Προσποίηση στην Πάσα εναντίον Άμυνας Ζώνης..


Η χρήση προσποιήσεων στην πάσα μπορεί να φαίνεται απλό θέμα, αλλά λίγες ομάδες χρησιμοποιούν σωστά, όσο και συχνά, τις προσποιήσεις. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, οι προσποιήσεις στην πάσα αποτελούν ένα από τα κλειδιά για επιτυχία εναντίον άμυνας ζώνης. 

Η χρήση συνεχόμενων προσποιήσεων πάσας εναντίον ζώνης δημιουργεί κενά, καθυστερεί τους αμυντικούς και δίνει ελεύθερα σουτ. Η λέξη κλειδί εδώ είναι: «συνεχόμενες». Χρειάζεται πολλαπλές προσποιήσεις πάσας σε κάθε κατοχή. 


Παρακάτω αναλύεται το γιατί αν δώσουμε έμφαση στις προσποιήσεις το αποτέλεσμα θα είναι απρόσμενα καλό... 

Μια καλή άμυνα ζώνης προβλέπει και κινείται στην πάσα της επίθεσης (όχι αφού γίνει η υποδοχή της πάσας). Οι προπονητές διδάσκουν τους παίκτες τους να κινούνται στην πάσα – μόλις η μπάλα φύγει από τα ακροδάκτυλα του πασέρ. Συχνά αυτές οι άμυνες είναι πολύ αποτελεσματικές γιατί, καλύπτουν τα κενά και τους σουτέρ και δυσκολεύουν το ελεύθερο σουτ. 

Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια τόσο συνεπής άμυνα ζώνης είναι οι προσποιήσεις στην πάσα. Σε κάθε προσποίηση η άμυνα θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση (γιατί προσπαθεί να προβλέψει). Μετά την προσποίηση η μπάλα πρέπει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό βγάζει την άμυνα εκτός ισορροπίας και δίνει τις ευκαιρίες για ελεύθερα σουτ και διεισδύσεις σε πιο δύσκολα close out. 

Το ενδιαφέρον μέρος είναι αυτό που συμβαίνει όταν ο αγώνας προχωράει. Μετά από
τη συνεχόμενη χρήση των προσποιήσεων η άμυνα απογοητεύεται και προσαρμόζεται. Αρχίζει να περιμένει. Δεν είναι σίγουρη για αυτό που θα κάνει η επίθεση, περιμένει να δει που θα πάει η μπάλα για να δράσει στη συνέχεια και μοιάζει ακινητοποιημένη. 

Τώρα πλέον το πλεονέκτημα το έχει η επίθεση που έχει εξουδετερώσει την ταχύτητα της άμυνας ζώνης. 

Από προπονητικής άποψης, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε διάφορα plays στην επίθεση εναντίον set ζώνης χρειάζεται να προπονήσετε τους παίκτες σας στη χρήση προσποιήσεων στη πάσα. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή στο set play για χρήση προσποίησης, έτσι ώστε να βγάζετε την άμυνα εκτός ισορροπίας, διατηρώντας παράλληλα το συγχρονισμό της επίθεσης; 

Για να δουλέψουν αποτελεσματικά οι προσποιήσεις στην πάσα στην επίθεση πρέπει να το υπενθυμίζετε στους παίκτες παραπάνω από μια ή δυο φορές. Δίνετε συνεχώς έμφαση και συμπεριλάβετε τις προσποιήσεις στο προπονητικό πρόγραμμα. 

Ενώ είναι απλό και εύκολο στην εφαρμογή, αν δουλευτεί μεθοδικά μπορεί να έχει απρόσμενα θετικά αποτελέσματα εναντίον άμυνας ζώνης. 

Ποια η άποψή σας; Αφήστε το σχόλιό σας.

ΠΗΓΗ http://summerbasketballacademy.blogspot.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728