7 συμβουλές για τους νέους γυμναστές



Μια από πιο σημαντικές πτυχές του επαγγέλματός μας είναι η ανάδειξη νέων γυμναστών, των παιδιών δηλαδή που θα μας διαδεχθούν, θα μας ξεπεράσουν και θα προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην γνώση και την προώθηση της δουλειάς μας.
Στο Performance 22 έχουμε την τύχη να έχουμε νέα παιδιά που κάνουν μαζί μας την πρακτική τους εξάσκηση. Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια σύνοψη κάποιων βασικών σημείων που πάντα προκύπτουν στις συζητήσεις μας.



1) Μάθε Αγγλικά


Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αυτή είναι η πρώτη συμβουλή που θα έδινα σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε θα ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά με την εκγύμναση αθλητών. Ο λόγος; Ο μεγαλύτερος όγκος της “γνώσης” βρίσκεται στα Αγγλικά, κυρίως υπό την μορφή επιστημονικών άρθρων και βιβλίων Δυστυχώς, στα Ελληνικά υπάρχει πολύ περιορισμένη βιβλιογραφία (σε σχέση με τα αγγλικά) και όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο μακροχρόνια θα οδηγήσει σε έλλειμμα γνώσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση στην πληροφορία είναι άμεση και πολύ εύκολη. Άλλο όμως πληροφορία και άλλο γνώση. Το να έχεις δει πολλές εντυπωσιακές ασκήσεις στο YouTubeδεν σε καθιστά ειδικό, αν δεν ξέρεις γιατί γίνονται, ποιό σκοπό εξυπηρετούν, σε ποιούς απευθύνονται κτλ.
2) Βρες έναν μέντορα


Θα σε καθοδηγήσει στην πορεία σου, θα σε συμβουλέψει και θα αποτελέσει τον φάρο που θα σου δείχνει τον δρόμο. Έχει κάνει ήδη την πορεία που θέλεις να κάνεις εσύ, έχει κάνει τα λάθη κι έχει περάσει πολλές απο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις. Άκου και δέξου τις παρατηρήσεις του/της , αφού πάντα γίνοται με αγάπη και με στόχο τη δική σου βελτίωση. Κι αφού πετύχεις τους στόχους σου, γίνε κι εσύ μέντορας βοηθόντας κάποιον άλλο να προχωρήσει συνεχίζοντας να μοιράζεις το «δώρο» που κάποτε δέχθηκες κι εσύ.


3) Επένδυσε στην γνώση και τη διαρκή μάθηση

Όσο δεν γίνεσαι καλύτερος, γίνεσαι χειρότερος! Πήγαινε σε συνέδρια, γίνε συνδορομητής σε επιστημονικά περιοδικά, αγόρασε βιβλία και διάβασέ τα, επισκέψου αξιόλογους επαγγελματίες για να δεις τι κάνουν.. Όταν σκέφτεσαι το κόστος, όλων αυτών, σκέψου πόσο θα σου κοστίσει στο μέλλον αν δεν τα κάνεις! Διάβαζε και μ0άθαινε διαρκώς. Σκέψου μόνο 1215πόσα πράγματα πρέπει να ξέρει ένας γυμναστής: Ανατομία, φυσιολογία, εργοφυσιολογία, διατροφή, ψυχολογία, στατιστική, σχεδιασμό προγράμματος, διδασκαλία όλων των ασκήσεων, φυσιοθεραπεία, αποκατάσταση, τραυματολογία, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, πωλήσεις (θα επανέλθω σ αυτά τα δυο τελευταία με άλλο άρθρο) και λίστα συνεχίζεται! Η διαρκής επιμόρφωση είναι το κλειδί για την μακροχρόνια επιτυχία.


4) Μην γίνεις ποτέ «ειδικός»

Οι αυθεντίες τα ξέρουν όλα. Έχουν μια παγιωμένη άποψη για τα πράγματα που με τα χρόνια ισχυροποιείται. Αυτό εμποδίζει τη διαρκή μάθηση και τη νέα γνώση, με αποτέλεσμα σταδικά να ξεπερνιούνται από τις εξελίξεις. Κράτα την ιδιότητα του μαθητή για όλη σου τη ζωή και εξάσκησε την πιο σημαντική ικανότητα. Αυτή του να ακούς.


5) Δούλεψε σκληρά

Τίποτε δεν έρχεται εύκολα στη ζωή, τον αθλητισμό ή οπουδήποτε αλλού. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για την επιτυχία και την εκπλήρωση των στόχων σου. Θυμίσου οτι η τελική επτυχία δεν έρχεται άμεσα, μ’ ένα μαγικό ξαφνικό τρόπο, αλλά αντίθετα, αποτελεί το αποτέλεσμα πολλών μικρών «νικών» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην τα παρατάς ποτέ και υποδέξου την αποτυχία σαν το καλύτερο μάθημα που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς. Η προπονητική απαιτεί εκτός απο γνώση και μεγάλη εμπειρία. Ο μόνος τρόπος να την αποκτήσεις εινα μέσα απο πολλές ώρες στο γυμναστήριο – γήπεδο δουλεύοντας με τους αθλητές σου.


6) Βάλε στο επίκεντρο τον αθλητή

Κράτα πάντα στο μυαλό σου οτι είσαι εκεί για να βοηθήσεις τις αθλήτριες και τους αθλητές σου να πετύχουν τους στόχους τους. Όταν τα καταφέρουν, τότε θα πάρεις κι εσύ τα εύσημα. Μην προσπαθείς να εντυπωσιάσεις και να επιβάλεις την γνώμη σου. Άκου, ενδιαφέρσου και κέρδισε την εμπιστοσύνη των παιδιών που έχεις μπροστά σου. Μία απο τις καλύτερες συμβουλές που έλαβα ποτέ ήταν αυτή: Οι αθλητές, πρώτα θέλουν αν ξέρουν αν ενδιαφέρεσαι και μετά ενδιαφέρονται αν ξέρεις. Η καταξίωση θα έλθει μέσα απο τη δουλειά και την επιτυχία των ανθρώπων που έχεις αναλάβει να οδηγήσεις.


7) Η εμφάνιση μετράει

Έχεις μόνο μια φορά την ευκαιρία να κάνεις την «πρώτη εντύπωση». Ντύσου ανάλογα με την δουλειά και φρόντισε το παρουσιαστικό σου. Να θυμάσαι οτι τις περισσότερες φορές έχεις να κάνεις με παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι σου τα εμπιστεύονται. Παρουσιάσου λοιπόν ντυμένος ανάλογα. Αφιέρωσε χρόνο στην προσωπική σου εκγύμναση και γίνε το ζωντανό παράδειγμα δουλειάς. Θυμίσου οτι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το τι κάνεις από αυτό που λες. Δεν μπορείς λοιπόν να δίνεις συμβουλές και εσύ ο ίδιος να μην τις ακολουθείς. Χάνεις την αξιοπιστία σου και τον σεβασμό που εμπνέεις στους αθλητές σου και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να αμφισβητηθεί.





Κώστας Χατζηχρήστος 
Πηγή: performance22









Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ :  Το καλύτερο και ποιο ενημερωμένο Λογισμικό στατιστικής ανάλυσης και διαχείρισης σωματείου καλαθοσφαίρισης που κυκλοφορεί ΜΟΝΟ 59.99..!!!  http://statistikabasket.blogspot.gr
                                  Εξειδικευμένο e-shop μόνο με προϊόντα καλαθοσφαίρισης

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728