Off season training – 4 συνηθισμένα λάθη με αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση των παικτών


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η μεταβατική περίοδος είναι μια εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη περίοδος που προσφέρεται για εντατική και στοχευμένη προπόνηση καθώς οι παίκτες είναι απαλλαγμένοι απο αγωνιστικές υποχρεώσεις και δεν ακολουθούν τον εβδομαδιαίο ρυθμό προπονήσεων των ομάδων τους.

Η προπόνηση τη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να γίνει είτε σε ατομικό επίπεδο, και πιο συγκεκριμένα για παίκτες που δεν ανήκουν στο δυναμικό κάποιας ομάδας και θέλουν να βελτιώσουν τα αγωνιστικά και αθλητικά τους χαρακτηριστικά με δική τους πρωτοβουλία , είτε συστηματικά και οργανωμένα σε ομαδικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ομάδες που έχουν σχηματίσει νωρίς το ρόστερ τους για την επόμενη χρονιά καθώς και σε ομάδες Παίδων και Εφήβων όπου οι προσθέσεις και αφαιρέσεις παικτών είναι ελάχιστες και οι προπονητές γνωρίζουν τα μέλη των ομάδων, τις αδυναμίες των παικτών σε ατομικό επίπεδο, την αγωνιστική και προπονητική επιβάρυνση που έχει δεχθεί ο κάθε παίκτης στην αγωνιστική περίοδο που προηγήθηκε καθώς και τους στόχους της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς.

Η Μεταβατική Περίοδος των αθλητών της Αμερικής αποτέλεσε μεγάλο παράδειγμα για το πως πρέπει να προπονούνται και να προετοιμάζονται ομάδες και αθλητές για το πως πρέπει να προπονούνται και να προετοιμάζονται ομάδες και αθλητές ξεχωριστά ώστε να είναι πιο έτοιμοι στη φάση της προαγωνιστικής περιόδου και ουσιαστικά να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους ένα βήμα πριν την έναρξη της αγωνιστικής περίοδου και να εμφανιστούν έτοιμοι στο πρώτο παιχνίδι.
4 ΛΑΘΗ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όπως έχει αναφερθεί εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο, η Μεταβατική Περίοδος Προπονήσεων αποτελεί σημαντικό κομμάτι στον ετήσιο περιοδισμό και έχει σημαντική επίδραση στην βελτίωση και την προετοιμασία του παίκτη για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Στην αρμονική και προοδευτική ανάπτυξη της φιλοσοφίας , Αποκατάσταση – Αποθεραπεία, Ενεργοποίηση, Ενδυνάμωση, Μεγιστοποίηση, η θετική επίδραση της περιόδου είναι μεγάλη. Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία που αν δεν προσεχθούν, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.

Ας δούμε αναλυτικά 4 πιθανά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της Μεταβατικής Περίοδου :


1. ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Μετά την την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση του αθλητή πρέπει απαραίτητα να ακολουθήσει μια περίοδος με διάρκεια 5 – 7 ημερών ξεκούρασης και αποκατάστασης απο την μεγάλη ψυχολογική και φυσική επιβάρυνση που δεχτήκε την αγωνιστική περίοδο, ανεξάρτητα απο τον χρόνο συμμετοχής μέσα στη χρονιά. Κάθε μέλος της ομάδας είναι σημαντικό και οι ομαδικοί στόχοι έχουν σε όλους τους αθλητές επίδραση ( ψυχολογικό στρές και σωματική κόπωση ) . Η άμεση και συνεχή ένταξη του αθλητή σε ρυθμό προπονήσεων μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη συνέχεια τόσο στη διάρκεια της Μεταβατικής Περιόδου αλλά και στην Προαγωνιστική.


2. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για μια μεγάλη χρονικά περίοδο που αρκετές φορές ξεπερνά τις 7 εβδομάδες και μπορεί να φτάσει τις 8 – 9. Πρέπει λοιπόν, η μεγάλη περίοδος να διασπαστεί σε μικρότερες υποπεριόδους με τις απαραίτητες ενδιάμεσες ημέρες ξεκούρασης. Η ξεκούραση των 2 – 3 ημερών, έχουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να δίνονται ανάμεσα στις υποπεριόδους απαραίτητα.

