Euroleague 2012-13


ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΝΟΥΛΙΑ
Η δεύτερη αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Euroleague έδειξε πάλι ότι οι περισσότερες ομάδες ψάχνουν ακόμα την "χημεία" τους. Ο όρος χημεία σε μια ομάδα σημαίνει την ικανότητα της ομάδας αυτής, να ενεργεί σαν ένα σύνολο με ενότητα, σταθερότητα και αρμονία.

Αυτό πηγάζει από το δέσιμο της ομάδας αγωνιστικά, με την σωστή κατανομή ρόλων, τον αυτοματισμό της τεχνικής και την αμεσότητα της αντίδρασης, ατομικά και ομαδικά μέσω της προπόνησης, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της, καθώς και το ομαδικό πνεύμα.

Το να βρει την χημεία της μια ομάδα δεν επιτυγχάνεται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή. Οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης και όταν αυτό τελειώσει θα μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους. Στις ομάδες αυτές ανήκουν και οι δύο δικές μας αφού στον μεν Παναθηναϊκό είχαμε "ολοκληρωτικό lifting", ο δε Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή με ότι συνεπάγεται αυτό.

Νίκη με μπόλικο άγχος

Ας ξεκινήσουμε από τους "πράσινους" που έπαιξαν την Πέμπτη μπροστά σε 7.000 οπαδούς τους και πήραν στο τέλος την πρώτη τους νίκη απέναντι στην σκληροτράχηλη Cantu. Το παιχνίδι θα μπορούσε να τελειώσει με λιγότερο άγχος αν το 15-5 στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου είχε συνέχεια και δεν είχαμε τις ανορθογραφίες στο τέλος με χαμένες βολές, κάποιες αργές επιστροφές και επιθετική αρρυθμία.

Καθοριστικό σημείο του αγώνα τα δύο τρίποντα πολύ καθοριστικά από τους Panko και Maciulis στο τελευταίο τετράλεπτο.

Στα θετικά

• Ασταμάτητος και πάλι ο Σχορτσιανίτης με 19 πόντους έχοντας και πάλι καλό ποσοστό στις βολές. Η ομάδα του Πεδουλάκη τον εκμεταλλεύεται άριστα στο παιχνίδι 5 εναντίον 5 αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που έχει στο low post. Στην παρούσα φάση προσφέρει "άμεσο σκοράρισμα" και δεν παίζεται με κάλυψη 1 εναντίον 1. Ακόμα και στην περίπτωση διπλής ή και τριπλής κάλυψης (double/triple team) διαχειρίζεται πλέον καλύτερα αυτές τις καταστάσεις δείχνοντας ωριμότητα και υπομονή.

Στην Maccabi με τον Blatt βελτίωσε και την ικανότατα του να πασάρει προς τα έξω και στην weakside (αδύνατη πλευρά) και έτσι να δημιουργείται η extra πάσα για ελεύθερα σουτ.

• Καλός αλλά και νευρικός ο Διαμαντίδης που εκτός από τους 12 πόντους μοίρασε και πάλι 7 assists. Οι Ukic και Panko πρόσθεσαν από 11. Ο δεύτερος δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην επίθεση και πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα το κάνει. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι "ταΐζει" πολύ καλά τον Σχορτσιανίτη. Ο Κροάτης πρέπει να δημιουργεί περισσότερο με ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.

• Οι "πράσινοι" είχαν και πάλι αποτελεσματική επίθεση (eFG% 61% έναντι 54.3 των Ιταλών), πήγαν πολύ περισσότερο στην γραμμή της φιλανθρωπίας με 39 βολές έναντι μόλις 19 των αντιπάλων τους, κέρδισαν περισσότερα ριμπάουντ.

