Παίκτες, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι και κυρίως γονείς: Αλλάξτε μυαλά πριν είναι αργά για τα παιδιά σας

Η Εθνική Εφήβων αποκλείστηκε  από τους ‘8’ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Γαλλία. Από την … κατώτερη Γαλλία. Και αφού ήταν κατώτερη γιατί μας κέρδισαν.
Πολύ απλά γιατί πάλεψαν και πίστεψαν στην νίκη περισσότερο από τους δικούς μας παίκτες. Ο προπονητής τους το δούλεψε το ματς και δικαιώθηκε. Τέλος η αναφορά στον αγώνα με την Γαλλία.
Γιατί το πρόβλημα μόνο δεν είναι εκεί; Η ήττα δεν πρόκειται και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακή νοοτροπία. Και όταν λέμε νοοτροπία εννοούμε και σε παίκτες αλλά και παράγοντες και προπονητές.
Παρακολούθησα όλα τα παιχνίδια της Εθνικής
-Σε κανένα ματς δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελε να παίξει αυτή η ομάδα.
-Σε κανένα ματς δεν είδα μια ομάδα με πλάνο. Να έχει μια αρχή, μέση και τέλος. Ας μην μας αρέσει το μπάσκετ που παίζει. Αλλά να παίζει κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπήρξε ούτε ένα ματς.
Στο δε αγώνα με την Γαλλία
-Οι Γάλλοι περνάγανε όποτε ήθελαν και όπως ήθελαν τους δικούς μας παίκτες που δεν έκαναν καν τον κόπο να ακολουθήσουν τον παίκτη τους. (Η περίφημη άμυνα της Ελληνικής σχολής (της ποιάς;) πήγε περίπατο.
-Χάθηκε το μέτρημα στο ένας εναντίον τριών και τεσσάρων που πήγαιναν οι παίκτες μας στην επίθεση.
-Σχεδόν διψήφιος αριθμός των επιθέσεων που δεν αλλάχτηκε ούτε μια πάσα.
Οι τελευταίοι που φταίνε είναι τα παιδιά. Ότι τους μαθαίνουνε και όπως τους τα μαθαίνουνε. Όχι μόνο τα αγωνιστικά. Αλλά κυρίως τα εξωαγωνιστικά και τον δρόμο που τους δείχνουν κάποιοι ότι θα τους οδηγήσει στην επιτυχία που με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί στην καταστροφή.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τα 12-13 χρόνια. Βλέπεις παιδιά να γίνονται έρμαια στις ορέξεις μάνατζερ που τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Και να τα βίντεα των πιτσιρικάδων στα σαιτ και στο youtube. Και πιπίλισμα εγκεφάλου σε αυτά και τους γονείς τους ότι θα γίνουν σπουδαίοι και τρανοί. Με αποτέλεσμα ο γονιός αντί να προφυλάξει το παιδί του από όλα αυτά να το βλέπει σαν μελλοντική ευκαιρία για εύκολο χρήμα. Σαν κινητό θησαυροφυλάκιο. Να φτάνουμε στο σημείο να ζητάει ένας πιτσιρικάς τον ουρανό με τα άστρα χωρίς να έχει παίξει μπάσκετ ποτέ και πουθενά.
Και μετά έρχεται η πραγματικότητα που σε προσγειώνει. Το παρκέ. Εκεί δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς. Και οι δικοί μας να μένουν πίσω (ως επί το πλείστον) και οι άλλοι να προχωράνε μπροστά.
Προπονητές κολλημένοι και βολεμένοι. Σου λένε και που χάσαμε τι έγινε. Του χρόνου θα είμαι σε κάποια άλλη Εθνική. Συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου. Αλήθεια αυτοί οι προπονητές λογοδοτούν σε κάποιον. Όταν ένας προπονητής για παράδειγμα υποβιβάζεται κατηγορία και αποκλείεται πριν τους ‘8’ συνεχώς με όποια Εθνική ομάδα και αν έχει πως είναι ακόμα εκεί. Άλλοι δεν υπάρχουνε και βλέπουμε όλο τους ίδιους και τους ίδιους. Τι μπορούν να δώσουνε πλέον αυτοί οι άνθρωποι στα παιδιά και στην ομάδα γενικότερα;
Όσο είναι καιρός …πάρτε το αλλιώς. Οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά από τους επιτήδειους που τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια για το βλαστάρι τους που είναι μόλις 12 ή 13 χρόνων.
Η ομοσπονδία να επαναξιολογήσει και να δώσει ευκαιρίες και σε άλλα παιδιά στο κομμάτι της προπονητικής.
Οι προπονητές των υποδομών να δουλεύουν με βάση την παραγωγή παικτών και όχι την νίκη αυτή καθαυτή. Νίκη μέσα από σωστή συμπεριφορά είναι το θεμιτό. Γιατί αν ένας προπονητής σε ομάδα Μίνι αισθάνεται περήφανος όταν νικάει με ζώνη 1-3-1 και pickandroll κανονικά θα έπρεπε να τον συλλαμβάνουνε σαν εκμαυλιστή μικρών μπασκετικών ψυχών.
Και πάνω από όλα τα παιδιά να δουλεύουνε σωστά και με υπομονή για το μέλλον τους. Να καταλάβουν ότι μια παρουσία σε Εθνική ομάδα δεν τους εξασφαλίζει τίποτα για το μέλλον και οι πόρτες δεν θα ανοίγουν διάπλατα επειδή θα λένε ήμουν μέλος π.χ. της Εθνικής Παίδων.
Καλά μου παιδιά τον Διαμαντίδη τον γνωρίζεται; Τον Ντικούδη; Τον Χατζηβρέττα; Τον Παπαλουκά; Τον Τσαρτσαρή; …. Ξέρετε τι κοινό έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους. Όταν ήταν στην ηλικία σας ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΘΝΙΚΉ. Δεν τους επέλεξε ποτέ και κανείς. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους όμως τα είδατε και τα είδαμε.
Όσο είναι καιρός ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑΚΤΙΚΉ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ …και ναι! ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ που λιβανίζεται παιδιά 15 χρονών λες και είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς επειδή σας το είπε ο φίλος σας ο μάνατζερ. Το δικό μας συνάφι θα έπρεπε να ντρέπεται πάνω από όλους και από όλα.

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728