Σκέψεις για τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ικανού Point Guard .

Πολύ συχνά συναντάμε προπονητές ή αναλυτές αγώνων οι οποίοι μιλάνε για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ένα καλό point guard στην εξέλιξη ενός αγώνα , ή στην γενικότερη ετήσια αγωνιστική πορεία μιας ομάδας .

Χαρακτηρισμοί όπως ‘ ο στρατηγός’ , ο ‘προπονητής του παρκέ’ , ο ‘ιθύνων νους’ , σκιαγραφούν την μέγιστη σημασία που έχει αυτός ο ρόλος σε μια ομάδα και βέβαια στην επιτυχία της .



Ρόλος με πολλές ευθύνες , προνόμια αλλά και πολλές δουλειές , σε κομμάτια που δεν φαίνονται πουθενά , σε στοιχεία που κανένα στατιστικό φύλλο δεν μπορεί να καταγράψει .

Ποια όμως μπορεί να είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάποιου που μπορεί να θέλει να είναι το point guard μιας ομάδας ?

Αρχικά , η υψηλή τεχνική κατάρτιση είναι ένα βασικό στοιχείο , δεξιότητες χειρισμού , εκτέλεσης , πάσας , είναι ίσως μόνο η βάση από το κράμα συστατικών που πρέπει να διαθέτει αυτός ο παίκτης .

Από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα , ένα πλέγμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων , μαζί με εκατομμύρια πάζλ από εικόνες δίνουν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Ο ικανός play maker , είναι ο παίκτης που μπορεί να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα , να μην χάνει ποτέ τον έλεγχο , να είναι ο απόλυτος γνώστης του χρόνου επίθεσης , ο διαχειριστής .

Θα τρέξει την ομάδα ή θα επιβραδύνει , ανάλογα τις κατευθύνσεις του κόουτς ή τις απαιτήσεις της κάθε στιγμής του αγώνα .

Πρέπει να αντιλαμβάνεται κάθε ειδική συνθήκη στον αγώνα , ‘’είμαστε 4 πόντους μπροστά και θέλει 2 λεπτά για να λήξει , πρέπει να παίξουμε με το ρολόι , να πάμε με αυτόν που κερδίζει πιο εύκολα φάουλ ….’’

‘’είμαστε 10 πίσω και έχει ακόμα 3 λεπτά , πρέπει να ανεβάσω ρυθμό να πάμε σε plays που με τον πιο εύκολο τρόπο μπορούμε να σκοράρουμε……. ‘’ ,

Ο point guard , πρέπει να ξέρει πιο είναι το συστατικό που θα δώσει στην ομάδα τις προϋποθέσεις να φθάσει στον στόχο της , και αν όλα αυτά φαίνονται αυτονόητα στην θεωρία , η εφαρμογή τους απέχει έτη φωτός , ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι συζητάμε για καταστάσεις και συνθήκες που κάθε στιγμή κρύβουν διαφορετική λύση , για υποθέσεις με άστατη ροή και διακύμανση πολυποίκιλων παραγόντων , ακαθόριστης εξέλιξης .

Ο ‘άσσος’ πρέπει να γνωρίζει ολόκληρη την τακτική της ομάδας , κάθε σύστημα , κάθε play κάθε θέση , και κάθε επιλογή , να ξέρει ποιος βρίσκετε πού ανά πάσα στιγμή , για να είναι σε θέση να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον κάθε συμπαίκτη του την καταλληλότερη στιγμή.

Είναι ο άνθρωπος που επιβάλλετε να γνωρίζει ότι , ο σέντερ ποστάρει καλύτερα στο δεξί μπλοκ , και ότι ο shooting guard είναι καλύτερος αν εκτελέσει από τις 90 , να μαθαίνει τις αδυναμίες και δυνατότητες του κάθε συμπαίκτη του , αλλά και κάθε αντιπάλου , ποιος είναι φορτωμένος με φάουλ , που υπάρχει το mismatch .

Και όλα αυτά , πριν από την υπόδειξη του προπονητή του πρέπει να ξέρει το που το πώς και το γιατί .

