Πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας αρκετών προπονητών στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ- Η εισβολή της ταμπλέτας.. στο ΝΒΑ

Οδηγίες μέσα από μια ταμπλέτα παίρνει ο γκαρντ των Φοίνιξ Σανς Σεμπάστιαν Τέλφεαρ (αριστερά) από τον ασίσταντ κόουτς της ομάδας Νόελ Γκιλέσπι
Σε έναν αγώνα κατά τη διάρκεια της εφετινής κανονικής περιόδου του ΝΒΑ η αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών των Φοίνιξ Σανς δεν ήταν η αρμόζουσα. Ο ασίσταντ κόουτς της ομάδας κ. Νόελ Γκιλέσπι επεχείρησε να συνδράμει στην αλλαγή όσων έβλεπε στο παρκέ. Τότε σκέφτηκε το νέο όπλο της ομάδας... Εβγαλε από την τσέπη του το Samsung Galaxy tablet, «έκοψε» και «έραψε» μερικές επιθέσεις των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που βασίζονταν στη φιλοσοφία «πικ εντ ρολ» και παρουσίασε το αποτέλεσμα στο πρώτο τάιμ άουτ, μεσούσης της πρώτης περιόδου του αγώνα.!!!!


Ενα βίντεο στο άψε - σβήσε
Οι ταμπλέτες και τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, επομένως δεν θα αποτελούσε εξαίρεση και ο θαυμαστός κόσμος του ΝΒΑ. Οι Φοίνιξ Σανς μάλιστα έγιναν η πρώτη ομάδα που προμήθευσε τους προπονητές και τους παίκτες με ταμπλέτες στις οποίες έχει εγκατασταθεί ειδικό πρόγραμμα, ούτως ώστε να προετοιμάζονται για το επόμενο παιχνίδι και να αντλούν τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε αντίπαλο (scouting report). Με τη βοήθεια της εν λόγω εφαρμογής οι προπονητές έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν ένα σύστημα, να το βελτιώνουν και να το παρουσιάζουν σε βίντεο στους παίκτες τους. «Ολο αυτό υποκαθιστά τη δουλειά που θα έκαναν οι ασίσταντ κόουτς κόβοντας και ράβοντας ένα βίντεο όλη τη νύχτα» εξηγεί ο κ. Τζον Μπραντστέτερ, πρόεδρος της Flying Tiger Entertainment, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό.

«Πραγματικά, όταν ταξιδεύουμε για να δώσουμε ένα παιχνίδι εκτός έδρας, αντί να κουβαλάω έξι τεράστια ντοσιέ με αναλύσεις για τους παίκτες, έχω συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες σε μια ταμπλέτα» τονίζει ο ασίσταντ κόουτς των Σανς, ο οποίος θυμάται τις... αρχαίες συσκευές βίντεο που χρησιμοποιούσε στα πρώτα βήματα της 11χρονης θητείας του στο ΝΒΑ: «Οσο η τεχνολογία αλλάζει, προσπαθεί να αλλάξει και το ΝΒΑ».

Σόλες που «προδίδουν» την κόπωση!
Η Samsung και η Apple, εταιρείες οι οποίες δίνουν μάχη για να κερδίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και των ομάδων του ΝΒΑ μετά τους καταναλωτές, ετοιμάζονται μάλιστα να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Ποιο θα είναι αυτό; Να μπορούν να καταγράφουν, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων στις σόλες των παπουτσιών, τις κινήσεις και την ταχύτητα των αθλητών, ούτως ώστε ένας προπονητής να μπορεί να αντικαταστήσει έναν παίκτη που δείχνει υψηλούς δείκτες κοπώσεως!

Παρ' όλα αυτά ο κόουτς Γκιλέσπι διατηρεί τους ενδοιασμούς του ως προς την εικόνα που βγάζει προς τα έξω: «Εδώ που τα λέμε, δεν φαίνεται και τόσο φυσιολογικό για έναν ασίσταντ κόουτς να βγάζει ξαφνικά μια ταμπλέτα και να παρακολουθεί ή να δείχνει ένα βίντεο στους παίκτες του εν μέσω του αγώνα». Οι πιο... παραδοσιακοί προπονητές προτιμούν να παρατηρούν το παιχνίδι και να διορθώνουν προφορικά τα λάθη των παικτών τους.


Στην περίπτωση μάλιστα των Φοίνιξ Σανς το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο... ενθαρρυντικό, αφού όχι μόνο απολύθηκε ο πρώτος προπονητής κ. Αλβιν Τζέντρι στα μέσα Ιανουαρίου 2013, αλλά η ομάδα της Αριζόνας τερμάτισε στην τελευταία θέση της Δυτικής Περιφέρειας έχοντας τον θλιβερό απολογισμό 25 νικών και 57 ηττών, που είναι το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου και το χειρότερο όλων των εποχών στην Περιφέρεια της Δύσης. Συμπέρασμα; Οι ταμπλέτες από μόνες τους δεν φέρνουν επιτυχίες στα πρωταθλήματα!


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Μαΐου 2013







Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο Facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μαςH ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES










Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728