Τα FundaMENTALs του Παναθηναϊκού



Συνήθως στην ανάλυση μου μετά από έναν αγώνα μπάσκετ περιορίζομαι στο τακτικό κομμάτι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι να μου επιτρέψετε να πω ότι περισσότερο από το τακτικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός το κέρδισε από τα τρία "Α″. Την αυτοσυγκέντρωση, την αυτοκυριαρχία και την αυτοπεποίθηση. Η νίκη του ήταν πνευματική υπόθεση.


Οι παίκτες του ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι σε κάθε στιγμή του αγώνα, δεν παρασύρθηκε κανείς σε άσκοπες παρορμήσεις και σταδιακά μεγάλωνε η πίστη τους στις δυνατότητες της ομάδας. Δεν έχει κανείς παρά να κάνει τον κόπο να δει το βίντεο και να παρατηρήσει τις αντιδράσεις κόκκινων και πράσινων σε κάποια στιγμιότυπα του παιχνιδιού. Σε τρεις φάσεις παίκτες του Ολυμπιακού κινήθηκαν εκνευρισμένοι σε αντίστοιχους του Παναθηναϊκού με τους Gist, Lasme και Ukic να παραμένουν ήρεμοι αλλά το σημαντικότερο ανεπηρέαστοι στην συνέχεια του παιχνιδιού.

Αντίθετα οι Παπανικολάου, Antic και Σπανούλης ήταν φανερά εκνευρισμένοι, γεμάτοι ένταση και αυτό ήταν πρόδηλο σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Οι αντιδράσεις των Antic και Παπανικολάου σε όλο το παιχνίδι ήταν τόσο άσχημες που παρέσυραν ολόκληρη την ομάδα σε σπασμωδικές αντιδράσεις και νευρικότητα.

Η περίπτωση του Παπανικολάου τείνει να γίνει προβληματική για τον ίδιο και την ομάδα του. Οι πανηγυρισμοί του ανέκαθεν ήταν έντονοι ακόμα και σε σημεία του αγώνα που δεν το απατούσαν. Τελευταία όμως βγάζουν ένα άγχος, που σταδιακά έχει εξελιχθεί σε συνεχείς διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές ή κοκορομαχίες με αντίπαλους παίκτες. Χρειάζεται κάποιος να του μιλήσει γιατί η συμπεριφορά του είναι αυτοκαταστροφική.

Είναι διαφορετικό σε περιόδους μέτριας απόδοσης να παραμένεις ήρεμος και με την δουλειά στην προπόνηση να το ξεπερνάς και άλλο πράγμα η μέτρια απόδοση να σε καταρρακώνει ψυχολογικά. Πιστεύω ότι και ο ίδιος θα έχει αντιληφθεί ότι το πάθος είναι καλό αλλά πρέπει να είναι και ελεγχόμενο.

Προπόνηση του μυαλού;

Όσο και αν φαίνεται περίεργο τόσο οι προπονητές όσο και οι αθλητές εξασκούν παράλληλα με τις αθλητικές και τις ψυχολογικές – πνευματικές τους δεξιότητες. Μην φανταστείτε βέβαια ότι ο Παναθηναϊκός προσέλαβε κανέναν ψυχολόγο. Σαφώς και δεν υπάρχει συστηματοποιημένος σχεδιασμός, εφαρμογή και αξιολόγηση ψυχολογικής προετοιμασίας όπως στην τεχνική, τακτική και φυσική προετοιμασία των αθλητών στις περισσότερες ομάδες. Υπάρχουν βέβαια ομάδες όπως οι San Antonio Spurs για παράδειγμα που συνεργάζονται με αθλητικούς ψυχολόγους.

Όμως η γενικότερη προετοιμασία μιας ομάδος μπορεί κάλλιστα να κάνει τους αθλητές πιο δυνατούς πνευματικά. Αν ο αθλητής νοιώθει έτοιμος και ότι έχει δουλέψει σωστά οπλίζεται με αυτοπεποίθηση. Περισσότερο από "επικές ομιλίες″ την αυτοπεποίθηση των αθλητών πλέον την σφυρηλατούν οι σωστή προετοιμασία και οι πληροφορίες μέσω του scouting. Οι αθλητές στην σύγχρονη εποχή είναι επαρκώς καταρτισμένοι στις προπονητικές διαδικασίες για να αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της προετοιμασίες αλλά και της πληροφορίας.

