Side(Πλαϊνό) pick n' roll

Όταν δημοσίευσα το τελευταίο μου post οι νέοι κανονισμοί δεν είχαν τεθεί σε ισχύ.Σκεφτόμουν να γράψω κάτι για την εφαρμογή των νέων κανονισμών και να το συγκρίνω με αυτά που είχα γράψει 6 μήνες πριν.Όψομαι να το πράξω μόλις περάσει λίγος καιρός!

Πάντως το θέμα στο οποίο αναφέρεται το σημερινό μου post έχει τεράστια χρήση με τους παλιούς αλλά και τους νέους κανονισμούς.
Όλοι εμείς οι προπονητές ανεξαρτήτου επιπέδου διδάσκουμε και έχουμε στην επιθετική μας ''φαρέτρα'' καταστάσεις πλαϊνού pick n' roll.

(εικόνα 1)Όμως θα πρέπει μα αναρωτηθούμε πόσες φορές σε έναν αγώνα γίνεται αυτό που έχουμε σαν στόχο στην επίθεση, δηλάδη ο περιφερειακός που παίρνει το pick να έχει κατεύθυνση προς το κέντρο της άμυνας. Το λέω αυτό γιατί στην μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων όταν η μπάλα είναι σε πλαϊνό διάδρομο οι προπονητές επιλέγουν ως στόχο την άρνηση του pick και οδηγούν προς τη base line. Κάθε προπονητής επιλέγει τις δικές του λέξεις-σινιάλα, εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη ''side''.
Ίσως λοιπόν η λογική εκμάθησης του πλαϊνού pick and roll από το 2 on 0 ως το 5 on 5 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα.
Η άμυνα επιλέγει να παίξει side όταν ο ψηλός που θέλει να δώσει το pick δεν είναι καλός σουτέρ.Για το λόγο αυτό στα παραδείγματά μας ο σκρήνερ είναι ο center.


1η αντιμετώπιση


Το guard ''διαβάζει'' τα πόδια του αμυντικού του και καλεί τον center να κόψει προς τον ''αγκωνα''΄και του πασάρει την μπάλα. (εικόνα 2)

Αφού εκείνος ψάξει την back door κίνηση του guard πασάρει στην αδύνατη πλευρά και αμέσως πάει να δώσει screen στον συμπαίχτη του. (εικόνα 3)



2η αντιμετώπιση


Το guard ''διαβάζει'' την άμυνα side καλεί τον center να του δώσει το pick προς την base line. (η νέα απόσταση των 6,75μ. ευνοεί τέτοια pick n' roll)
Ανάλογα με τις ικανότητες του, το guard μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα ή να επιτεθεί στον εξωτερικό ώμο του αμυντικού center με στόχο το μπάσιμο ή τη δημιουργία. (εικόνα 4)

Άλλη μια επιλογή είναι το center να κόψει προς το

καλάθι και να τον αντικαταστήσει ο άλλος ψηλός με στόχο το high-low. (εικόνα 5)



3η αντιμετώπιση


Τέλος μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της side άμυνας είναι να δίνονται τα πλαϊνα pick από ψηλά, δυσκολεύοντας κατά πολύ τους αμυντικούς center να προσαρμοστούν.
Τέτοια είναι τα transition pick n' roll (στον αιφνιδιασμό), τα pick από γύρισμα της μπάλας στην αδύνατη πλευρά και τα pick μετά από flare screen (εικόνα 6)


Αντί επιλόγου θέλω να αναφέρω ότι όλα τα παραπάνω έχουν σχέση με το υλικό των παιχτών μας και τις ικανότητες τους. Άλλωστε κατά τον Messina το ''σκάκι'' δεν είναι ανάμεσα στους δύο προπονητές αλλά ανάμεσα στον επιθετικό και τον αμυντικό παίχτη......





Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728