παικτών είναι περιφερειακές.Είναι εμφανές πως όποια ομάδα έχει ψηλό παίκτη που μπορεί να σουτάρει με ευκολία από αυτές τις θέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι παίκτες τοποθετούνται ανάλογα με τις θέσεις που παίζουν μέσα στο παιχνίδι και στο μέρος που τοποθετούνται περισσότερο.

Ένας αμυντικός τοποθετείται κοντά σε κάθε σουτέρ σε τέτοια θέση ώστε κάθε φορά που θα σουτάρει να βλέπει μπροστά του το χέρι του αμυντικού.

Οι παίκτες αλλάζουν ανά 5 λεπτά και το σύνολο της άσκησης είναι 10 λεπτά.

Coach Μιχάλης Λάγκης


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728