Ζούρος: «Ψηλά φθάνουν οι ομάδες»


   Την άποψή του, πως για να φθάσει ψηλά ένα σύνολο θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι ομάδα, εξέφρασε ο Ηλίας Ζούρος. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και προπονητής στη Ζαλγκίρις Κάουνας, με συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό «Present Days», αναφέρθηκε στο «κλειδί» της επιτυχίας της Εθνικής Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, την κυριαρχία του Παναθηναϊκού και το όνειρο του Ολυμπιακού να κατακτήσει έναν τίτλο, τις προσωπικές φιλοδοξίες του, τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και το λιθουανικό μπάσκετ, αλλά και τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει οικονομικά η χώρα μας. Αναλυτικά τα όσα είπε…
-Κύριε Ζούρο, πρόσφατα ολοκληρώσατε με επιτυχία μια αν μη τι άλλο δύσκολη αποστολή, στο Ευρωμπάσκετ; Θεωρείτε ότι στο πρόσωπό σας δικαιώνεται γενικότερα η προσπάθεια του Έλληνα προπονητή;

«Δεν μπορώ εγώ να κρίνω κάτι τέτοιο. Αλλά σίγουρα μπορώ να πω ότι οι Έλληνες προπονητές έχουν δείξει την αξία τους και σε συλλογικό επίπεδο και σε επίπεδο εθνικής ομάδας, όποτε έχει χρειαστεί».

-Με δεδομένες τις απουσίες και τα απρόοπτα της προετοιμασίας, ποιο ήταν το «κλειδί» για την επιτυχία της Εθνικής μας;

«Το «κλειδί» ήταν ότι υπήρξαμε ομάδα. Όλοι ήμασταν κοντά και στις δύσκολες και στις καλές στιγμές. Η ομάδα αυτή μπορεί να υστερούσε σε εμπειρία, ωστόσο ο ενθουσιασμός και η ομαδικότητα ήταν φανερά σε όλες τις εμφανίσεις της».

-Θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη «φουρνιά» μπορεί να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα όσο η προηγούμενη, και πόσο μακριά βρισκόμαστε τώρα;

«Κανένας δεν ξέρει τι γίνεται στο μέλλον. Όταν μιλάμε για καταστάσεις που έχουν να κάνουν ύστερα από ένα χρόνο, οπότε ο προπονητής πρέπει να συγκεντρώσει το καλύτερο υλικό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως οι τραυματισμοί που είχαμε και φέτος, η πορεία του κάθε παίκτη στο σύλλογό του, πράγματα που ο προπονητής πρέπει να ψάχνει».

-Με τα νέα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν -και- στο ελληνικό μπάσκετ, θεωρείτε ότι οι επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο θα συνεχιστούν ή θα αυξηθούν οι διαφορές με τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες;

«Δεν έχουν να κάνουν τα χρήματα με την απόδοση των ομάδων. Σίγουρα οι ομάδες οι οποίες κάνουν ένα δυνατό μπάτζετ έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα, αλλά η ιστορία λέει ότι οι ομάδες που είναι... ομάδες, κι ας μην έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα, έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ψηλά».

-Το σχόλιό σας για την προσπάθεια των αδερφών Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό; Πόσο εύκολο είναι να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους για τον τίτλο, σε μια περίοδο που τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει;

«Είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το μπάσκετ, όπως οι αδερφοί Αγγελόπουλοι και οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Μακάρι να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι με τέτοια οικονομική δυνατότητα που να ασχολούνται με το μπάσκετ, γιατί έτσι το άθλημα θα ανεβαίνει επίπεδο. Τώρα, το αν θα κατορθώσουν να επιτύχουν τον στόχο που είναι το πρωτάθλημα, δεν ξέρω... Θα έλεγα πως δεν πρέπει να το βλέπουν έτσι.
Σημαντικό είναι να χτίζεις ένα οικοδόμημα σωστά. Σαφώς και να έχει τη δυνατότητα να πάρει πρωτάθλημα, γιατί σίγουρα χρειάζεσαι τη χαρά αυτή εφόσον έχεις δώσει αγάπη και χρήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να προσφέρουν σταθερότητα σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός, όπως για παράδειγμα έχει καταφέρει ο Παναθηναϊκός. Καλό θα ήταν επίσης να μη στεκόμαστε μόνο σε αυτές τις δύο ομάδες, για να μπορέσει το ελληνικό μπάσκετ να αποκτήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό».

-Έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με στημένους αγώνες ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Υπέπεσε ποτέ κάτι στην αντίληψή σας αναφορικά με τον χώρο του ελληνικού μπάσκετ; Σας προσέγγισε κάποιος με σχετικές διαθέσεις;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει συμβεί κάτι ποτέ. Τουλάχιστον δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πολλά σκαμπανεβάσματα, πολλές εναλλαγές στη διάρκεια του παιχνιδιού κι είναι από μόνο του πολύ αμφίρροπο. Δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο μπορούν κάποιοι να προκαθορίσουν το αποτέλεσμα».

-Πού εντοπίζετε τον λόγο που ο Παναθηναϊκός διατηρεί την κυριαρχία του στην Ελλάδα;

«Ο Παναθηναϊκός έχει μια σταθερή βάση παικτών κάθε σεζόν και τον ίδιο προπονητή εδώ και πολλά χρόνια. Έχοντας την ίδια φιλοσοφία, έχεις σίγουρα καλύτερη ομοιογένεια και καλύτερες πιθανότητες για να είσαι πάντα κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Έχουμε δει πως όποιες ομάδες έχουν κρατήσει κάποιον προπονητή για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν θετικά αποτελέσματα. Και δεν μιλάω μόνο για τη Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

-Διαφορές αθλητικής φιλοσοφίας ανάμεσα σε Λιθουανούς κι Έλληνες, όπως τις έχετε διαπιστώσει -κι- ως τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας;

«Στη Λιθουανία οι παίκτες είναι πιο αθλητικοί κι έχουν μια παιδεία μπάσκετ μεγαλύτερης ταχύτητας. Από την άλλη, οι Έλληνες διαθέτουν περισσότερο διάβασμα στο παιχνίδι είτε στην επίθεση είτε στην άμυνα, περισσότερο physical game».

-Το μεγαλύτερο προπονητικό σας όνειρο;

«Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και για εμένα αυτό το καλοκαίρι ήταν η πιο σημαντική μπασκετική στιγμή. Υπό την έννοια του ότι να... κοουτσάρεις την εθνική ομάδα της χώρας σου, είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι για οποιονδήποτε προπονητή. Τώρα το να ανεβαίνεις και σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και να μένεις στο υψηλότερο επίπεδο-γιατί σημασία δεν έχει να φτάσεις κάπου, αλλά η διάρκεια- είναι άλλο ένα ζητούμενο για κάθε προπονητή. Οπότε θα ήθελα να παραμείνω σε υψηλό επίπεδο και κάθε χρόνο -με την εμπειρία που αποκτάς- να γίνομαι καλύτερος».

-Πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

«Ο καθένας μας προσπαθεί όταν έχει χρόνο να τον περάσει με την οικογένεια του. Το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Ο χρόνος είναι ελάχιστος...».

-Ένα σχόλιο για την κατάσταση στη χώρα μας; Πιστεύετε σε ένα καλύτερο αύριο ή θεωρείτε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα;

«Δεν είναι σωστό να κρίνω εγώ από τη στιγμή που δεν ζω τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που εκλαμβάνω είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη για όλους τους ανθρώπους. Καλό θα ήταν να κοιτάζουμε το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο, ελπίζοντας πάντα ότι όλα θα φτιάξουν, και για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας».
 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728