Μην με ρωτήσετε σε τι βαθμό το προπονητικό team των πρασίνων ή οι άνθρωποι γύρω από την ομάδα έπαιξαν ρόλο στην ψυχολογική προετοιμασία της γιατί είναι δύσκολο να απαντήσεις. Κανείς μας δεν είναι στις προπονήσεις των ομάδων για να γνωρίζει λεπτομέρειες για την προετοιμασία τους.

Δεν αποκλείεται η πνευματική υπεροχή του Παναθηναϊκού να προέκυψε και από τυχαίες ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί οι δύο προσθήκες, που ακόμα και χθες έδειξαν την χρησιμότητα τους, να ανέβασαν ψυχολογικά την ομάδα. Η ομάδα απέκτησε δύο επιπλέον στηρίγματα, πράγμα που οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας το αντιλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να αποτέλεσε μια ένεση αυτοπεποίθησης.

Ο Ολυμπιακός μπορεί κάλλιστα με το πρόβλημα του Law που εκτός από το ότι ήταν μεγάλη απώλεια στον αγώνα πιθανότατα να επηρέασε και την προετοιμασία του. Μπορεί απλά οι πρώτες χαμένες μονομαχίες ή τα άστοχα σουτ, που όσο και αν δεν το πιστεύετε πολλές φορές η αστοχία είναι μεταδοτική, να έπαιξε το ρόλο της. Ο Ολυμπιακός είχε και θέληση και πάθος αλλά δεν είχε καθόλου ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Φώλιασε μέσα το άγχος και σταδιακά κατέστρεψε την αυτοπεποίθηση του.

Πολλές φορές όλοι "κοπανάμε″ τα γνωστά τσιτάτα για καρδιές πρωταθλητών, για παίκτες που είναι νικητές, για παίκτες που είναι "κότες″ και άλλα τέτοια πιασάρικα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να γίνει κατανοητό ότι πολλές φορές την ψυχολογία ενός παίκτη ή μιας ομάδας την διαμορφώνουν οι συνθήκες. Μια δήλωση του αντιπάλου, ένα καλό ξεκίνημα, μια προσθήκη στην ομάδα ή ένα επεισόδιο στην προπόνηση. Ακόμα αν θέλετε ένα εμφατικό κόψιμο σαν αυτό του Lasme στον Παπανικολάου στο ξεκίνημα.

Αυτό που είχε ξεκάθαρα ο Παναθηναϊκός χθες στο ΣΕΦ και έσπασε την έδρα των κόκκινων με το καλημέρα είναι ότι πνευματικά ήταν απίστευτα πιο δυνατός από τον αντίπαλο του.
Είχε πολύ θετική σκέψη, ηρεμία και έλεγχο σε όλο το παιχνίδι. Ακόμα και στο πολύ κακό επιθετικά κομμάτι του παιχνιδιού του από το 30΄ έως το 35΄.

Βοήθησε και ο κακός Ολυμπιακός

Το ευτύχημα βέβαια για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι τα δικά του διαστήματα επιθετικής ανομβρίας ο Ολυμπιακός δεν τα εκμεταλλεύτηκε. Ειδικά στο διάστημα 29-35 πιθανότατα λαβωμένος άσχημα ψυχολογικά από τα τρία πρώτα δεκάλεπτα αρκέστηκε μόνο σε ένα ισχνό 4-0. Πάντως ήταν το μόνο κομμάτι του αγώνα που μύρισε πιθανότητα ανατροπής. Ουσιαστικά οι παίκτες του Πεδουλάκη πήγαν να χαραμίσουν ότι έχτισαν σε όλο το προηγούμενο διάστημα με ένα μεγάλο dry spell (έτσι λένε στο χωριό μου την αποχή από το σκοράρισμα και τη ξηρασία).

Επομένως ήταν ένας αγώνας με δύο αναγνώσεις. Στα τρία πρώτα δεκάλεπτα ο Παναθηναϊκός έδειξε κυρίαρχος, στο πρώτο μισό του τέταρτου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός έδειξε με την σειρά του πως ήταν σε κακό βράδυ. Θεωρώ ότι το τελευταίο πεντάλεπτο ήταν διαδικαστικό.

Βέβαια σε έναν αγώνα σημασία έχει η διάρκεια που έχει ο κάθε αντίπαλος. Η φθορά σε ψυχολογικό επίπεδο που προκάλεσε η ομάδα του Πεδουλάκη δεν μπορεί να αγνοηθεί και να γκρεμιστεί εύκολα με ένα καλό πεντάλεπτο. Ούτε οι ερυθρόλευκοι μπορούν συνεχώς να καλύπτουν μεγάλες διαφορές σε βάρος τους. Κάποτε θα το πλήρωναν και είναι λογικό.

