Οι βασικές αρχές ενός προπονητή



Του Μιχάλη Λάγκη


Η προπονητική αποτελεί ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο λειτούργημα, εφόσον βέβαια αυτό γίνεται σωστά. Είχα πάντα την αίσθηση ότι ο προπονητής μπορεί να μάθει πολλά πράγματα όχι μόνο μέσα από τον αθλητισμό αλλά και από άλλες επιστήμες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

Κάθε επιστήμη έχει βασικές αρχές και εφαρμογές που αποτελούν απαράβατους κανόνες στη θεμελίωση θεωριών γύρω από τη σωστή, ενίοτε, λειτουργία των πραγμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και στην προπονητική.


Κάνω αυτό που αγαπάω

Γιατί προπονείς; Για να έχεις συμμετοχή στο παιχνίδι; Για να παραμείνεις ανταγωνιστικός; Επειδή σου αρέσει να διδάσκεις; Είναι ο τρόπος για να περνάς περισσότερη ώρα με τα παιδιά; Επειδή θα βγάλεις πιο πολλά χρήματα; Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν ίσως βάσιμους λόγους για κάποιον για να ξεκινήσει την προπονητική αλλά σίγουρα δεν είναι λόγοι για να συνεχίσει να προπονεί.

Αν κοιτάξει κανείς τριγύρω πολλούς προπονητές και μπει στην ψυχολογία τους, θα διαπιστώσει πως, πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι άνθρωποι διδάσκουν το πώς πρέπει να παίζεται το μπάσκετ και στη συνέχεια βλέπουν το μπάσκετ σαν δουλειά.Υπάρχει τεράστια διαφορά στις προτεραιότητες. Είναι πιθανόν κάποιος να ξεχωρίσει σε κάτι που απλά ανέχεται αλλά η άποψη μου είναι πως αν δεν αγαπάς κάτι δεν πρέπει να το κάνεις.


Δημιουργώ

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι προσωπικές αντιλήψεις να στέκονται εμπόδιο σε οτιδήποτε καινούργιο παρουσιάζεται, τόσο σε προπονητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παικτών. Τα όνειρα που κάνει κάποιος αυξάνουν την δημιουργικότητα. Ο προϋπολογισμός ή ακόμα και το τεχνικό team δεν πρέπει να επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τον τρόπο διδασκαλίας ενός προπονητή. Η προετοιμασία και η αλληλεπίδραση με τους παίκτες είναι must. Όπως ο στόχος του παίκτη είναι να μπει σε μια ομάδα, να γίνει μέλος της και μέσα από αυτή να κυνηγήσει τα όνειρα του, έτσι και ο προπονητής πρέπει να δώσει και να θέσει τις βάσεις για την υγιή ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.


Ενημερώνω

Ο προπονητής πάντα μαθαίνει. Το μπάσκετ συνεχώς αλλάζει μορφές και τρόπους ανάπτυξης. Οφείλει να συμμετέχει στα σεμινάρια, να παρακολουθεί video, να διαβάζει και γενικά να ενημερώνεται γύρω από το άθλημα. Στη συνέχεια, πρέπει να διδάσκει στους παίκτες του τα καλύτερα με την απλούστερη μορφή.


Στηρίζω

Ο προπονητής θα πρέπει να κατανοεί αυτό που ζητούν οι παίκτες και να τους στηρίζει ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Πολλά από τα παιδιά που αγωνίζονται σε παιδικά τμήματα μπορούν να γίνουν καλύτεροι κατά 10% ενώ άλλα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα και 20%. Στα εφηβικά τμήματα η βελτίωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν ιδέα για το πόσο καλοί μπορούν να γίνουν, αν φυσικά δουλέψουν σκληρά και ο προπονητής πρέπει να τους δώσει μια ιδέα για το που μπορούν να φτάσουν. Ο αθλητής δεν είναι αυτό που είναι εκείνη τη στιγμή, είναι αυτό που μπορεί να γίνει με τη δουλειά.


Προσωπικότητα


Ο προπονητής πρέπει να έχει προσωπικότητα. Δεν πρέπει να θέτει ποτέ σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παικτών, ούτε να δίνει βάση σε φτηνές δικαιολογίες. Θα πρέπει να είναι αυστηρός απέναντι σε παίκτες που δεν εργάζονται σκληρά, που εκτελούν τις ασκήσεις πρόχειρα και γενικά να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Θα πρέπει να εξαλείψει εξ αρχής κάθε πράγμα που κάνει κακό στην ομάδα και θα εντυπωσιαστεί με το τελικό αποτέλεσμα.


Δημιουργώ εμπειρίες


Αυτή τη στιγμή, οι πίνακες της βαθμολογίας είναι σημαντικοί όπως και τα στατιστικά. Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού φυσικά είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, σε δέκα χρόνια από τώρα, κανείς δεν θα θυμάται ούτε το βαθμολογικό πίνακα ούτε τα στατιστικά ούτε το τελικό αποτέλεσμα. Εκείνο που θα έχει μείνει είναι η σωστή δουλειά που θα έχει γίνει σε συνδυασμό με τη συνολική εμπειρία που θα έχει αποκτήσει η ομάδα. Μαζί με την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, ο προπονητής θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε ώστε ο παίκτης να έχει αποκτήσει θετική και διασκεδαστική εμπειρία.


Επικοινωνώ

Οι μεγάλοι προπονητές είναι και μεγάλοι επικοινωνιολόγοι. Είτε με την ομιλία είτε με το γραπτό λόγο είτε με τη γλώσσα του σώματος είτε επίσης με έναν συνδυασμό από όλα αυτά, γνωρίζουν πως θα κινηθούν, θα εμπνεύσουν και θα κατατοπίσουν.


ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728