Άλλο ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ο ηγετικός του τύπος , όχι ο δεσποτικός αλλά ο πνευματικός ηγέτης ,αυτός που μπορεί να ενθαρρύνει και να παρέμβει σε κάθε συμπαίκτη του , να καθοδηγήσει και να δώσει τις σωστές εντολές όταν είναι απαραίτητο , κάθε αδυναμία της ομάδας ένα καλό Πόιντ γκαρντ μπορεί να την μετατρέψει σε όπλο , αρκεί να είναι σε θέση να το διαχειριστεί .

Ένα πλέγμα λήψεως αποφάσεων , είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του , κάθε απόφαση κάθε λάθος ή σωστό , είναι καίριας σημασίας για όλη την ομάδα , ή για την τελική έκβαση του αγώνα .

Είναι ο παίκτης που έχει την μπάλα περισσότερο από κάθε άλλον μέσα σε έναν αγώνα , και πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε κατοχή μπάλας είναι πολύτιμη , και αν είναι δυνατόν καμία κατοχή δεν πρέπει να πηγαίνει στο καλάθι των αχρήστων .

Ένα Πόιντ γκαρντ , είναι το τρίτο μάτι του αγωνιστικού χώρου , αυτός που θα δει το κενό , αυτός που θα δώσει πάσα που ούτε ο προπονητής του δεν την βλέπει εκείνη την στιγμή , η αντίληψη του χώρου και η επεξεργασία της κάθε συνθήκης , είναι το πλέον κορυφαίο χαρακτηριστικό του .

Έχω την εντύπωση , ότι όσο γράφω τόσο θα βρίσκω πολλά χαρακτηριστικά , για έναν ικανό Πόιντ γκαρντ , γιατί είναι ο ρόλος που δεν μπορεί να έχει απλά βασικές αρχές , είναι κάτι που δεν μπορεί να υπάρχει ολοκληρωμένο στις σημειώσεις κανενός προπονητή , είναι ο ρόλος που απαιτεί προσωπικότητα , αυτό που ο καθένας διαθέτει και εκφράζει διαφορετικά .

Μόνο με αυτό σαν βάση είναι εφικτό ένας προπονητής να αναπτύξει τις δεξιότητες ενός ικανού Πόιντ γκαρντ , με την αίσθηση του παίκτη , με την προσωπικότητά του και κάποιες ιδιαίτερες αντιληπτικές ικανότητες , να δημιουργήσει μέσα από μια μεγάλη και προσεκτική διαδικασία έναν αθλητή που γνωρίζει σε βάθος το παιχνίδι , έναν αθλητή διανοητικά και φυσικά ικανό να υπερισχύσει κάθε συνθήκης μέσα σε ένα γήπεδο .

Πολύ απλοποιημένα θα σας αναφέρω συνοπτικά , γιατί θα σας έχω κουράσει, 8 βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να σκιαγραφήσουν τον βασικό ιστό που πρέπει να κινείται ένα καλό playmaker !


Να γνωρίζει καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε συμπαίκτη του


Να είναι ο προπονητής στο γήπεδο αλλά και στα αποδυτήρια


Να μπορεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων σε μία ομάδα


Να ξέρει ότι ο ρυθμός ξεκινά από την προπόνηση και όχι από τον αγώνα


Να είναι προετοιμασμένος για κάθε πιθανή κατάσταση και να μπορεί να διαχειριστεί ακόμα και την μη αναμενόμενη .


Να μπορεί να βάλει τον εγωισμό του κάτω από το κοινό συμφέρον


Να θέλει να είναι ο αμυντικός ηγέτης


Να είναι σε θέση να διαχειριστεί τόσο την νίκη όσο και την ήττα με προοπτική .

Διαισθανόμενος ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να γράφω αυτές μου τις σκέψεις , τελειώνω τονίζοντας το αυτονόητο , κάθε χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει στο σύγχρονο μπάσκετ ένας καλός προπονητής οφείλει να τα έχει ένας ικανός πόιντ γκαρντ .




Μελέτης Ι. Κων/νος
Msc in sports psychology
Ma in basketball coaching ACA
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 
Olympia Basketball Camp




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!! https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728