Παναθηναικός - Ολυμπιακός

Χωρίς τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και με διαφορετικές «ταμπέλες» (Ολυμπιακός-κάτοχος του στέμματος, Παναθηναϊκός-διεκδικητής) οι δύο «αιώνιοι» μπαίνουν στο αυριανό πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν κάνοντας ταυτόχρονα «enter» σε μια νέα εποχή. Τα πιθανά πλάνα και οι εκπλήξεις των δύο προπονητών στο Ηοοpfellas..
Ντέρμπι με ιδιαιτερότητες αύριο στο ΟΑΚΑ, νωρίς στη σεζόν. Πάμε κατευθείαν στο ψητό..
-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ο Πεδουλάκης δουλεύει στο ψυχολογικό κομμάτι πάντα με γνώμονα τον αντίπαλο και την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει. Οι πράσινοι ξέρουν (το γνωρίζουν καλά) ότι δεν έχουν ακόμα φτάσει σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και πρέπει να αντιμετωπίσουν το ντέρμπι ως μια πρόκληση να βγάλουν πράγματα στο παρκέ που ίσως μέχρι τώρα δεν έχουν βγάλει και να αναθεωρήσουν κάποιες σκέψεις περί αβεβαιότητας στις δυνάμεις τους. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από την συντριβή του αντιπάλου στην Πόλη όπως και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει να «φοβηθεί» περισσότερο το ότι ο ίδιος ακόμα ψάχνεται με τη σκέψη της υπεροχής του αντιπάλου στον τομέα «συνοχή». Ο Παναθηναϊκός κατά τη γνώμη μου έχει τη μεγάλη ευκαιρία αύριο να μετατρέψει το βασικό του μειονέκτημα –έναντι του αντιπάλου- σε αποφασιστικό για την έκβαση πλεονέκτημα. Αυτό λέγεται άγνοια κινδύνου. Στο συντριπτικό τους ποσοστό οι παίκτες των πρασίνων δεν έχουν βιώσει την ατμόσφαιρα αυτού του ματς, παράγοντας που μπορεί να σε πατώσει αλλά και να σε απογειώσει εάν δεν φοβηθείς να χάσεις. Είναι πολύ θετικό για τον Παναθηναϊκό ότι έχει την έδρα και τον αντίπαλο επίσης «στο ψάξιμο». Το μείον σε αυτές τις καταστάσεις είναι ότι συνήθως πρέπει να σου «βγεί» το παιχνίδι από νωρίς..

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι αυτά τα ματς λειτουργούν ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ". Σε εξαγνίζουν. Η χρονική στιγμή κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Μια νίκη στο ΟΑΚΑ και κανένας (εκτός των έσω) δε θα θυμάται το Βατερλό της Πόλης. Μήπως όμως κρίνουμε με βάση τον χαρακτήρα της περυσινής ομάδας? Γράψαμε και τονίσαμε εχθές ότι αυτό που μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση περισσότερο από όλα στο ματς με την Εφές ήταν η έλλειψη πίστης. Πολύ κακό σημάδι.. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν την αυτοκυριαρχία τους και γύρισαν τον χρόνο ένα έτος πίσω, όταν ξεκίναγε αυτή η προσπάθεια μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για τη σεζόν που βρισκόταν μπροστά. Προσθέστε ότι η ομάδα δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά στάνταρντς απόδοσης δεδομένου του ότι υπερέχει σε κώδικες επικοινωνίας των περισσοτέρων αντιπάλων λόγω συνοχής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρ’όλα αυτά έχει μια καλή ευκαιρία μπροστά του και συνάμα μεγάλη πρόκληση. Η συντριβή της Πόλης πρέπει να λειτουργήσει συσπειρωτικά. Θίχτηκαν εγωισμοί, όπως γράψαμε, ο ατσαλάκωτος πρωταθλητής Ευρώπης δέχτηκε καίριο πλήγμα στο γόητρο του. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπεί ατσαλωμένος στο ΟΑΚΑ, να μην επιτρέψει δεύτερο κακό ματς και μάλιστα σε αγώνα τέτοιας σημασίας. Παίζεται η μαγκιά του, για να το πούμε στην αργκό.. Ο Μπαρτζώκας περιμένει να δεί έναν Ολυμπιακό θυμωμένο, όχι με τον αντίπαλο (γιατί εκεί γίνεται μπούμερανγκ) αλλά με τον εαυτό του. Μήπως λοιπόν το ντέρμπι έρχεται κουτί στους ερυθρόλευκους την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μετά το στραπάτσο? Από τη δική του διαχείριση θα εξαρτηθούν πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης αλλά ακόμα ωριμάζει σαν ομάδα ειδικά μέσα από τέτοιες καταστάσεις.