• Το υλικό του Παναθηναϊκού με τα ψηλά αθλητικά guards με μεγάλο άνοιγμα χεριών και τον Maciulis, που τα χρησιμοποιούν κατάλληλα για πίεση στην ντρίπλα και την πάσα κάποιες στιγμές πνίγουν τον αντίπαλο, αλλά απαιτείται διάρκεια. Αν οι αθλητικοί Lasme και Armstrong μπορέσουν (;) να δέσουν την άμυνα με βοήθειες ριμπάουντ και κοψίματα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Στα αρνητικά

• Βασικό πρόβλημα παραμένει ότι ο Παναθηναϊκός με τρεις παίκτες πίσω από τον Σχορτσιανίτη στην θέση "5", αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πολύ χρόνο τον Τσαρτσαρή σε αυτή την θέση γιατί ο μεν Armstrong δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής, ο Lasme είναι δικαιολογημένα ανέτοιμος οπότε δεν είναι σωστό να τον κρίνουμε και ο Σκορδίλης κακά τα ψέματα στην παρούσα φάση υπολείπεται και μαθαίνει. Η ανάγκη να συμπληρωθούν τα λεπτά που απουσιάζει ο "Σόφο" από το παρκέ πρέπει να καλυφθούν άμεσα, γιατί μόλις καθίσει στον πάγκο, οι "πράσινοι" χάνουν πάντα στο επιμέρους σκορ.

• Οι Ιταλοί έριξαν τον ρυθμό του παιχνιδιού (69 κατοχές) όπως ήθελαν και είχαν κορυφαίους τους Aradori και Markoishvili που είχαν από 17 ο καθένας. Οι "πράσινοι" έπρεπε να ανοίξουν λίγο περισσότερο το παιχνίδι παίζοντας και στη δική τους έδρα.

• Η ομάδα του Πεδουλάκη έκανε πάλι περισσότερα λάθη από τον αντίπαλο έχοντας 14 έναντι 8 και σε εντός έδρας παιχνίδι. Στο σετ παιχνίδι οι Ukic και Kitchen χρειάζεται να χτυπήσουν περισσότερο στα pick and roll των πρασίνων αλλά έχοντας στο ρεπερτόριο τους επιλογές όπως οι kick out πάσες ή σερβιρίσματα στους ψηλούς.

• Η αδυναμία να "σκοτώσει" έστω και στο τέλος την αντίπαλη ομάδα δείχνει ακόμα ότι η ομάδα χρειάζεται ακόμα αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό. Τρεις φορές συνεχόμενα λάθος επαναφορά δεν είναι και κολακευτικό πράγμα για μια ομάδα του επιπέδου του Παναθηναϊκού και του υλικού του. Βέβαια χρειάζεται ακόμα δουλειά στις λεπτομέρειες.

Όσοι πίστεψαν ότι η Cantu του πολύ καλού προπονητή Andrea Trinchieri θα έπεφτε εύκολα, επειδή έχασε στην έδρα της από την νεανική Olimpija, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στα αποτελέσματα γενικά. Στην Euroleague δεν κερδίζεις απλά με το να εμφανιστείς στο γήπεδο. Πρέπει να ιδρώσεις εντός και εκτός έδρας γιατί δεν είσαι ποτέ ασφαλής.

Δεν εμφανίστηκε στο παρκέ

Όταν μια ομάδα ξεκινά με 6-19 και 13-30 σε βάρος της, έχει 7 γρήγορα λάθη και συντελεστή απόδοσης (Performance Index Rating) 58 έναντι 123 των αντιπάλων το πράγμα είναι ξεκάθαρο ότι η βραδιά ήταν δύσκολη. Οι 92 πόντοι μετά τους 81 από την Caja Laboral μέσα στο σπίτι του δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός έχει αμυντικό πρόβλημα. Μια ομάδα που πέρυσι υποχρέωσε κορυφαίες ομάδες όπως η Barcelona ή η CSKA σε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα. Το hangover της περυσινής επιτυχίας δεν είναι δικαιολογία για μια ομάδα με νεαρούς παίκτες να χάνει το κίνητρο της για σκυλίσια άμυνα.

Άλλωστε ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε ότι η παρουσία αλλά και η αντίδραση της ομάδας του ήταν ανύπαρκτη. Μια απόλυτα ειλικρινής τοποθέτηση απέναντι στην άκρως προβληματική εμφάνιση των παικτών του.

Αφύλακτο το κάστρο

Αν κάποιο τμήμα του γηπέδου αποτελεί την "Κερκόπορτα" της άμυνας είναι το κόκκινο τετράγωνο στο παρακάτω σχήμα. Είναι το κομμάτι του γηπέδου που θέλει κάθε καλός επιθετικός να πατήσει για να δημιουργήσει καταστάσεις για να πετύχει καλάθι και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.



