Επίθεση Motion- Αποστάσεις - Παίχνίδι 1 εναντίον 1 (split n’pass) -Give n’ go


Αποστάσεις



Αν προσπαθούμε να διδάξουμε μια επίθεση ‘’split και πάσα’’ ή ‘’give ngo’’ πρέπει να υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τη χρήση των σωστών αποστάσεων ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στους χώρους αυτούς κινούνται έως και 10 παίχτες.

Η επίθεση ξεκινά έχοντας και τους 5 πάιχτες ανοιχτά . Στόχος της επίθεσης είναι η χρησιμοποιήση του κεντρικού διαδρόμου.




Η εικόνα αυτή δείχνει τις αποστάσεις της Η.Π.Α. στο 1 εναντίον 1 του Ντουραντ



 Παίχνίδι 1 εναντίον 1 (split n’pass)

-       --  Όταν ξεκινά κάποιος να παίξει 1 εναντίον 1 πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ‘’διαβάσει ‘’ την αμυντική συμπεριφορά των αντιπάλων, στη δική του διείσδυση.
-         --Οι επιθετικοί που βρίσκονται στις γωνίες πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κίνηση χωρίς την μπάλα γιατί σε περίπτωση διείσδυσης από τις 45 μοίρες ή το ‘’κεφάλι’’
υπάρχουν καλύτερες γωνίες πάσας για τον παίχτη που διεισδύει.







Στην περίπτωση που το αρχικό 1 on 1 δεν έχει επιτυχία, η επίθεση πρέπει να φτιάξει τις σωστές αποστάσεις χρησιμοποιώντας ντρίπλα ή  πάσα
Η επίθεση μπορεί να ξεκινήσει και πριν τη γράμμη των 6,75. Οι περιφερειακοί πρέπει να πάρουν τις σωστές θέσεις ακόμα και σε κατάσταση transition.



Υπάρχουν προπονητές που θέλουν η μπάλα να έχει αλλάξει πλευρά πριν την έναρξη του 1 εναντίον 1 για να έχει μετακινηθεί η άμυνα , να έχει χαλάσει η αμυντική ισορροπία και να επιτεθούν στο close out της άμυνας




Άλλοι προπονητές θέλουν η επίθεση να ξεκινά από την αρχική πλευρά και από τον κεντρικό διάδρομο για να έχουν καλύτερη περιφερειακή όραση και να γνωρίζουν καλύτερα τις αποστάσεις που βρίσκονται οι συμπαίχτες τους. Η ικανότητα του 1 εναντίον 1 είναι κάτι που απαιτεί πολύ δουλεία στην υποδοχή, στην αλλαγή ρυθμού, στο footwork κ.λ.π. και είναι φυσικά κάτι που προπονείται



Give n go

      Αν ο επιθετικός δεν μπορεί να παίξει 1 εναντίον 1 και πασάρει την μπάλα πρέπει να κόψει βαθειά ως το κέντρο της ρακέτας ζητώντας την μπάλα, κάτι το οποιό φαίνεται εύκολο αλλά πρέπει να τελειοποιηθεί.

      Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται ένα απλό κόψιμο και ένα κόψιμο μέσα στη ρακέτα. Αν ο παίχτης δεν κόψει διευκολύνει την άμυνα στο να δώσει βοήθειες στο 1 εναντίον 1 άλλου συμπαίχτη (π.χ. του 5)





Το κλασικό give n; go δίνει τη δυνατότητα:
  •       Πάσας στο κόψιμο 
  •   Πάσας στην αντικατάσταση.

Το παιχνίδι αυτό έχει το αρνητικό ότι κάνει τους αθλητές να ξεχνούν το 1 εναντίον 1 σκεπτόμενοι μόνο τα κοψίματα μετά τις πάσες.
Είναι όμως μια πολύ καλή εναλλακτική αν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για 1 on 1.
 Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι τα κοψίματα πρέπει να γίνονται μπροστά από την άμυνα αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πλεονέκτημα στην πλάτη της άμυνας . Για αυτή την περίπτωση η επίθεση πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό της το back door.



ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ COACH ΔΑΝΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡΗ  (http://dimdaniil.blogspot.com/) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
ΠΗΓΗ http://aprendebaloncesto.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728