-ΣΤΟΧΟΙ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι η ομάδα του έχει πιο σαφείς κατευθύνσεις και ξεκάθαρη στρατηγική στο πάρκέ. Ζητάει συγκεκριμένα πράγματα, είναι πιο πρακτικός και
είναι επιτυχία του ότι ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι σύντομα δημιουργεί μια ταυτότητα. Το ντέρμπι αποτελεί ένα ακόμα στάδιο του κομματιού «εξέλιξη και διάπλαση του συνόλου». Στο επιθετικό κομμάτι ο άξονας του θα είναι ο ίδιος και δεν τον ενοχλεί καθόλου ότι ο αντίπαλος μπορεί να τον διαβάσει εύκολα και αναφέρομαι στους Διαμαντίδη-Σχορτσιανίτη. Νομίζω ότι ο Περιστεριώτης προπονητής θα νιώθει κάπως σαν τον Τζέρυ Σλόαν ο οποίος ήξερε ότι όλοι γνωρίζουν πως θα επιτεθούν οι Τζαζ (μιλάω για το pick’n roll Stocton-Malone) αλλά κανένας δεν μπορούσε να το σταματήσει. Γνωρίζει τι διαθέτει ο αντίπαλος και πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Οι πράσινοι μπορεί να μη διαθέτουν την ποιότητα του περυσινού συνόλου αλλά είναι σαφές ότι φέτος είναι πιο έτοιμοι σε αθλητικό επίπεδο να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αντίπαλο. Γι’αυτό υποτίθεται ότι δούλεψαν όλο το καλοκαίρι σχεδιάζοντας την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερα πόδια τη φετινή σεζόν, είναι πιο ταχύς και πιο «αθλητικά» ανταγωνιστικός. Θα επιδιώξει να πάει το ματς στο μισό γήπεδο, μειώνοντας των αριθμό κατοχών ώστε να εκμεταλλευτεί τον Σχορτσιανίτη, έχοντας παράλληλα σαν οδηγό τα εξαιρετικά του ποσοστά σαν ομάδα στα δίποντα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
Το βάζω σαν σφήνα στους «στόχους του Παναθηναϊκού» γιατί θεωρώ ότι θα αποτελέσει όλη την ιστορία του αυριανού ματς. Αναφέρομαι στο ποσοστό των ΣΟΥΤ ΤΡΙΩΝ ΠΟΝΤΩΝ των γηπεδούχων. Νομίζω θα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, ίσως η σημαντικότερη στο ντέρμπι. Οι γηπεδούχοι –ειδικά με την παρουσία του Σχορτσιανίτη- ξέρουν ότι θα βρούν τέτοια σουτ και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα πάρουν. Θέλει προεργασία και αγωνιστικά και ψυχολογικά να ετοιμάσεις τους σουτέρ σου (και εννοώ τους παίκτες που πάρουν αυτά τα σουτ ακόμα και σαν επιλογή από την άμυνα του αντιπάλου)για εκείνη τη στιγμή. Και πιθανόν να έχεις και εναλλακτικό πλάνο. Ο Μασιούλις είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης εδώ (πιθανόν να ετοιμαστεί και ο Γιαννόπουλος). Ο Ούκιτς σίγουρα όπως και ο Μπράμος που μπορεί να αποτελέσει X-Factor, ενδεχομένως και ο Κίτσεν που θα αντιμετωπίσει τον τζόγο της άμυνας των ερυθρολεύκων. Eιδικά η απόδοση του Λιθουανού μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο. Ξέρει ότι θα βρεί αυτά τα σουτ και πρέπει να τα βάλει. Ίσως είναι η μισή νίκη..
Πολύ σημαντικό κομμάτι για το πώς θα παρουσιαστούν οι πράσινοι αύριο στο αμυντικό κομμάτι θα είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Στεφάν Λάσμε, ο οποίος μπήκε πρόσφατα στην ομάδα και έχει μείνει λίγο πίσω. Θεωρώ ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμος αλλά αύριο είναι Δευτέρα και ο Παναθηναϊκός παίζει με τον Ολυμπιακό.. Η ιδιαιτερότητα του Γκαμπονέζου σε συνάρτηση με τον αντίπαλο είναι ότι μπορεί να μαρκάρει –βασικά είναι ο μόνος που πραγματικά μπορεί- τόσο τον Πρίντεζη όσο και τον Χάινς, δύο βασικές επιθετικές αιχμές των Πειραιωτών. Ο Παναθηναϊκός σε ομαδικό επίπεδο πρέπει πάση θυσία να κερδίσει τα ριμπάουντς και να προστατέψει το ζωγραφιστό του ελαχιστοποιώντας τις δεύτερες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Ο Λάσμε αποκτήθηκε γι’αυτόν ακριβώς το λόγο και μη ξεχνάμε ότι αθλητικά είναι ο μοναδικός που μπορεί να ακολουθήσει το δίδυμο Πρίντεζη-Χάινς. Και ο Ολυμπιακός θα παίξει με τον Αμερικανό αύριο..
Όσον αφορά το μαρκάρισμα του Σπανούλη.. Παραδοσιακά οι πράσινοι άγγιζαν το άριστα σε αυτόν τον τομέα πλην λιγοστών εξαιρέσεων, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι έπαιρναν πάντα τη νίκη σε ομαδικό επίπεδο. Με τον Ούκιτς στον Μάντζαρη ο Πεδουλάκης 1.) Πετάει άμεσα τον έμπειρο –στη συγκεκριμένη αποστολή-Διαμαντίδη πάνω στον ηγέτη του αντιπάλου (με τα συν και τα πλην που έχει αυτή η κίνηση ή 2.)ξεκινά τον Μπράμος αντι του Μασιούλις (αρκετά ορθολογικό, στέλνοντας τον Διαμαντίδη στον Παπανικολάου) και του αναθέτει την δύσκολη αποστολή. Εδώ μπορούν να παίξουν ως στάρτερ ακόμα και ο Κίτσεν (αντί Ούκιτς, αν και μπορεί να τον βγάλει από πίσω για να ματσάρει τον πολύ επικίνδυνο Λο) ή ακόμα μια σκέψη ο Ξανθόπουλος με τα γρήγορα πόδια και με το δεδομένο ότι είναι πιο αναλώσιμος. Πάντα όμως πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας την συνάρτηση άμυνας/επίθεσης, γι’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί ένα σπουδαίο επιθετικά παιχνίδι από τον Διαμαντίδη αύριο οπότε ο αρχηγός πρέπει να προφυλαχτεί από κάθε είδους φθορά.