Έμφαση πρέπει να δοθεί και στην στοχευμένη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών στις υποπεριόδους. Αν χωρίσουμε την μεταβατική φάση σε 3 υποπεριόδους έχουμε :
1η Υποπερίοδος

Στην πρώτη περίοδο διάρκειας περίπου *1 εβδομάδας, γίνεται λεπτομερής επισήμανση προβλημάτων τραυματισμών ή ενοχλήσεων που είχε ο αθλητής κατά την διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου και στην αντιμετώπισή τους. Στη βάση της φιλοσοφίας πρόληψη-θεραπεία-αποκατάσταση- ενεργοποίηση, γίνεται επισήμανση μυϊκών ανισορροπιών και αντιμετώπιση τους.
2η Υποπερίοδος

Στη δεύτερη φάση, διάρκειας *2 εως 4 εβδομάδων στόχος μετά την ενεργοποίηση είναι η σωστή εκμάθηση και επανεκπαίδευση της βιομηχανικής της κίνησης στο κινητικό πρότυπο του αθλητή του μπάσκετ. Κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης σημαντική θέση στην προπόνηση περιλαμβάνει η ανάπτυξη της δύναμης, η βελτίωση της γενικής και ειδικής φυσικής κατάστασης που απαιτείται στο μπάσκετ.
3η Υποπερίοδος

Στην τρίτη υποπερίοδο, διάρκειας *2 εώς 4 εβδομάδων, μετά την δημιουργία βάσης δύναμης κατά την δεύτερη φάση, έμφαση δίνουμε στην μεγιστοποίηση της δύναμης, στην βελτίωση της εκρηκτικότητας ( ταχύτητας και αλτικότητας ) , της ευκινησίας και της ευλυγισίας.


3. ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗ – ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΑΝΕΤΟΙΜΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ίσως το σημαντκότερο λάθος στην προπόνηση της μεταβατικής περιόδου. Υψηλές εντάσεις, μεγάλες επιβαρύνσεις τόσο σε κομμάτια Γενικής και Ειδικής Φυσικής Κατάστασης, Δύναμης, Ευκινησίας ,Αλτικότητας αλλά και στην προπόνηση του Μπάσκετ.

Ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να δοθεί στην ένταση και την επιβάρυνση στους αθλητές μικρών ηλικιών καθώς και σε αθλητές που επιστρέφουν απο κάποιο τραυματισμό.

Στη βάση πάντα της φιλοσοφίας πως κάθε παίκτης ή παίκτρια έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες, δουλεύει πανω στους τομείς που υστερεί, με ένα ασκησιλόγιο που είναι ενδεικτκό για την ηλικία, το επίπεδο, τη θέση και την εμπειρία του.

Η εβδομαδιαία συχνότητα των προπονήσεων δύναμης και φυσικής κατάστασης είναι 3 με 4 φορές την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 75-90 λεπτά μαζί με το κομμάτι της αποθεραπείας.

Η προπόνση Μπάσκετ σε ατομικό επίπεδο και καθημερινή βάση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60 λεπτά.


4. ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΦΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ – ΔΙΑΚΟΠΩΝ , ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

. Η προαγωνιστική περίοδος που ακολουθεί, η μεγάλη σε διάρκεια σεζόν, η συμμετοχή των ομάδων σε πολλούς θεσμόυς ( Κύπελλο, Πρωτάθλημα , Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις ) κάνουν τη συγκεκριμένη περίοδο απαραίτητη. Οι αθλητές που δεν αισθάνονται ασφαλείς με την πλήρη ολιγήμερη αποχή , μπορούν να ακολουθήσουν ήπιας έντασης άλλες μορφές αθλητικών δραστηριοτήτων με στόχο την ψυχολογική αποφόρτιση και την διατήρηση των προσαρμογών που έχουν βελτιωθεί την προηγούμενη περίοδο.

ΠΗΓΗ  http://paultimpas.gr/


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728