Προπονητικό Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Ηλικιών

Προπονητικό πρόγραμμα αναπτυξιακών ηλικιών 
του Φωτεινάκη Παναγιώτη -coachtakis.blogspot.com
Σήμερα παραθέτω το συνολικό προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθώ στις μικρές ηλικίες και που πιστεύω αποτελεί το Α & το Ω της οργάνωσης της ομάδας μου. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο και περιμένω τα σχόλια-διορθώσεις σας που θα τα λάβω σοβαρά υπόψιν μου.
Η οργάνωση των προγραμμάτων προπόνησης των τμημάτων υποδομής της ομάδας μας βασίζεται στην ευρεία επιλογή παιδιών που επεκτείνεται με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας ταλαντούχος αθλητής να μην μείνει ποτέ απαρατήρητος.

Οργανωτικό σχήμα
Η προπονητική διαδικασία περιλαμβάνει 4 ομάδες:
Α) Ομάδες προσέλκυσης
Β) Ομάδες επιλογής
Γ) Ομάδες προετοιμασίας
Δ) Αγωνιστικές ομάδες
Α) Ομάδες προσέλκυσης: αποτελούν τις ομάδες που προσελκύουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο παιδιών, το γνωστό παιδομάζωμα. Σχηματίζονται ομάδες παιδιών (20-24) ανά ηλικία οι οποίες μυούνται σταδιακά στα βασικά του αθλήματος. Ηλικία παιδιών από 7 ως 10 ετών (7,8,9,10).
Β) Ομάδες επιλογής: οι ομάδες αυτές αποτελούνται από παιδιά τα οποία ξεχώρισαν για τις ικανότητες τους από τις παραπάνω ομάδες. Σχηματίζονται ομάδες με μικρότερο αριθμό παιδιών (18-20) που συνεχίζουν εντατικότερα την μύηση στα μυστικά του αθλήματος. Τα παιδιά είναι 11-12 ετών. Τα παιδιά επιλέγονται σε αυτή την ηλικία γιατί το ψυχοκινητικό τους επίπεδο επιτρέπει την σταδιακή τους εισαγωγή στην καλαθοσφαιρική προπονητική διαδικασία.
Γ) Ομάδες προετοιμασίας: είναι οι ομάδες που θα αποτελέσουν μελλοντικά το παιδικό και εφηβικό τμήμα του συλλόγου και κάποιοι από αυτούς θα προχωρήσουν στην ανδρική ομάδα. Τα παιδιά αυτά είναι 13-14 ετών. Σχηματίζονται ομάδες των 16-18 παιδιών οι οποίες προπονούνται σε μεγαλύτερη συχνότητα και ποσότητα. Δίνουν συχνότερα φιλικούς αγώνες και γενικά προετοιμάζονται για να αποτελέσουν τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου.
Δ) Αγωνιστικές ομάδες: Αποτελούν το παιδικό και εφηβικό τμήμα. Αποτελούνται από 14-16 αθλητές και η προπόνηση τους είναι άμεσα συναρτώμενη με το ανδρικό τμήμα του συλλόγου. Δίνεται έμφαση σε τομείς όπως είναι η φυσική κατάσταση περισσότερο και πλέον οι αθλητές μπαίνουν σε συνθήκες αυτοματοποιημένων τεχνικών και τακτικών ενεργειών.
Προγραμματισμός προπόνησης
Α) Ομάδες προσέλκυσης
Ηλικία 7-8 ετών: Χρησιμοποιούμε παιχνίδια με την μπάλα που βελτιώνουν την γνώση γύρω
από το μπάσκετ, την γνώση του σώματος των παιδιών και γενικότερα την προπόνηση των συναρμοστικών ικανοτήτων. Τα περιεχόμενα της ηλικίας αυτής είναι:
1)      τρέξιμο στο γήπεδο-γραμμές γηπέδου.
2)      Σταμάτημα πήδημα και βηματισμός
3)      Υποδοχή και πιάσιμο της μπάλας.
4)      Στροφές: Μετωπιαία και ραχιαία μετά από τρέξιμο χωρίς μπάλα και μετά από ντρίμπλα.
5)      Διδασκαλία των βασικών ειδών ντρίμπλας (ελέγχου-προωθητικήή). Αργότερα διδασκαλία των παραλλαγών της (σταυρωτή, αντίστροφη, κ.λ.π.).
6)      Ασκήσεις συγχρονισμού του σώματος των παιδιών και της μπάλας. Περιεχόμενα μπορεί να είναι: ασκήσεις ντρίμπλας, διδασκαλία σουτ ατομικά ή και ομαδικά, συνδυασμοί ασκήσεων ντρίμπλας και σουτ.