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός έχει την ποιότητα και τις λύσεις να αντεπεξέλθει σε ένα ματς τέτοιων απαιτήσεων όπως το αυριανό και ο Γ.Μπαρτζώκας καταστρώνει τα δικά του πλάνα. Οι ερυθρόλευκοι θα ψάξουν το ανοιχτό γήπεδο είναι δεδομένο, όμως η αποτελεσματικότητα τους στις σετ επιθέσεις θα παίξει σημαντικό ρόλο. Θεωρώ ότι τα βαριά χαρτιά των ερυθρολεύκων, με τα οποία θα χτυπήσουν και θα προσπαθήσουν να πάρουν το πάνω χέρι, θα έρθουν από τον πάγκο. Πρίντεζης-Χάινς-Λο. Ειδικά ο Συριανός έχει το μπακράουντ να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιθετική απειλή για την –προσαρμοσμένη στις διεισδύσεις του Σπανούλη- πράσινη άμυνα. Ο Ολυμπιακός θα βρεί σουτ από το «4» (και από το «3» στις γωνίες), ενώ και τα χέρια του Μάντζαρη θα πρέπει να είναι έτοιμα-σε περίπτωση τζόγου του Παναθηναϊκού- ώστε να ανοίξουν οι χώροι στο ζωγραφιστό. Ο Χάινς μπορεί να αποτελέσει τον Χ-Factor. Είναι σε καλή κατάσταση και οι ερυθρόλευκοι θα χτυπήσουν με το drive του, όπως έκαναν πέρυσι τελειώνοντας πολλά κλειστά ματς στη 4η περίοδο. Αν εξαιρέσεις τον Λάσμε κανείς πράσινος ψηλός δεν μπορεί να τον ακολουθήσει, ούτε φυσικά ο Σοφοκλής. Παράλληλα θα τραβήξει τον αντίπαλο σε σχήματα είτε με τον-αμφιβόλου ετοιμότητας- Λάσμε είτε με τον Τσαρτσαρή στο «5». Ο Μπαρτζώκας ξέρει ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με την κατάσταση που βρίσκεται η ρακέτα του αντιπάλου θα πρέπει να εστιάσει στην καρδιά της άμυνας. Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα χτυπήσει μέσα στη ρακέτα, όχι απαραίτητα μόνο με τους ψηλούς. 

Το σχήμα Πρίντεζη-Χάινς μπορεί να πετάξει δηλητήριο καθώς ακόμα και με τον Λάσμε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός θα έχει θέμα με την ταχύτητα των δύο σε μικρό χώρο. Πολύ σημαντικός και ο Λο. Αποδεδειγμένα μπορεί να παίξει τέτοια παιχνίδια και έχει γερή κράση. Άγνωστο πως θα αντιδράσει ο Περπέρογλου, από τον οποίο, ειδικά στο αυριανό ματς, θεωρώ οι φιλοξενούμενοι μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από το περιφερειακό του σουτ παρά από τη δραστηριότητα του στο ποστ.

