Η σημασια του screen στο συγχρονο basket

Οι τασεις στο συγχρονο μπασκετ αλλαζουν πλεον πολυ γρηγορα. Αυτο συμβαινει διοτι οι προπονητες ειναι πολυ καταρτισμενοι, με ικανα επιτελεια και ταυτοχρονα η δυνατοτητα αποκρυπτογραφησης του αντιπαλου ειναι πια κατι ευκολο για την καθε ομαδα.Ετσι οι coach βρισκουν νεα plays στην επιθεση,καθως και καινουριες αμυντικες τακτικες για να απαντουν στον αντιπαλο.
Ενα απο τα στοιχεια τακτικης , που περασε περιοδο μιας σχετικης απαξιωσης και ειχε χασει το κυριο ενδιαφερον στο επιθετικο κομματι των ομαδων τα τελευταια χρονια ειναι το σκριν,σ'ολες του τις εκφανσεις(πανω στην μπαλα-μακρια απο αυτη,κτλ).
Αυτο ειχε συμβει κατα την γνωμη μου διοτι οι προπονητες εχοντας πλεον καλυτερους "αθλητες"στα χερια τους δωσαν εμφαση στην εκμεταλλευση των αθλητικων τους προσοντων , με plays στηριζομενα σε διαρκη κοψιματα(στην δυνατη η' στην αδυνατη πλευρα) και με isolation(δηλαδη απομονωση),καποιου παικτη σε μια πλευρα,ωστε να κερδιζουν πιθανα miss-match στο low post..
Επειδη ομως ολα στην ζωη μας κανουν κυκλους και επανερχονται παλι στην επιφανεια,οταν ολοι τα χουν ξεχασει και αρα αποτελουν παλι κατι καινουριο για τους νεους(πχ το figure eight που επαιξε προπερσι η Εθνικη),νομιζω πως εχει επανελθει η αναγκαιοτητα των screens σε καθε επιθετικο οπλοστασιο.
Αφου η ταχυτητα των επιθετικων απαντηθηκε απο αντιστοιχα γρηγορες αμυντικες αντιδρασεις ,πλεον ο καλυτερος τροπος να κερδισει η επιθεση καποια δευτερολεπτα ωστε να προλαβει καποιος να σουταρει χωρις την αμυνα κρεμασμενη πανω του ειναι καλα στημενα και εξυπνα screens ειτε μακρια ειτε κοντα στη μπαλα.
Μαλιστα,το "εξυπνα screens",ειναι πιο αναγκαια απο το "καλα στημενα"διοτι πρεπει να γινονται σε παικτες και σε πλευρες του γηπεδου"μη αναμενομενες"απο τον αντιπαλο
(πχ.ειδα μια φαση στο ματς του Ολυμπιακου, καλο σκριν στο low-post του Γκριρ στον Μπουρουση που κατεληξε σε καρφωμα του τελευταιου, ενω ολοι περιμεναν το αντιθετο, δηλαδη αμυνοντουσαν με σκοπο να αποφυγουν ελευθερο σουτ του Γκριρ).
Στα τελευταια ματς των καλων ομαδων βλεπει πολυ εξυπνα κομματια παιχνιδιων με διπλα screens-διαδοχικα-μακρια απο την μπαλα-back screens- κοντου σε ψηλο,κτλ).
Αρα πρεπει να καταλαβουν οι παικτες οτι ενα καλο σκριν ειναι εξισου δημιουργικο με μια ασσιστ αφου δινει την δυνατοτητα για ευκολο σουτ.Και ειναι η επιστροφη στην καλη γνωση των βασικων του αθληματος (fundamendals),που πρεπει να εμπεδωθει σε καθε "νεοσσο" του μπασκετ ωστε να μπορει στο μελλον να γινει εργαλειο σε οποιαδηποτε μεγαλη ομαδα κληθει να παιξει..
Αλλωστε ο κορυφαιος κοουτς Μεσινα προσφατα δηλωσε οτι το βασικο κριτηριο του στην επιλογη παικτων για τις ομαδες του ειναι η τελεια γνωση των βασικων του αθληματος ωστε να μπορουν να ενσωματωθουν σε οποιαδηποτε φιλοσοφια χρειαστει..Ουτε να πηδανε ψηλοτερα,ουτε να ναι οι πιο γρηγοροι.. Αλλα να ξερουν πως να πασσαρουν να τριπλαρουν να παιξουν ατομικη αμυνα χωρις φαουλ,να κανουν block-out και να ΣΚΡΙΝΑΡΟΥΝ σωστα..




http://3kalathia.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728