7)      Διδασκαλία του μπασίματος με δεξί και αριστερό χέρι.
8)      Ρυθμικές ασκήσεις: Ασκήσεις ντρίμπλας, σουτ και συνδυασμού τους. Διαγωνιστικά παιχνίδια. Διδασκαλία πάσας (στήθους-σκαστή-πάνω από το κεφάλι με δυο χέρια από σταθερή θέση) και ένταξη στην έννοια της ομάδας-σύνολο.
9)      Ατομικές και σε ζευγάρια ασκήσεις με μπάλα για τη βελτίωση του συγχρονισμού. Χρήση του συναθλητή ως μοντέλου για διόρθωση λαθών.
10)  Διδασκαλία ατομικής άμυνας (βασική αμυντική στάση και αμυντική μετακίνηση). Ένας εναντίων ενός σε όλο το γήπεδο.
11)  Τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η επιδίωξη σε αυτές τις ηλικίες είναι η καλλιέργεια των ικανοτήτων χωρίς τη μπάλα. Όσες περισσότερες κινήσεις είναι σε θέσει να κάνει σε αυτή την ηλικία τόσο βελτιώνεται η ικανότητα του σαν αθλητής. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε παιγνιώδεις ασκήσεις και η προπόνηση να τελειώνει πάντα με άσκηση ομαδική ή με διπλό.
Ηλικία 9-10 ετών: Συνεχίζεται η διδασκαλία των βασικών του αθλήματος με δυσκολότερες και πιο συνδυαστικές ασκήσεις. Περιεχόμενα προπόνησης επιπρόσθετα σε σχέση με τα παραπάνω είναι:
1)      Τις κινήσεις που κάνουν σε σχέση με το χώρο τους στο γήπεδο και τον χρόνο που θα τις πραγματοποιήσουν (κοψίματα, αλλαγές κατεύθυνσης, give & go, απλά ξεμαρκαρίσματα).
2)      Αποστάσεις σε επίθεση.
3)      Κίνηση χωρίς να έχουν στην κατοχή τους τη μπάλα.
4)      Σωστές τοποθετήσεις στην άμυνα (σε σχέση με την μπάλα, το καλάθι).
5)      Κίνηση στην επίθεση σε σχέση με το που είναι η μπάλα (απλές μορφές motion επίθεσης).
6)      Εκμάθηση κανονισμών του μπάσκετ.
7)      Εξάσκηση της ευλυγισίας τους και της αντοχής τους στη δύναμη (κάμψεις-κοιλιακούς-ραχιαίους-καθίσματα κ.λ.π.).
Β) Ομάδες επιλογής (11-12 ετών)
Είδος προπόνησης:1) βασική τεχνική: 70%
2) ατομική τακτική: 10%
3) ) προετοιμασία φυσικής κατάστασης: 20%
Αναλυτικά διδάσκονται:
Επιθετική τεχνική
·         Ballhandling
·         Σταμάτημα πήδημα και βηματισμός
·         Υποδοχή και πιάσιμο της μπάλας
·         Πασάρισμα 1) πάσα στήθους 2 χέρια από σταθερή θέση και μετά από ντρίμπλα, 2) πάσα με το ένα χέρι από τον ώμο με ή χωρίς ντρίμπλα, 3) πάσα σκαστή από σταθερή θέση και μετά από ντρίμπλα, 4) πάνω από το κεφάλι πάσα, 5) lob πάσα στον ψηλό, 6) μπέιζμπολ πάσα.
Σε αυτή την ηλικία εισαγάγουμε την έννοια της γωνίας πάσας.
·           Ντριμπλάρισμα (με δεξί και αριστερό χέρι): 1) σταυρωτή ντρίμπλα, 2) ντρίμπλα αλλαγής ρυθμού (προσοχή στη μεταφορά της μπάλας), 3) σταυρωτή κάτω από τα πόδια, 4) αντίστροφη ντρίμπλα, 5) ραχιαία ντρίμπλα.
·           Ντρίμπλα μετά από πίβοτ
·           Πίβοτ ραχιαίο και μετωπιαίο: 1) μετά από ντρίμπλα και σταμάτημα πήδημα. 2) μετά από κίνηση χωρίς τη μπάλα, υποδοχή στον αέρα της μπάλας σταμάτημα και πίβοτ, 3) μετά από ντρίμπλα και σταμάτημα βηματισμό με δεξί και αριστερό πόδι, 4) μετά από κίνηση, υποδοχή της μπάλας και σταμάτημα βηματισμό.
