Σουτ . Μάθε να Βελτιώνεις το Σουτ αναλογα με την Αντιδραση της Μπάλας


ΠΕΡΚΟΣ I. ΣΤΕΦΑΝΟΣ PhD
Ο αθλητής μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ όταν έχει τον προπονητή του να παρακολουθεί την προπόνησή του για την βελτίωση του σουτ. Συχνά όμως αυτό είναι δύσκολο να συμβεί με αποτέλεσμα να προπονείται μόνος του. Προσωπική ανατροφοδότηση (πληροφορίες σχετικά με την απόδοσή του) μπορούν να τον βοηθήσουν στον καθορισμό των προσαρμογών που θα πρέπει να κάνει. Τρεις από βασικές πηγές ανατροφοδότησης είναι: η παρατήρηση της «αντίδρασης» της μπάλας στο στεφάνι, η εσωτερική αίσθηση του σουτ, και η βιντεοανάλυση της τεχνικής του σουτ.
Η ανάλυση της «αντίδρασης» της μπάλας στο στεφάνι μπορεί να επιβραβεύσει την σωστή εκτέλεση αλλά και να επισημάνει τα πιθανά τεχνικά λάθη καθώς και τις αιτίες που τα προκαλούν. Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται (1η στήλη) κάποια ενδεικτικά λάθη καθώς οι πιθανές διορθώσεις αυτών (2ηστήλη)

ΛΑΘΟΣ 

ΑΙΤΙΕΣ-ΔΙΟΡΘΩΣΗ 
1.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΕΊΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟ

Ø      Κακή χρησιμοποίηση ποδιών, follow through, αργός ρυθμός.
Ø      Δυνατότερο πάτημα, ή follow-through (κράτα τεντωμένο το χέρι μέχρι η μπάλα να ακουμπήσει το καλάθι), ή γρηγορότερο ρυθμό κίνησης.
2.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΔΥΝΑΤΟ

Ø      Το χέρι του σουτ σχηματίζει γωνία μικρότερη των 45°, οι ώμοι σου βρίσκονται πολύ πίσω, ή τα χέρια σου είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο.
Ø      Μετακίνησε τους ώμους σου πιο μπροστά σε μία άνετη θέση, μετακίνησε τα χέρια σου πιο κοντά μεταξύ τους, ή σήκωσε ψηλότερα το χέρι του σουτ δημιουργώντας έτσι ψηλότερο τόξο.
3.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΕΊΝΑΙ ΑΣΤΑΘΕΣ (ΑΔΥΝΑΜΟ ή ΔΥΝΑΤΟ)


Ø      Πιθανόν ατελές και μη σταθερό follow through.
Ø      Τέντωσε καλά το χέρι σου σε κάθε σουτ.

4.      Η ΜΠΑΛΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ (δεξιόχειρας)
Ø      Δεν «βλέπεις με μέτωπο» προς το καλάθι, ή κρατάς την μπάλα μπροστά από το κεφάλι σου με τον αγκώνα προς τα έξω, το χέρι σου τεντώνει προς τα δεξιά την ώρα του σουτ.
Ø      Βλέπε «με μέτωπο» προς το καλάθι.
Βάλε την μπάλα μεταξύ αυτιού-ώμου.
Αγκώνας προς τα μέσα.
5.      Η ΜΠΑΛΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ (δεξιόχειρας)

Ø      Δεν «βλέπεις με μέτωπο» προς το καλάθι, ή κρατάς την μπάλα πάνω από την δεξιά μεριά της λεκάνης σου, ή πολύ μακριά από το κορμί σου σπρώχνοντας την μπάλα από τα δεξιά προς τα αριστερά καθώς σουτάρεις. Το σπρώξιμο αυτό προέρχεται από την μη χρησιμοποίηση των ποδιών.
Ø      «Βλέπε με μέτωπο» προς το καλάθι.
Τοποθέτησε την μπάλα μεταξύ αυτιού-ώμου.
Αγκώνας προς τα μέσα.
Χέρι-καρπός-δάχτυλο(δείκτης) βλέπουν ευθεία προς το καλάθι.
6.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΡΟΧΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΡΟ, ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ Ή ΧΤΥΠΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ.

Ø      Πιθανόν να κρατάς την μπάλα χαμηλά, να την κρατά πίσω από το κεφάλι ή τον ώμο, ή να σουτάρεις με μη σταθερό follow through, ή δεν παίρνεις ώθηση από τα πόδια.
Ø      Κράτα την μπάλα μπροστά από το αυτί σου και τον ώμο.
Πάρε ώθηση από τα πόδια.
Κάνε ολοκληρωμένο follow through κρατώντας το χέρι σου Τεντωμένο μέχρι η μπάλα ν’ ακουμπήσει το καλάθι.
7.      Η ΜΠΑΛΑ ΚΥΛΑ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΞΩ, Ή ΧΤΥΠΑ ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ.

Ø      Το χέρι του σουτ βρίσκεται πλάγια από την μπάλα και μετακινείται κάτω από αυτήν την στιγμή του σουτ, ή η μπάλα φεύγει με το μεσαίο δάχτυλο αντί με τον δείκτη. Και τα δύο αυτά λάθη προσδίδουν στην μπάλα πλάγιο αντί για αντίθετο φάλτσο.
Ø      Τοποθέτησε το χέρι του σουτ πίσω από την μπάλα.
Το χέρι στήριξης πίσω και πλάγια από την μπάλα.
Απελευθέρωσε την μπάλα με τον δείκτη.
8.      ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΤ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΣΤΟ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ Η ΜΠΑΛΑ ΧΤΥΠΑ ΣΚΛΗΡΑ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ.

Ø      Πιθανώς η μπάλα ακουμπά στην παλάμη.
Ø      Χαλάρωσε τον αντίχειρά σου και τοποθέτησε την μπάλα στα ακροδάχτυλά σου. Κατόπιν απελευθέρωσε την μπάλα από τον δείκτη σου με ανάποδο φάλτσο, έλεγχο και απαλή επαφή.
9.      ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΤ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΣΤΟ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΑΣΤΟΧΕΙΣ.

Ø      Βάλε κάποιον να σε κοιτάει στα μάτια την στιγμή που σουτάρεις. Πιθανώς να μην συγκεντρώνεις το βλέμμα σου στον στόχο (καλάθι). Συγκεντρώσου στον στόχο-όχι στην τροχιά της μπάλας-μέχρις ότου η μπάλα ν’ ακουμπήσει το καλάθι.
ΑΣΚΗΣΗ 
Σούταρε ελεύθερες βολές με κλειστά μάτια. Βάλε έναν συμπαίκτη σου να σου αναφέρει πότε το σουτ είναι επιτυχημένο. Μετά από κάθε άστοχη βολή ο συμπαίκτης σου λέει την ακριβή κατεύθυνση της αστοχίας καθώς και την «αντίδραση» της μπάλας στο καλάθι.
Αναλύοντας το δικό σου σουτ, μπορείς να διορθώσεις τα σφάλματά σου προτού γίνουν αυτά κακές συνήθειες.


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728