Αναπτυξιακή διαδικασία αναπτυξιακών ηλικιών και προπονητική για το Total Basketball Development

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που παρατηρείται στην πλειοψηφία των προπονητών στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι η έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης στην προπονητική.
Οι λόγοι που οι προπονητές σε αυτό το επίπεδο έχουν έλλειμμα θεωρητικής κατάρτισης οφείλεται σε αρκετούς λόγους.
Πολλοί προπονητές θεωρούν ότι η προπονητική είναι μια καθαρά πρακτική και βιωματική διαδικασία. Πρώην παίκτες βασίζονται σε όσα οι ίδιοι έχουν διδαχθεί από τους προπονητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεωρητικά δεδομένα της προπονητικής. Ειδικά σε θέματα προπόνησης αναπτυξιακών ηλικιών όπου τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα.


Το παραπάνω σχήμα ξεχωρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία σε 4 επίπεδα στα οποία κινείται το πρόγραμμα. Το πρώτο και δεύτερο στάδιο που αφορά τις ηλικίες 6-8/6-9 και 8-11/9-12 για κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα είναι το στάδιο της θεμελίωσης των βασικών. Αντιστοιχεί στα τμήματα Ακαδημιών των ομάδων και είναι απαραίτητο για όλους. Από αυτό το επίπεδο ο αθλητής περνά στο στάδιο της ανάπτυξης του μπάσκετ ή μπορεί να περάσει και στο επίπεδο της ψυχαγωγίας.
Στην συνέχεια οι ηλικίες 11-15/12-16 και 15-18/16-18 για κορίτσι και αγόρια αντίστοιχα είναι η ανάπτυξη του μπάσκετ και αφορά πλέον αγωνιστικά τμήματα (προ-μίνι, μίνι, πανκορασίδων / παμπαίδων, κορασίδων / παίδων και νεανίδων /εφήβων. Ο αθλητής μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει ή να επιλεχθεί στο επίπεδο του ανταγωνιστικού μπάσκετ ή να συνεχίσει να ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας, υγείας και συμμετοχής.

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728