·           Σουτ: 1) Από σταθερό σημείο με το ένα χέρι, 2) σουτ με άλμα από κοντινές θέσεις, 3) σουτ με άλμα μετά από ντρίμπλα και σταμάτημα πήδημα ή βηματισμό, 4) σουτ με άλμα μετά από προσποίηση για σουτ, 5) σουτ με άλμα μετά από προσποίηση για μπάσιμο, 6) σουτ με άλμα μετά από ντρίμπλα (δεξί και αριστερό χέρι), 7) σουτ με άλμα μετά από πάσα, 8) σουτ με άλμα μετά από κίνηση χωρίς τη μπάλα.
·           Μπάσιματα. 1) με σταθερό ρυθμό, 2) μετά από ντρίμπλα, 3) μετά από πάσα, 4) αντίθετο μπάσιμο, 5) ανάποδο μπάσιμο
·           Κοψίματα χωρίς την μπάλα: 1) αλλαγή κατεύθυνσης, 2) κόψιμο με αλλαγή ρυθμού, 3) ξεμαρκάρισμα μέσα έξω και V
Αμυντική τεχνική
·         Αμυντικές στάσεις: 1) βασική αμυντική (πόδια παράλληλα), 2) διαγώνια αμυντική στάση, 3) αμυντικό γλίστρημα από αμυντική θέση (σε όλες τις κατευθύνσεις), 4) κίνηση των χεριών, 5) τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και κατόπιν σταματήματα σε θέσεις άμυνας και άλματα, 6) άλματα με τα δυο πόδια με τη μπάλα ανάμεσα στα σκέλη, 7) τρέξιμο, σταμάτημα του παίκτη με τη μπάλα και επιστροφή στη σωστή αμυντική θέση (help and recover), 8) άμυνα σε παίκτη κοντά στο καλάθι, 9) box out σε όλες τις καταστάσεις.
Τακτική
·         1 εναντίων 1
·         2 εναντίων 1
·         2 εναντίων 2
·         Διδασκαλία της επίδειξης στόχου στα παιδιά (να δείχνουν που θέλουν την μπάλα με το χέρι)
·         Διδασκαλία του κατάλληλου επιθετικού spacing (απόσταση, πλάτος και βάθος)
·         Δημιουργία της συνήθειας τα παιδιά να βλέπουν πάντα την μπάλα
·         Όταν έχουν στην κατοχή τους τη μπάλα να απειλούν το καλάθι (θέση τριπλής απειλής)
·         Διδασκαλία της επιλογής επιθετικής ενέργεια ανάλογα με την αντίδραση του αντιπάλου (υπομονή και επιλογή κατάλληλης επίθεσης)
·         Στο 5 εναντίων 5 εκμάθηση απλών επιθετικών ενεργειών κίνησης χωρίς σκριν (κοψίματα, αλλαγές κατεύθυνσης, give & go)
·         Αμυντική επιμονή και προσήλωση
·         Άμυνα ανάλογα με το που είναι η μπάλα (1,2,3 πάσες απόσταση χωρίς συγκεκριμένη αμυντική φιλοσοφία)
·         Διδασκαλία αλλαγών στα σκριν (επιθετική αλλαγή)
Προετοιμασία Φυσικής κατάστασης
·         Ανάπτυξη ψυχοκινητικών ικανοτήτων: 1) ταχύτητα, 2) συναρμοστικές ικανότητες (κιναισθητική διαφοροποίηση, προσανατολισμός στον χώρο, ισορροπία, ρυθμός), 3) ευλυγισία, 4) δύναμη με το βάρος του σώματος.
Ομάδες προετοιμασίας (13-14 ετών)
Είδος προπόνησης:1) βασική τεχνική: 50%
2) ατομική και μερική τακτική: 30%
3) προετοιμασία φυσικής κατάστασης: 20%
Επιθετική τεχνική
Τα ίδια με την ομάδα επιλογής με δυσκολότερο ασκησιολόγιο, πιο σύνθετο και με μεγαλύτερη ταχύτητα εκτέλεσης. Τα νέα στοιχεία που εξασκούμε στην ηλικία αυτή είναι:
·         Σταμάτημα βηματισμό μετά από σπριντ με ντρίμπλα ή μετά από κόψιμο με μεγάλη ταχύτητα.
·         Πασάρισμα: πάσες μετά από α) ντρίμπλα, β) τρέξιμο, γ) κόψιμο, δ) χέρι με χέρι πάσα. Μεγάλη έμφαση στο timing και στη γωνία πάσας.
