Whey protein / Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

  








Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος /whey είναι ο ένας από τους δύο κύριους τύπους πρωτεϊνών του γάλακτος. Ο άλλος είναι οι καζεΐνη.


Η whey αποτελεί περίπου το 20% των πρωτεϊνών του γάλακτος και είναι πολύ δημοφιλής στον κόσμο των αθλητών κι ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται συστηματικά με τα βάρη.



Ο λόγος είναι ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος /whey όταν λαμβάνεται μεταπροπονητικά δρα αναβολικά, δηλαδή προάγει την πρωτεϊνική σύνθεση και συντελεί σημαντικά στην απόκτηση άλιπης μυικής μάζας όπως και υποβοηθάει την αποκατάσταση.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος /whey είναι ένα παραπροϊόν της βιομηχανίας του τυριού,αυτό που λέμε τυρόγαλο.

Είναι ένα υδαρές μείγμα από whey,λίπη και γαλακτοσάκχαρο (λακτόζη). Με διάφορες μεθόδους διήθησης - οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά - απομακρύνοναται τα λίπη και τα σάκχαρα και μένει ένα προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ευρέως σαν συμπλήρωμα από τον κόσμο του fitness και ιδιαίτερα από τους λάτρεις του σιδερένιου αθλήματος.


Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε 3 βασικούς τύπους:

1. WPC/Whey Protein Concentrate - συμπυκνωμένης μορφής

2. WPI/Whey Protein Isolate - απομονωμένης μορφής

3. WPH/Whey Protein Hydrolysates - υδρολυμένη


Η περιεκτικότητα σε καθαρή πρωτεΐνη - και η τιμή,το μαντέψατε - ανεβαίνει από το 1 προς το 3.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αξίζει τον κόπο να πληρώσετε επί πλέον χρήματα για να πάτε στην υδρολυμένη μορφή που σημειωτέον ότι λόγω των υπαρχόντων ελεύθερων αμινοξέων έχει και μια κάπως ιδιαίτερη γεύση.

Πλάκα αλήθεια έχουν οι εταιρείες με το marketing τους που βρίθει υπερβολών στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν ένα commodity προϊόν σαν το τελευταίο επίτευγμα της διατροφικής επιστήμης!

Γιατί για commodity πρόκειται και χρησιμοποιείται κάθε μαρκετίστικη υπερβολή για να διαφοροποιήσουν το προϊόν στο μυαλό του
καταναλωτή πετυχαίνοντας τη υψηλότερη δυνατή τιμή!

Χωρίς να ισοπεδώνουμε τα πάντα θα πρέπει κανείς να ψάχνει πολύ πριν καταλήξει σε μια συγκεκριμένη μάρκα! Ναι μεν υπάρχουν ποιοτικότερα προϊόντα αλλά μερικά πωλούνται σε ληστρικές τιμές. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο καταναλωτής είναι προϊόντα valuefor money!

Στο επόμενο μέρος θα δούμε τα πλεονεκτήματα της whey και θα μιλήσουμε για τα διαφορετικά είδη.


Μη ξεχνάτε πάντως ότι η whey είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα - απόλυτα ασφαλές να τονισθεί - κι έτσι πρέπει να βλέπεται.

Το ανθρώπινο σώμα προκόβει και ακμάζει με τις πλήρεις φυσικές τροφές και η whey θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν προϊόν έκτακτης ευκολίας που δίνει λύσεις κυρίως σε μεταπροπονητικό επίπεδο όταν για πολλούς από μας δεν είναι πρακτικό ή εύκολο να καταφεύγουμε σε φυσικές τροφές!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η χρήση της whey και άλλων πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων να γενικεύεται και να εκτοπίζει τις πλήρεις τροφές!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



Πηγη: totalfitness-christos.







Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ :  Το καλύτερο και ποιο ενημερωμένο Λογισμικό στατιστικής ανάλυσης και διαχείρισης σωματείου καλαθοσφαίρισης που κυκλοφορεί ΜΟΝΟ 59.99..!!!  http://statistikabasket.blogspot.gr
                                  Εξειδικευμένο e-shop μόνο με προϊόντα καλαθοσφαίρισης

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728