Η σημασία της ελαστικής επιγονατίδας



Οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες στο σύγχρονο άθλημα αγωνίζονται, αλλά και προπονούνται, φορώντας ελαστικές επιγονατίδες. Αυτό που φαίνεται μία απλή προσθήκη, μπορεί ορισμένες φορές να αναλαμβάνει καίριο ρόλο στην προστασία από νέους ή υποτροπιάζοντες τραυματισμούς. Η ελαστική επιγονατίδα αποτελεί μέρος του προστατευτικού εξοπλισμού στο μπάσκετ και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
Η ελαστική επιγονατίδα έχει αρκετούς ρόλους και είναι ωφέλιμη σε πολλά σημεία για αυτόν που τη φοράει. Ο κυριότερος σκοπός της επιγονατίδας είναι να προστατεύει από μικροτραυματισμούς και εκδορές κυρίως λόγω συρσίματος στο παρκέ. Ωστόσο, από το σκοπό της αρχικής εμφάνισής της στις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρι τις σημερινές ειδικά σχεδιασμένες, ορθοπεδικές επιγονατίδες έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.
Μια καλή επιγονατίδα αναλαμβάνει να κρατάει την άρθρωση θερμή. Η υποθερμία του γονάτου είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές, ειδικά όσοι αγωνίζονται με χρόνιους τραυματισμούς σε άλλα σημεία των ποδιών. Συνεπώς, η ελαστική περίδεση του γονάτου υποβοηθά την προθέρμανση αλλά και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του γόνατος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι οι σύγχρονες ελαστικές επιγονατίδες όχι μόνο υποστηρίζουν κατάλληλα το γόνατο, αλλά και είναι σχεδιασμένες ώστε να υποβοηθούν περαιτέρω την κυκλοφορία του αίματος στην άρθρωση που προστατεύουν.
Ένας άλλος σημαντικός ρόλος της ελαστικής επιγονατίδας είναι η υποστήριξη του οστού της επιγονατίδας. Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό, παχύ οστό, κυκλικού-τριγωνικού σχήματος που βρίσκεται μπροστά από την πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης του γονάτου, την οποία καλύπτει και προστατεύει. Οι κακώσεις της επιγονατίδας είναι συνήθως αρκετά επίπονες και συνιστούν λόγο αποχής από την άθληση για ένα χρονικό διάστημα. Η ελαστική επιγονατίδα τοποθετείται ακριβώς μπροστά από το οστό της επιγονατίδας και βοηθά στην καλύτερη συγκράτησή της, στην πρόληψη από κραδασμούς, αλλά και στην προστασία της σε περιπτώσεις υπάρχοντος τραυματισμού.
Επιπλέον, για αθλητές που επιθυμούν να αγωνιστούν παρότι έχουν εμφανίσει κάποιο πόνο ή μικρό
οίδημα στην άρθρωση του γονάτου, η ελαστική επιγονατίδα είναι η καλύτερη λύση.
Για να διαλέξει κανείς την ιδανική επιγονατίδα θα πρέπει να λάβει υπόψη του ορισμένα ζητήματα:
1. Οι ελαστικές επιγονατίδες έχουν μεγέθη. Κυμαίνονται συνήθως από S-XL ή σε νούμερα από 1-4, και θα πρέπει να φοριούνται σταθερά αλλά χωρίς να πιέζουν υπερβολικά το γόνατο.
2. Οι ελαστικές επιγονατίδες έχουν μήκη. Υπάρχουν οι συνηθισμένες που εκτείνονται λίγο άνω και κάτω του γονάτου και ορισμένες ακόμη κατηγορίες που φτάνουν ψηλότερα και χαμηλότερα. Ανάλογα με το σκοπό που επιθυμεί ο καθένας, αλλά και αυτό που τον βολεύει, θα πρέπει να διαλέξει.
3. Οι ελαστικές επιγονατίδες έχουν διαφορετικούς τύπους. Εκτός από τις κλασικές που είναι κατασκευασμένες κατά προτίμηση από χειρουργικό ελαστικό υλικό, υπάρχουν αυτές με το μαξιλαράκι μπροστά ή οι ορθοπεδικές (που συνήθως είναι μεγαλύτερες και έχουν τρύπα στο κέντρο). Το μαξιλαράκι σπανίως χρησιμοποιείται στο μπάσκετ, ενώ οι ορθοπεδικές συστήνονται από το γιατρό σε περιπτώσεις αποκατάστασης από τραυματισμό.
Συνεπώς, μία κλασική ελαστική επιγονατίδα που καλύπτει όλη την άρθρωση, χωρίς να πιέζει το γόνατο είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον αναζητά κάτι εκτός από περιπτώσεις τραυματισμού.
Ειδικά για το μπάσκετ, όπου οι συνεχείς κάμψεις και εκτάσεις της άρθρωσης του γονάτου την καθιστούν μία από τις πλέον καταπονούμενες του ανθρώπινου σώματος, η ελαστική επιγονατίδα μπορεί να είναι αρκετά υποβοηθητική.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728