·         Μπάσιμο: α) μπάσιμο με αλλαγή κατεύθυνσης, β) μπάσιμο με κράτημα του σώματος πίσω, γ) μπάσιμο με μεγάλο πρώτο βήμα
·         Ντρίμπλα: α) συνδυασμοί ντρίμπλας (σταυρωτή-ραχιαίαα κ.λ.π.), β) προσποιήσεις κατά την διάρκεια της ντρίμπλας
·         Σουτ: α) σουτ από μεσαία απόσταση με άμυνα μετά από ντρίμπλα ή κόψιμο ή πάσα, β) σουτ μετά από επιθετικό ριμπάουντ κάτω από το καλάθι, γ) σουτ μετά από σταμάτημα βηματισμό, δ) διδασκαλία hook σουτ και με τα δυο χέρια, ε) διδασκαλία follow σουτ, στ) διδασκαλία σουτ από σκριν.
·         Ξεμαρκαρίσματα με ισχυρή άμυνα: α) με κίνηση V, β) με κίνηση Π, γ) back door
·         Σκριν: α) προσποιήσεις πριν τα σκριν, β) πέρασμα ώμο με ώμο, γ) ρίξιμο του αμυντικού μέσα στο σκριν, δ) γωνίες σκριν
·         Τεχνική διεκδίκησης επιθετικού ριμπάουντ: α) άλμα με ένα πόδι β) με δυο πόδια
Αμυντική τεχνική
Επανάληψη των δεξιοτήτων της προηγούμενης ομάδας. Νέα στοιχεία:
·         Άμυνα α) σε παίκτη με μπάλα ανάλογα με την θέση του στο γήπεδο, β) σε παίκτη χωρίς μπάλα ανάλογα με την θέση του στο γήπεδο, γ) άμυνα ανάλογα με την μπάλα, δ) άμυνα άρνησης, ε) άμυνα στο low post
·         Box out: α) επαφή, β) timing, γ) γωνίες αναπήδησης της μπάλας ανάλογα με την θέση του σουτ
Τακτική
Επανάληψη των δεξιοτήτων της προηγούμενης ομάδας. Νέα στοιχεία:
·         2 εναντίων 2 με δυο πάσες στο ένα καλάθι
·         Κοψίματα με την χρησιμοποίηση σκριν
·         Σκριν στην μπάλα (pick&roll)
·         2 εναντίων 2 με πασέρ τον C
·         Καταστάσεις αιφνιδιασμού από 2 εναντίων 1 μέχρι 3 εναντίων 2.
·         3 εναντίων 3 επίθεση: α) αντίθετο σκριν, β) τυφλό σκριν, γ) κάτω σκριν, δ) cross σκριν
·         3 εναντίων 3 άμυνα: α) αλληλοβοήθεια στα σκριν, β) αλλαγές μεταξύ ισοϋψών παικτών, γ) πέρασμα από κάτω από το σκριν, δ) δυναμικό πέρασμα στο σκριν στην μπάλα, ε) διδασκαλία άμυνας «σκιά» στα κάτω σκριν, στ) προπόνηση πρόβλεψης της κίνησης του επιθετικού παίκτη μετά το σκριν, η) επικοινωνία σε κάθε περίπτωση
·         Ανάπτυξη πρωτεύοντος αιφνιδιασμού από το κέντρο
·         Παιχνίδι στο low post: πάσα στον ψηλό και κίνηση ανάλογα με την άμυνα
Προετοιμασία Φυσικής κατάστασης
·         Ανάπτυξη ταχύτητας σε συνθήκες παιχνιδιού
·         Προπόνηση με βάρη για την ανάπτυξη της δύναμης
·         Τεχνική αλμάτων με ένα και δυο πόδια
·         Συντονισμός τρεξίματος και αλμάτων
Αγωνιστικές ομάδες
Ηλικία 15-16 ετών
Οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να κατέχουν καλά την βασική τεχνική και τακτική που διδάχθηκε στις προηγούμενες ηλικίες και να είναι από πλευράς φυσικής κατάστασης καλά προετοιμασμένοι. Όλες οι ασκήσεις γίνονται σε αγωνιστικές συνθήκες.
Είδος προπόνησης:1) βασική τεχνική και τακτική: 30%
2 μερική και ομαδική τακτική: 45%
3) προετοιμασία φυσικής κατάστασης: 25%
Επιθετική τεχνική
·         Πάσα:  α) έμφαση στην πάσα πάνω σε κίνηση, β) πάσα κατά το κόψιμο, γ) πάσα χωρίς να κοιτάζουν, δ) πάσα κατά την ντρίμπλα, ε) πάσα ενώ βρίσκονται στον αέρα για σουτ.
