Εκρηκτική προπόνηση Πανιωνίου


Costas_logoΗ μεταβατική περίοδος προσφέρεται για πιο εντατική προπόνηση, μιας και οι παίκτες δεν έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Φέτος, στην ομάδα του Πανιωνίου έχουμε στην διάθεσή μας περίπου τρεις μήνες στους οποίους θα κάνουμε προπόνηση, φροντίζοντας πάντα να υπάρχουν περίοδοι ανάπαυσης.
Η συχνότητα της προπόνησης δύναμης και φυσικής κατάστασης είναι τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ οι προπονήσεις διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα. Η συνολική μεταβατική περίοδος έχει χωριστεί σε τρεις βασικές υποπεριόδους διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Ανάμεσα στις υποπεριόδους υπάρχει, όπως αναφέραμε, προγραμματισμένη ξεκούραση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερκόπωση και οι τραυματισμοί απο την συνεχόμενη επιβάρυνση.
Ο κάθε παίκτης δουλεύει στους τομείς που έχει περισσότερη ανάγκη, προσαθώντας να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Βασική μας επιδίωξη και κύριος στόχος της πρώτης φάσης, είναι η δουλειά σε προσωπικό επίπεδο για την διόρθωση δομικών προβλημάτων που ταλαιπώρησαν κάποιους παίκτες κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ταυτόχρονα, οι παίκτες δουλεύουν στους τομείς της εκμάθησης βιομηχανικής της κίνησης, της ανάπτυξης της δύναμης, καθώς και σε επιμέρους ατομικούς στόχους.

 

Στην δεύτερη φάση, μια από τις βασικές μας επιδειώξεις για όλους του παίκτες, είναι η βελτίωση της εκρηκτικότητας, της πιο βασικής ίσως αθλητικής ικανότητας στο μπάσκετ. Όπως είναι γνωστό, η εκρηκτικότητα συνδέεται άμεσα με την αλτικότητα, την ταχύτητα και την επιτάχυνση. Το πρόγραμμα
περιλαμβάνει διάφορα άλματα, καθώς και προπόνηση με αντιστάσεις. Υπενυμίζω ότι αντιστάσεις δεν θεωρούνται μόνο τα βάρη, αλλά και τα λάστιχα, οι βαριές μπάλες κτλ.

Στην αρχή λοιπόν της προπόνησης και μετά απο μια προσεκτικά σχεδιασμένη προθέρμανση, εκτελούμε μια σειρά αλμάτων, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε παίκτη, ανάλογα με την θέση του, τις ανάγκες του και την εμπειρία του. Ο αριθμός των αλμάτων υπολογίζεται με βάση τις συνολικές επαφές  που θα έχει ο αθλητής με το έδαφος, σε μια προπονητική μονάδα. Συνήθως δεν υπερβαίνουμε τις 100 επαφές ανά προπόνηση. Οι παίκτες μας εκτελούν άλματα προς όλες τις διευθύνσεις, με το ένα και με τα δυο πόδια και με διαφορετικές ταχύτητες. Η διδασκαλία της σωστής τεχνικής έγινε στην προηγούμενη φάση της μεταβατικής περιόδου. Αυτό το βήμα είναι θεμελιώδες και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Επίσης, την προηγούμενη περίοδο έχει προηγηθεί προπόνηση αλμάτων με χαμηλή ένταση.
Προπόνηση με άλματα πραγματοποιούμε το πολύ δυο φορές την εβδομάδα και σε μέρες που το απόγευμα δεν έχουμε προπόνηση μπάσκετ. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μερικές από τις ασκήσεις που χρησιμοποιούμε για την βελτίωση της αλτικότητας και της επιτάχυνσης.

Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, ότι ο κάθε παίκτης/παίκτρια έχει τις δικές του/της ανάγκες. Η επιλογή των ασκήσεων γίνεται με βάση την ηλικία, την ικανότητα, την εμπειρία και τις ανάγκες του κάθε αθλητή. Η κλιμάκωση των ασκήσεων είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο στην προπόνηση κάθε είδους. Οι ασκήσεις που παρουσιάστηκαν αποτελούν μόνο ένα παράδειγμα προπόνησης που στοχεύει στην βελτίωση της εκρηκτικότητας, ενώ εκτελούνται από επαγγελματίες αθλητές. Κάποιες μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμες και άλλες να χρησιμεύσουν για την δημιουργία, απλούστερων και πιο κατάλληλων για την περίσταση ασκήσεων.

Για οποιαδήποτε ερώτηση, σχόλιο ή απορία σχετικά με αυτό το άρθρο στείλτε email στον Κώστα Χατζηχρήστο στην ηλεκτρονική διεύθυνση kostas@chatzichristos.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728