Μπάσκετ και rebound


Το μπάσκετ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Στο πέρασμα του χρόνου, αυτό το άθλημα έχει δημιουργήσει παίχτες superstars και είδωλα, κι αυτό το κάνει ακόμα πιο αγαπητό.


 Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι με πολλή κίνηση και προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση, ζωτικότητα και ευκινησία, ώστε να μπορέσει κανείς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επιθετικών τακτικών του.


Έχει επίσης τη δική του διάλεκτο και όρους. Η αναπήδηση (Rebounding) είναι ένας από αυτούς τους όρους. Στην πραγματικότητα, η λέξη αναφέρεται στη διεκδίκηση της μπάλας μετά από την αναπήδησή της στο στεφάνι ή στο ταμπλώ, ύστερα από αστοχία.  Όταν η μπάλα χτυπήσει στο στεφάνι ή στο ταμπλώ, θα πέσει ξανά στο έδαφος φυσικά. Τότε οι δύο ομάδες πασχίζουν για την κατοχή της μπάλας.

Το Rebound είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του μπάσκετ, γιατί αυτή η δραστηριότητα προσδιορίζει το παιχνίδι καθ’ όλη τη διάρκειά του. Ένας καλός παίκτης πρέπει να γνωρίζει τα βασικά και κάποιες ειδικές τεχνικές ώστε να μπορεί να κάνει καλές κινήσεις rebounding.Τα rebounds μπορούν να είναι επιθετικά ή αμυντικά. Παρατηρητές και ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα γίνονται σε αμυντικό επίπεδο, γιατί συνήθως η αμυντική ομάδα είναι σε καλύτερη θέση ή πιο κοντά στο καλάθι. Έτσι, στις άστοχες μπαλιές, η αμυντική ομάδα μπορεί εύκολα να ανακτήσει τη μπάλα και να ξαναδοκιμάσει νέα βολή. Αν η μπάλα πάει στην επιθετική ομάδα, τότε η άμυνα θα πασχίσει να μπλοκάρει τον αντίπαλο, ή να κερδίσει τη μπάλα.

Όποιος θέλει να παίζει μπάσκετ θα πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Να διαθέτει ευκινησία, δύναμη, ταχύτητα και πάνω απ’ όλα αντοχή, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα σε κάθε παίκτη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση του παιχνιδιού, ειδικά κατά το rebounding. Χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύσσονται και να ασκούνται με συνεχή και υπομονετική προπόνηση. Το rebounding όμως απαιτεί και φυσικά χαρίσματα, όπως το ύψος. Αν και πολλοί θα διαφωνούσαν με την άποψη ότι το ύψος κάνει έναν παίκτη πιο αποδοτικό, οι παρατηρητές θα συμφωνούσαν ομόφωνα, καθώς όσο ψηλότερος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα που έχει έναντι στους αντίπαλους.

Εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν  και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν ένα παίκτη να κάνει καταπληκτικά rebounds, όπως η αποφασιστικότητά του, η επιθετικότητα και η θέση. Αν ένας παίκτης είναι αποφασισμένος να κερδίσει τη μπάλα, θα κάνει
το καλύτερο που μπορεί να φτάσει το στόχο και θα παραμείνει εστιασμένος σ’ αυτό.  Η επιθετικότητα είναι απαραίτητη για να έχει σιγουριά στην κίνηση ώστε να κερδίσει τη μπάλα πριν τους αντιπάλους.  Τέλος, η θέση πρέπει να είναι ιδανική. Για να μπορέσει να φτάσει ένα καλό στόχο, ο παίκτης πρέπει να κινηθεί κοντά στη μπασκέτα, γιατί μόνο έτσι θα έχει καλές πιθανότητες να πιάσει τη μπάλα ευθύς αμέσως.

Χρειάζεται επίσης ικανότητα στην αναπήδηση.  Όταν οι παίκτες βρίσκονται σε αναστάτωση προσπαθώντας να κερδίσουν τη μπάλα, συχνά, εκείνος που πηδά ψηλότερα από τους άλλους, θα πιάσει και την πολυπόθητη μπάλα. Στην προπόνηση είναι απαραίτητο το τέντωμα και το δυνάμωμα των μυών των ποδιών και των μηρών.

Σημαντική είναι η επιδίωξη καλής και ιδανικής θέσης, όπως και ο υπολογισμός της πορείας της μπάλας. Επίσης είναι καλό να αποφεύγει ο παίκτης τις απότομες ντρίπλες με τη μπάλα, μετά το επιτυχές πιάσιμό της, αλλά να ανακτήσει μία καλή θέση σε σχέση με το καλάθι.

ΠΗΓΗ http://www.en-gr.com

http://www.coachbasketball.gr/2012/06/rebound.html

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728