·         Ντρίμπλα: Εντατική δουλειά στο συνδυασμό του γρήγορου ρυθμού και της αλλαγής κατεύθυνσης σε όλες τις ντρίμπλες.
·         Σουτ: α) fade away σουτ, β) σουτ μετά από συνδυασμούς ντρίμπλας (σταυρωτή-αντίστροφη και σουτ με άλμα κ.λ.π.), γ) σουτ μετά από σκριν, δ) hook σουτ μετά από υποδοχή της μπάλας από πάσα, ε) εξειδίκευση ψηλού παίκτη με σουτ από τις θέσεις των ψηλών
·         Προσποιήσεις ψηλών: α) προσποίηση για σουτ και σουτ, β) προσποίηση για σουτ και δυναμικό πέρασμα, γ) προσποίηση για σουτ, αντίστροφο πίβοτ και hook, δ) σουτ μετά από πίβοτ απομάκρυνσης, ε) ξεμαρκαρίσματα ψηλών παικτών
·         Προσποιήσεις περιφερειακών: α) προσποίηση για σουτ και δυναμικό μπάσιμο, β) βήμα δισταγμού και μπάσιμο, γ) προσποίηση για σουτ, μια ντρίμπλα με δεξί ή αριστερό χέρι και σουτ με άλμα, δ) προσποίηση μετά από πάσα με το σώμα και ντρίμπλα στην αντίθετη κατεύθυνση.
·         Κοψίματα: α) προσποίηση για κόψιμο και αλλαγή κατεύθυνσης, β) κόψιμο μετά από σκριν, γ) κόψιμο κατά την εκτέλεση πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, δ) διάβασμα της ενέργειας της άμυνας
·         Σκριν: α) double σκριν, β) staggered σκριν, γ) pick&roll με μεγάλη ταχύτητα στη συνεργασία περιφερειακού και ψηλού, δ) σκριν με πλάτη, ε) κίνηση curl, στ) διάβασμα τις ενέργειας τις άμυνας και αντίστοιχη κίνηση του επιθετικού μετά το σκριν
·         Διδασκαλία αποφυγής παγίδας
·          
Αμυντική τεχνική
·         Εξάσκηση άμυνας στα: α) pick&roll (δυναμικό πέρασμα, πέρασμα από πίσω, δυναμική αλλαγή, hedge out, παρεμπόδιση σκριν, side άμυνα) σε όλα τα πιθανά σημεία που θα γίνει το σκριν, β) στα staggered και double σκριν (άμυνα σκιά, δυναμική αλλαγή, παρεμπόδιση πορείας από συμπαίκτη που μαρκάρει σκρινερ και επιστροφή, πέρασμα δίπλα από το σκριν, γ) κίνηση curl (δυναμική αλλαγή)
·         Διδασκαλία παγίδας
·         Άμυνα σε περιπτώσεις μειοψηφίας (αιφνιδιασμούς)
·         Help & recover
·         Άμυνα στην μπάλα με οδήγημα εκεί που θέλει η άμυνα
Τακτική
·         Εξάσκηση όλων των ειδών σκριν που διδάχθηκαν με όλες τις πιθανές παραλλαγές τους
·         Inside game με την χρήση ή χωρίς τη χρήση σκριν
·         Παιχνίδια 3 εναντίων 3 και 4 εναντίων 4 με κοψίματα και σκριν
·         Ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αιφνιδιασμού και των καταστάσεων τους (πρωτεύοντα και δευτερεύοντα)
·         Διδασκαλία απλών μορφών άμυνας ζώνης (2-1-2, 3-2, 1-2-2).
·         Διδασκαλία κανόνων επίθεσης εναντίων άμυνας ζώνης (κενά, αποστάσεις, split, σκριν, προσποιήσεις, κίνηση χωρίς μπάλα, υπερφορτώσεις, κίνηση ψηλών, κ.λ.π.)
·         Διδασκαλία zone press άμυνας στο μισό και μετά σε όλο το γήπεδο
·         Διδασκαλία κανόνων επίθεσης εναντίων πιεστικής άμυνας ζώνης στο μισό ή σε όλο το γήπεδο
·         Διδασκαλία απλών επιθετικών συνδυασμών (motion, τα σκριν που διδάχθηκαν, κοψίματα κ.λ.π.)
·         Διδασκαλία κινήσεων επαναφοράς από πλάγια και τελική γραμμή
Προετοιμασία φυσικής κατάστασης
Βελτίωση:
·         αντοχής και ταχύτητας
·         ισορροπίας
·         άλματος
·         δύναμης και εκρηκτικής δύναμης
·         ευλυγισίας

ΠΗΓΗ:coachtakis.blogspot.com



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!! https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728