Με γνωστές συνταγές

Τώρα στο αγωνιστικό κομμάτι οι δύο προπονητές γνωρίζουν καλά ο ένας από τον άλλον. Ο Πεδουλάκης γέμισε την ρακέτα καθώς σε κάθε διείσδυση παικτών του Ολυμπιακού υπήρχαν πάντοτε πράσινες φανέλες που δημιουργούσαν συνωστισμό στην ρακέτα.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια σημάδεψε ένα παίκτη στην επίθεση του αντιπάλου να του δώσει το ελεύθερο σουτ (Κατσίβελης) και δικαιώθηκε απόλυτα από το 0/4 τρίποντα του ερυθρόλευκου guard. Το καλάθι στο τέλος ήταν άνευ σημασίας. Ο προπονητής των πρασίνων δεν το έκανε αυτό με την Barcelona μόνο και με τον Ολυμπιακό. Το κάνει σχεδόν σε κάθε αγώνα με διαφορετικό τρόπο μεν αλλά το εφαρμόζει. Άλλωστε όπως έχω ξαναγράψει το δύσκολο στο μπάσκετ για τα προπονητικά επιτελεία δεν είναι να αποφασίσουν ποιόν και τι πρέπει να φυλάξουν αλλά τι μπορούν να "δώσουν″ σε περίπτωση ανάγκης και να ζήσουν με αυτό.

Προσπάθησε να διώξει την μπάλα από τα χέρια του Σπανούλη και το κατάφερε άσχετα αν ο Λαρισαίος guard ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 11 πόντους. Είχε 2/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα (ένα air ball),, 4/6 βολές 4 ασίστ και 2 λάθη. Το κυριότερο είναι ότι κανένα καλάθι του δεν ήταν σημαντικό στην ροή του αγώνα.

Οι καταλύτες πάντως και αυτοί που επέβαλαν την κυριαρχία του Παναθηναϊκού ήταν το δίδυμο Gist και Lasme. Τρόμαξαν όποιον μπήκε στη ρακέτα με κοψίματα, αποσόβησαν σίγουρα καλάθια με χειρουργικά διωξίματα πάνω από το στεφάνι και μαστίγωσαν με καρφώματα αλύπητα το καλάθι των γηπεδούχων. Ο Gist είχε 10 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Lasme αν και άστοχος έκανε δύο εκπληκτικά καρφώματα που θωράκισαν την ψυχολογία της ομάδας και είχε και 4 ασίστ!

Κορυφαίος ο Ούκιτς που ήταν πρώτος σκόρερ και έκοβε βόλτες εύκολα στην ρακέτα του Ολυμπιακού. Την ταφόπλακα στα όνειρα του Ολυμπιακού για comeback στο παιχνίδι την έβαλε ο Μπράμος με τα δύο συνεχόμενα τρίποντα διαμορφώνοντας το 41-59.

Το τελευταίο πεντάλεπτο και αφού ο Ούκιτς με ένα έξυπνο καλάθι έφερε την διαφορά στους 11 μετά τα δύο τρίποντα του Μπράμος έγινε διαδικαστικό. Ο Ολυμπιακός με ένα επιμέρους 10-5 απλά έκλεισε την διαφορά και απέφυγε ένα αρνητικό ρεκόρ επίθεσης μέσα στην έδρα του. Οι δύο ομάδες κάπου εκεί άρχισαν να σκέπτονται το επόμενο παιχνίδι της σειράς.

Οι φίλαθλοι των πρασίνων ίσως ήθελαν κάτι πιο εμφατικό αλλά ο Πεδουλάκης σωστά μάζεψε το παιχνίδι για να κυλήσει ήρεμα και να μην αφήσει τους παίκτες του να ξεφουσκώσουν και χάσουν αυτό που είπαμε. Τα ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ. Σε μια σειρά όλα παίζουν ρόλο και πρέπει να τα προσέχεις. Για τους πράσινους το πιο σημαντικό είναι το επόμενο παιχνίδι. Δεν είναι για να σκουπίσει τον αντίπαλο όπως πολλοί στον ενθουσιασμό τους αρχίζουν να λένε.

Απλούστατα νίκη στο επόμενο παιχνίδι της σειράς σημαίνει ότι οι πράσινοι θα έχουν πλέον 3 match ball. Τότε η πλάστιγγα θα γείρει πολύ προς το μέρος τους. Ουσιαστικά είναι τελικός. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι εύκολο. Όποιος φαντάζεται κάτι τέτοιο δεν αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει σειρά αγώνων με ομάδες που γνωρίζονται τόσο πολύ καλά και την εξαιρετικά μεγάλη πίεση που διαμορφώνεται από τα συνεχή αυτά παιχνίδια.