Αμυντικά σαφώς και ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει σε συγκεκριμένα πράγματα. Διαμαντίδης (θα είναι ευλογία για τον Μπαρτζώκα μάλιστα να τον φθείρει στη δική του επίθεση) και Σχορτσιανλίτης. Σε περίπτωση που ξεκινήσει ο Μπράμος μπορεί να πάει ο Σπανούλης πάνω του αφήνοντας τους Μάντζαρη-Παπανικολάου να μοιραστούν τους Ούκιτς-Διαμαντιδη. Με τον Μασιούλις στο «3» νομίζω ότι ο Παπ θα μείνει χαμηλά και ο Μάντζαρης θα αναλάβει τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Στην Πόλη πάντως ξεκίνησε με τον Παπανικολάου στον Λούκας, αλλά αυτό ήταν άλλο ματς βέβαια και ίσως άλλο πλάνο. Ο Τζόη Ντόρσεη σίγουρα δεν βρίσκεται στα καλύτερα του αλλά παραμένει ένας σούπερ αμυντικός. Παρ’όλα αυτά θα είναι κουτό να τον αφήσει –αλά Λάσο- στον Σχορτσιανίτη σε 1 με 1 άμυνα. Δεν υπάρχει λόγος. Ο αντίπαλος δεν έχει ούτε Νίκολας ούτε Σάρας πλέον. Νομίζω πως τα περιφερειακά ματσαρίσματα θα επιλεχθούν με γνώμονα την παρουσία ή όχι του Σοφοκλή στο παρκέ. Ο Παπανικολάου και ο Μάντζαρης (αφήνοντας τον Ούκιτς) είναι υποψήφιοι για ντουμπλαρίσματα καθώς είναι επιθετικοί με μακρά άκρα όπως και ο δυνατός Άντιτς. Δε γίνεται να μην ρισκάρει -με τη δομή του αντιπάλου- το σουτ ο Ολυμπιακός. Ίσως μάλιστα να παντρέψει για περισσότερη ώρα το δίδυμο Άντιτς-Χάινς αφήνωντας τον Πρίντεζη δίπλα στον Ντόρσεη. 


Το δεδομένο είναι ότι οι ερυθρόλευκοι θα τζογάρουν με το σούτ του αντιπάλου κρατώντας έξω μόνο τον παίκτη του Διαμαντίδη ενώ θα υποστηρίξουν την επίθεση τους με επιθετικό ριμπάουντ εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα τους στη φροντκορτ. Η Ρεαλ επίσης έδειξε τον δρόμο, μιας και ο Παναθηναϊκός κόλλησε όταν οι Μαδριλένοι άπλωσαν την άμυνα τους (επέλεξε ζον πρες ο Λάσο) ενώ είναι σίγουρο ότι θα δώσουν fake διαδρόμους στον Ούκιτς στέλνοντας τον στους ψηλούς και θα αμυνθούν με deny στον Διαμαντίδη ώστε να αφήσουν την δημιουργία στα υπόλοιπα γκαρντ των πρασίνων, τα οποία δεν έχουν την ίδια ικανότητα.


Αναμένεται ένα κλειστό ματς αύριο στο ΟΑΚΑ. Οι ομάδες ψάχνονται ακόμα (όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές) για αυτό και η ήττα δεν είναι καταστροφή. Υπάρχουν βέβαια και οι ειδικές συνθήκες με τον Παναθηναϊκό να παίζει στην έδρα του (θεωρητικά γι’αυτόν έχει μεγαλύτερο βάρος το αποτέλεσμα) και τον Ολυμπιακό να έρχεται από μια πολύ κακή εμφάνιση και σίγουρα η ήττα θα βγάλει γκρίνια και σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν τη θέλει κανείς. Οι ερυθρόλευκοι είναι μεν σαν σύνολο πιο έτοιμοι για ένα τέτοιο ματς (λόγω εμπειρίας) αλλά οι πράσινοι κατά τη ταπεινή μου γνώμη έχουν ένα πλεονέκτημα στον πάγκο. Ίδωμεν. Το παρκέ είναι ο καλύτερος καθρέφτης..



Υ.Γ.: To αυριανό ματς είναι ένα τεστ και για εμάς εδώ στο μπλογκ, τη δική μας παρέα. Νομίζω καταλαβαινόμαστε..





ΠΗΓΗ: Hoopfellas

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728