Σκρην - Η Πρώτη Ύλη (Το κλειδί μιας επιτυχημένης επιθετικής προσπάθειας, βρίσκεται στην ικανότητα να γίνονται σκρην υψηλού επιπέδου.


Εάν οι παίχτες σας κάνουν μέτρια σκρην, τότε και οι επιθέσεις σας θα είναι μέτριες. Είναι στ’ αλήθεια τόσο απλό. Θα δείτε τα ποσοστά της ομάδας σας να πέφτουν, και παρατηρήστε ότι θα έχετε μια αύξηση στα λάθη τα οποία θα προέρχονται από λάθος πάσες. Το να κάνεις άσχημα σκρην, απλά κάνει όλα τα υπόλοιπα πολύ πιο δύσκολα.

Πολλές φορές οι προπονητές αναρωτιούνται πως να βελτιώσουν την επίθεσή τους. Και όπως στα περισσότερα πράγματα, οι απαντήσεις είναι πολύ απλές και βρίσκονται στα βασικά. Τις περισσότερες φορές αν εξετάσεις ένα μέρος ενός συστήματος, βρίσκεις ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην κακή εκτέλεση των σκρην από την ομάδα.
Αυτό είναι τόσο σημαντικό και τόσο απαραίτητο, που τις περισσότερες φορές δεν το παρατηρούν ούτε οι καλύτεροι προπονητές, αφού το θεωρούν αυτονόητο. Έτσι, για να μπορέσουν οι προπονητές να βελτιώσουν την ικανότητα των παικτών τους στα σκρην, και κατά συνέπεια να βελτιώσουν και τις επιθετικές τους επιδόσεις, πρέπει να διδάξουν τα βασικά στοιχεία ενός σκρην και στην κίνηση χωρίς την μπάλα.
Σκρην - Η Πρώτη Ύλη 
Όπως είπαμε και νωρίτερα, τα σκρην είναι η πρώτη ύλη για οποιαδήποτε επίθεση. Βοηθούν τους παίκτες να ελευθερωθούν, επιτρέπουν εύκολες πάσες και αναγκάζουν την άμυνα να αντιδρά και να προσαρμόζεται.

Υπάρχουν 2 βασικά είδη σκρην. Αυτά που γίνονται «στην μπάλα», και αυτά που γίνονται «μακριά από την μπάλα». Και τα δύο απαιτούν την ίδια τεχνική και τις ίδιες ικανότητες εκτέλεσης.
Η Θέση - The Stance 
Διδάξτε στους παίκτες σας να στέκονται με τα πόδια τους ανοιχτά και τοποθετημένα σαν να τα έχουν φυτέψει στο έδαφος. Πρέπει στην κυριολεξία να αισθάνονται σαν βουνά που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Επίσης διδάξτε στους παίκτες σας να έχουν τα χέρια τους μαζεμένα στο στήθος τους, ώστε να μπορούν οι διαιτητές να δουν πως δεν κάνουν φάουλ χρησιμοποιώντας τα χέρια τους



Τοποθέτηση - Positioning 
Πρέπει επίσης να διδάξετε σωστή τοποθέτηση. Καθώς ένας συμπαίκτης περνάει από το

σκρην, βεβαιωθείτε ότι περνάει ώμο με ώμο με τον σκρήνερ. Αυτός που περνάει από το σκρην πρέπει να είναι πολύ κοντά και στενά με τον σκρήνερ. Όσο πιο κοντά περάσει ο παίκτης από τον σκρήνερ, τόσο πιο εύκολο θα είναι για να αποκόψουν τον αμυντικό.

Συγχρονισμός - Timing 
Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα να διδάξετε στους παίκτες σας. Απαιτεί πάρα πολύ εξάσκηση και προσοχή από τον καθένα ξεχωριστά. Το βασικό που πρέπει να διδάξετε στους παίκτες σας είναι να περιμένουν το σκρην πριν κινηθούν προς τον σκρήνερ. Όταν οι παίκτες κινούνται πριν ο σκρήνερ προλάβει να κάνει το σκρην, καταστρέφεται η ροή της επίθεσης και τα κάνει όλα πολύ εύκολα για την άμυνα, με αποτέλεσμα να καθιστά κάθε σκρην ουσιαστικά άχρηστο.
Γωνία - Angle 
Επίσης, διδάξτε στους παίκτες σας πώς να βρίσκονται στην σωστή γωνία, έτσι ώστε ο παίκτης σας να μπαίνει ακριβώς στην ευθεία του αμυντικού. Αλλιώς ο σκρήνερ θα είναι είτε πολύ ψηλά, είτε πολύ χαμηλά, επιτρέποντας στον αμυντικό είτε να περάσει ανάμεσα από τους αμυντικούς(πολύ ψηλά), είτε να περάσει από πάνω(πολύ χαμηλά). Η ουσία είναι πως όποιο τρόπο και αν επιλέξει ο αμυντικός για να σπάσει το σκρην, καθιστά το σκρην μας άχρηστο. 
Τώρα, η γωνία που πρέπει να έχει ο παίκτης καθορίζεται από τον τύπο του σκρην που θέλουμε να κάνουμε. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα διάφορα είδη σκρην που συνήθως χρησιμοποιούνται

Μπροστινό Σκρην - Front Screen 
Αυτό είναι το βασικό είδος σκρην και συνήθως χρησιμοποιείται «στην μπάλα». Ο σκρήνερ πρέπει να κάθεται κάθετα στον συμπαίκτη του, έτσι ώστε να έρχεται κατευθείαν πάνω στον αμυντικό. 
Πίσω Σκρην - Back Screen 
Αυτό τι είδος σκρην συνήθως χρησιμοποιείται «μακριά από την μπάλα». Ο σκρήνερ πρέπει να στέκεται παράλληλα με τον συμπαίκτη του έτσι ώστε το σκρην να γίνεται στην πλάτη του αμυντικού
Κάτω Σκρην - Down Screen 
Αυτό το σκρην συνήθως χρησιμοποιείται «μακριά από την μπάλα», και συνήθως είναι ένα σκρην το οποίο χρησιμοποιείται για να απελευθερωθεί κάποιος παίκτης μας κοντά στο καλάθι. Όμοια με το πίσω σκρην, ο σκρήνερ πρέπει να έρθει παράλληλα με τον συμπαίκτη του και πρέπει το σκρην να γίνει στην πλάτη του αμυντικού. 
Διαγώνιο Σκρην - Diagonal Screen 

Εδώ ο σκρήνερ πάει από την άκρη του ψηλού ποστ διαγώνια στο αντίθετο χαμηλό ποστ ή αντίθετα. Ο σκρήνερ πρέπει να έρθει προς τον συμπαίκτη του σε γωνία 45 μοιρών και να σκρηνάρει τον αμυντικό στον ώμο.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728