Στο παρακάτω κλιπ μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση με πόση ευκολία έμπαιναν οι παίκτες της Efes στο κομμάτι αυτό σκοράροντας και δημιουργώντας φάσεις για εύκολα σουτ (7/9 επιθέσεις). Σε
αυτό το σημείο ο επιθετικός έχει όλες τις επιλογές πάσας και η άμυνα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τα κερδισμένα φάουλ είναι ακόμα ένα bonus αυτής της κατάστασης για τους Τούρκους (32 έναντι 14 βολών).


Οι Lakers

O Jordan Farmar έκανε εκπληκτικό παιχνίδι (σχεδόν triple double) με 25 πόντους, 9 assists και 8 ριμπάουντ, με τον πρώην συμπαίκτη του στους "λιμνάνθωπους" (4 σεζόν στους Los Angeles Lakers) τον Sasha Vujacic να έχουν 7/8 τρίποντα. Τα περισσότερα αφύλακτα. Η ομάδα του Oktay Mahmuti με το παιχνίδι με τις πολλές διεισδύσεις και kick out πάσες σκότωσε κυριολεκτικά την άμυνα του Ολυμπιακού. Ακόμα και ο Savanovic πήγε σε πολλά drive απέναντι στον Πρίντεζη από την κορυφή της ρακέτας μετά από κάθετο σκρήν με εξαιρετική επιτυχία δείγμα διαβάσματος του παιχνιδιού από τον πάντοτε "υποτιμημένο" τούρκο προπονητή.

Στην μάχη των ψηλών η frontcourt της Efes με τους Barac, Erden και Savanovic ταλαιπώρησε τους Πρίντεζη, Dorsey, Hines και Antic. Ο Hines το πολέμησε περισσότερο από όλους αλλά δεν γίνεται πάντα να καθαρίζει ένα παιδί με ύψος τριαριού.

Το να επισημάνουμε τα θετικά και τα αρνητικά για τους "ερυθρόλευκους" στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχει νόημα. Όταν ένα παιχνίδι στραβώνει τόσο νωρίς και δεν σου βγαίνει τίποτα τα πάντα φαίνονται χάλια. Ήδη το ημίχρονο κατέγραφε 7 στα 9 τρίποντα για την Efes, 71-22 στο ranking, 13-5 ασίστ, 52-38% στα δίποντα και 77-33% στα τρίποντα. Επειδή όμως ακόμα είναι νωρίς, και τα πάντα διορθώνονται, ίσως το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε ο Ολυμπιακός να λειτουργήσει σαν σοκ και να ξυπνήσει μια ομάδα που δείχνει να μην έχει τον "ιερό φανατισμό" που έδειξε πέρυσι. Ακόμα η αναλαμπή του τρίτου δεκαλέπτου που έφερε τους "ερυθρόλευκους" στο 57-48 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάτι θετικό.

Όσο άσχημο και αν ήταν το αποτέλεσμα, όσο και αν "τσαλάκωσε" την εικόνα του περυσινού πρωταθλητή Ευρώπης δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι από το οποίο μπορεί να διδαχθεί. Επειδή δε, έχουν αρχίσει προβλέψεις και συλλογισμοί για το ντέρμπι της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ, από την εφορία των "κόκκινων" που οι "πράσινοι" νίκησαν με την ψυχή στο στόμα την Cantu, τώρα πιθανότατα να αντιστραφούν τα συναισθήματα ξεχάστε το.

Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι κάθε παιχνίδι έχει την ιστορία του και κάνει συλλογισμούς τύπου…αφού αυτός νίκησε το άλλον…και ο άλλος έχασε από το άλλο…κινδυνεύει να εκτεθεί. Η αξιοποίηση θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων από τον προηγούμενο αγώνα δεν καθορίζει τον επόμενο, εκτός αν η κατάσταση σε μια ομάδα είναι προβληματική στην γενικότερη λειτουργία της. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο ομάδες είναι ακόμα ανέτοιμες. Αλλά για το ντέρμπι θα τα ξαναπούμε.
ΠΗΓΗ http://www.basketblog.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728