Ο Μπαρτζώκας είχε ένα μεγάλο πρόβλημα να λύσει που δεν ήταν άλλο από την απουσία του Law. Εκτός από την προφανέστατη λειψανδρία στην περιφέρεια ο αμερικανός έχει στοιχεία στο παιχνίδι του που έλειψαν από τους γηπεδούχους. Μπορεί να απειλήσει σχετικά καλά με μακρινό σουτ, πολύ καλύτερα με τις διεισδύσεις του σε επίθεση και transition και να πιέσει στην άμυνα.
Τα δυναμικά hedge out αρχικά δημιούργησαν ένα πρόβλημα στον Παναθηναϊκό στην κορυφή αφού μεγάλωναν πολύ τις απόστασες πάσας αλλά και σε όσα "έστηναν″ οι πράσινοι στο side υπήρχε έλλειψη χώρου δράσης με flooding στην πλευρά της μπάλας.

Προσπάθησε να περάσει σε post παιχνίδι με τους Πρίντεζη και Περπέρογλου αλλά οι Gist και Lasme έδειχναν ανίκητοι. Στις αλλαγές του Παναθηναϊκού στην άμυνα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα mismatch γιατί οι πράσινοι έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό πεντάδες με εξαιρετική αθλητικότητα για να παίξουν οι ψηλοί περιφερειακή άμυνα και ψηλά guards για inside defense.

Αφού ήταν άστοχος στο περιφερειακό σουτ που ομολογούμενους αρκετά ήταν αμαρκάριστα οι λύσεις του όλο και περιορίζονταν. Ενδεικτικό το 4/29 τρίποντα και οι 10 χαμένες βολές δείγμα της αστοχίας και της νευρικότητας. Σε αρκετές επιθέσεις βέβαια δεν υπήρξε η υπομονή που χαρακτηρίζει συνήθως τους ερυθρόλευκους.

Οι προσθήκες του Παναθηναϊκού

Άφησα τελευταίο για συζήτηση την απόδοση των Curry και Guin. Ο πρώτος είναι αυτό που λέμε κρύο αίμα και παίκτης που κάνει πάντοτε το σωστό. Οικονομικός, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου, έκανε το παιχνίδι του. Έπαιξε 20 λεπτά επομένως μεγάλωσε το rotation της ομάδας, πέτυχε 6 πόντους σε σημαντικό σημείο του αγώνα, με 2/3 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 2/2 βολές πολύ χαλαρά, είχε 2 ασίστ και 1 κλέψιμο. Το κυριότερο είναι ότι έπαιξε για πρώτη φορά στο ΣΕΦ και ήταν σαν να είχε παίξει δεκάδες αγώνες. Χαλαρός και με απίστευτη άνεση στις κινήσεις του.

Ο Guin έδειξε ότι το έχει το μακρινό σουτ αλλά αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε. Απομένει να προσαρμοστεί περισσότερο. Σίγουρα έχει τα χαρακτηριστικά του stretch 4 (τεσσάρι που να ανοίγει την άμυνα με το σουτ του), που ήθελε ο Πεδουλάκης και δύσκολα θα τον αγνοήσεις. Το +2 για τον Παναθηναϊκό δείχνει να το έχει ωφελήσει αλλά καλό είναι να δούμε περισσότερα πράγματα σε όλη την σειρά των αγώνων.

Η συνέχεια

Η σειρά μόλις ξεκίνησε και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Οι πράσινοι νίκησαν στο ΣΕΦ αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Κάθε αγώνας θα είναι διαφορετική υπόθεση όπως πάντα σε σειρές αγώνων best of five ή seven (ακόμα καλύτερα και δικαιότερα). Ο επόμενος αγώνας όμως θα να κρίνει περισσότερα. Γιατί με νίκη οι γηπεδούχοι πάνε για τρία match ball. Νίκη των φιλοξενούμενων γυρίζει το πλεονέκτημα πάλι στην δική τους πλευρά.

Η διαχείριση του αποτελέσματος θα παίξει σημαντικό ρόλο. Εκτός από την στρατηγική και την τακτική (μην τα μπερδεύετε απλά μοιάζουν), οι ομάδες θα προσπαθήσουν αν προπονήσουν και τα μυαλά των παικτών τους.

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε σύντομα αφού ….έπεται και συνέχεια….


Πηγη: Basketblog



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο Facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μαςH ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES










Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728