Ο χειρισμός της ψυχολογίας του παίκτη που κόβεται από την ομάδα



Από όλες τις δυσκολίες τις οποίες μπορεί να συναντήσει ένας προπονητής στην διάρκεια της καριέρας του,είναι η δυσκολία του να πει σε κάποιον παίκτη ότι κόβεται από την ομάδα.Είναι ίσως η πιο έντονη συναισθηματικά και ψυχολογικά.
Πολλοί είναι εκείνοι οι προπονητές οι οποίοι το ανακοινώνουν απευθείας στον παίκτη ενώ άλλοι προτιμούν να το τοιχοκολλήσουν απλά στον πίνακα ανακοινώσεων.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακοινώσεις σε ένα νέο αθλητή που έχει τη διάθεση να προσφέρει ότι κόβεται από την ομάδα.Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία λιγότερο οδυνηρή.

Προετοιμασία του παίκτη και τον γονέων εκ των προτέρων

Προτού ένας προπονητής ξεκινήσει τη διαδικασία του μονταρίσματος μιας ομάδας είναι καλό να γίνει μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν οι παίκτες μαζί με τους γονείς τους κι εκεί να εξηγήσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με την ομάδα και σε τι παίκτες(προσόντα-ικανότητες) θέλει να βασιστεί.Θα πρέπει να γίνει σαφές όμως ότι αυτή η ομάδα δεν είναι απαραίτητο να απαρτίζεται από ταλέντα αλλά θα πρέπει να είναι όσο πιο ισχυρή γίνεται.

Αν είναι δυνατό μπορεί ο προπονητής να ζητήσει από τους γονείς να γράψουν σε ένα χαρτί τα δυνατά και αδύνατα σημεία που έχει το κάθε παιδί.Με αυτό τον τρόπο όταν θα έρθει η ώρα που θα πρέπει ο προπονητής να κόψει αθλητές από τη συνέχεια η μεγαλύτερη απογοήτευση να είναι από την πλευρά των γονιών και όχι των παιδιών.

Ο προπονητής πρέπει πάντα να είναι συζητήσιμος

Ανάλογα με τον αριθμό των παικτών που θέλει να κόψει ένας προπονητής δεν θα πρέπει να σπαταλήσει πολύ χρόνο ασχολούμενος με τον καθένα ξεχωριστά.Ωστόσο θα πρέπει να είναι διαθέσιμος και συζητήσιμος πάντα με όποιον επιθυμεί να μιλήσει μαζί του.Ειδικότερα όμως με τα παιδιά που τελικά κόπηκαν από τη συνέχεια.

Η προσωπική συνάντηση με έναν παίκτη δεν είναι μόνο για την ανακοίνωση μιας απόφασης αλλά μπορεί να του προσφέρει πολύτιμες προτάσεις και συμβουλές σε σχέση με το τι πράγματα πρέπει να διορθώσει.Σε περιπτώσεις όπου ο αθλητής παρευρίσκεται μαζί με τους γονείς του ο προπονητής θα πρέπει να έχει δίπλα του και κάποιον υπεύθυνο από την ομάδα γιατί σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες συζητήσεις παρεξηγούνται εύκολα και ο καθένας βγάζει διαφορετικό συμπέρασμα.

Ειλικρίνεια

Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες που κόβονται από μια ομάδα είναι γιατί δεν είναι αρκετά καλοί.Είναι ελάχιστες οι φορές που ένας παίκτης κόβεται επειδή δεν είναι καλός σε κάτι συγκεκριμένο.Μπορεί συνολικά οι δεξιότητες του να είναι υποανάπτυκτες η μπορεί επίσης να υπάρχουν καλύτεροι παίκτες στην συγκεκριμένη θέση.

Είναι αρκετοί οι προπονητές που για να μπορέσουν να μαλακώσουν την αρνητικότητα της στιγμής χρησιμοποιούν εκφράσεις και λένε στους παίκτες ότι κόβονται επειδή δεν είναι καλοί γενικά σε κάποιες δεξιότητες.Λένε ότι αν ήταν καλός σουτέρ η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.Αν αυτό είναι αλήθεια τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα.Αν δεν είναι αλήθεια έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει αν ο ίδιος παίκτης γυρίσει μετά από λίγο καιρό έχοντας βελτιώσει σημαντικά αυτή την δεξιότητα η οποία ήταν υπεύθυνη για την έξοδο του από την ομάδα;

Προπόνηση

Το ότι ένας παίκτης δεν είναι καλός γενικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει και την ομάδα με άλλο τρόπο.Αν όλοι οι παίκτες ήταν το ίδιο καλοί θα έπαιζαν στο NBA.Τα μεγάλα προπονητικά προγράμματα σε χρονική διάρκεια έχουν ένα μάτσο διευθυντές και μάνατζερ.Αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία.

Έχετε σκεφτεί πόσο παραγωγική θα ήταν μια ομάδα αν υπήρχε τρόπος να βιντεοσκοπηθεί κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι κάθε στιγμή;Τι συμπεράσματα θα μπορούσαν να βγουν για κάθε παίκτη αν υπήρχε τρόπος να υπάρχει στατιστική κάθε στιγμή;Πόσες φορές στις προπονήσεις αναζητήθηκαν extra άτομα για να βοηθήσουν στην εκτέλεση μιας άσκησης;Εδώ μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά.Παιδιά μου αγαπούν πάρα πολύ το μπάσκετ αλλά δεν μπορεί αυτή η αγάπη τους να γίνει αντιληπτή μέσα στο γήπεδο.



Το να πει κάποιος ότι ένας παίκτης δεν κάνει για μια ομάδα δεν είναι ούτε αστείο ούτε διασκεδαστικό για κανέναν.Ωστόσο όλοι οι παραπάνω τρόποι μπορούν να κάνουν την κατάσταση λιγότερο επώδυνη και πιο παραγωγική για όλους τους εμπλεκόμενους.

Μιχάλης Λάγκης 
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728