Αμυνα Ζώνης

Η άμυνα ζώνης εφευρέθηκε το 1914 σε ένα παιχνίδι που παίχτηκε μεταξύ του γυμνασίου του Μπρίστολ (Δυτική Βιρτζίνια) και του Grafton YMCA ήταν αναγκαστικός τρόπος άμυνας λόγω του ότι από κάποιο πρόβλημα της οροφής το δάπεδο από τη βροχή είχε γίνει ολισθηρό.
Έτσι στο ημίχρονο ο προπονητής του Μπρίστολ Cam Henderson είπε στους αθλητές του να μην ακολουθούν τον αντίπαλο όταν κινείται με τη μπάλα παρά να ελέγχουν τον χώρο γύρω του χωρίς να κινούνται.
Έτσι προέκυψε η άμυνα ζώνης 3-2.
ήταν το πρώτο σχήμα που καταγράφηκε


Στην εξελικτική πορεία του αθλήματος και η βελτίωση των αθλητικών ικανοτήτων των αθλητών στη δεκαετία του 1930 ανάγκασε πολλούς προπονητές να προβληματιστούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ταχύτατη εξέλιξη του passing game.
Έτσι γεννήθηκαν αρκετές μορφές και παραλλαγές της άμυνας ζώνης η οποία αντιμετώπισε με επιτυχία το γρήγορο τρόπο επίθεσης που είχε εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό.Έτσι στα μισά του περασμένου αιώνα εμφανίζονται σύνθετες άμυνες ζώνης ή ζώνες προσαρμογής (zone press, match-up zone).
Όλες οι αλλαγές και βελτιώσεις στην άμυνα και την επίθεση έχουν τα συστατικά της δράσης και της αντίδρασης, με μοναδικό στόχο τη νίκη.
Εδώ τίθεται το ερώτημα πια είναι η ιδανική ηλικία εκμάθησης της άμυνας ζώνης και επακόλουθα της επίθεσης εναντίον αυτής.


Προσωπική μου άποψη, που όμως γενικά συμφωνούν οι περισσότεροι προπονητές στον κόσμο, είναι ότι η καλύτερη ηλικία για την εφαρμογή της είναι η ηλικία των 13-15 χρόνων ή μεγαλύτερων.
Ειδικότερα στην εκπαίδευση η διδασκαλία της άμυνας και επίθεσης ζώνης θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται στα πλαίσια του σημερινού Λυκείου και όχι νωρίτερα.
Έτσι έχει μεγάλη αξία η επιμονή όλων των καθηγητών Φυσικής αγωγής στην εκμάθηση των βασικών αρχών της άμυνας και της επίθεσης και η προσπάθεια συμμετοχής όλων των μαθητών και όχι ενασχόληση ολίγων με αυτοσκοπό τη νίκη.


Τι είναι Άμυνα Ζώνης
Άμυνα ζώνης είναι εκείνη η άμυνα όπου ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη ελέγχου συγκεκριμένης περιοχής, πάντα σε σχέση με τη θέση της μπάλας.
ØΌταν αναφερόμαστε σε περιοχές ευθύνης εννοούμε ότι κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του κάθε επιθετικού που κινείται στο χώρο ευθύνης του.

Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της άμυνας ζώνης δε θα πρέπει να λησμονούμε τις βασικές αρχές που τη διέπουν

1.Πίεση της μπάλας.
2.Άμυνα man to man στην ισχυρή πλευρά, δηλαδή πόδια λυγισμένα, κλίση πλάτης 45°, χέρια σε κίνηση ανάλογα με το τι πρόκειται να κάνουν οι επιθετικοί.
3.Άμυνα ζώνης στην αδύνατη πλευρά, δηλαδή κάλυψη χώρων με ψηλότερα τα πόδια και τα χέρια, πιο όρθιος ο κορμός και το στέρνο σχεδόν στραμμένο προς τη μπάλα.
4.Έλεγχος της μπάλας
5.Ακριβής γνώση του χώρου ευθύνης
6.Συνεχής επικοινωνία με τους συναθλητές
7.Οπτική επαφή με τη μπάλα συνεχώς
8.Απαγορεύουμε να γίνει πάσα πάνω από το κεφάλι μας
9.Προσπάθεια για κλέψιμο της μπάλας μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι θα την πιάσουμε και με τα δύο χέρια
10.Δεν επιτρέπουμε στον αντίπαλο να κινείται ελεύθερα μέσα στο χώρο ευθύνης μας
11.Μπλοκ άουτ στον αθλητή που βρίσκεται στο χώρο ευθύνης μας


Πλεονεκτήματα

Ελέγχει ομάδα με μέτριους σουτέρ, όπως και τον κεντρικό σε όλες τις θέσεις.
-Διδάσκεται εύκολα και προσαρμόζεται θαυμάσια.
-Προστατεύει τους παίκτες από τα φάουλ και είναι αποτελεσματική εναντίον στατικής επίθεσης.
-Υπάρχει πολύ καλή τοποθέτηση για έναρξη αιφνιδιασμού.
-Καλή κάλυψη της περιοχής κοντά στο καλάθι με την τοποθέτηση των ψηλότερων παικτών.
-Έλεγχος του ρυθμού του παιχνιδιού
-Εκνευρισμό των αντιπάλων
-Ελέγχει καλύτερα το pick-and-Roll
-Ελέγχει καλύτερα έναν πολύ καλό αντίπαλο αθλητή
-Ενθαρρύνει την ομαδικότητα

Μειονεκτήματα-Αδυναμία στα μακρινά σουτ και στα κοψίματα από την αδύνατη πλευρά, ειδικά όταν «απλωθεί» πολύ και χάσει τη συνοχή της.
-Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων στους αμυντικούς, όταν η επίθεση παίζει τη μπάλα κοντά στα σημεία, όπου συνορεύουν περιοχές ευθύνης αυτών.
-Αδύνατη, όταν η αντίπαλη ομάδα εφαρμόσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, διότι αργούν οι παίκτες να βρουν τις θέσεις τους και να στήσουν τη ζώνη.
-Χάνει τη συνοχή της μετά από μερικές πάσες οργανωμένης επίθεσης, διότι απαιτεί μεγάλη φυσική και πνευματική δύναμη.
-Κάνει τις ομάδες που συνήθως παίζουν γρήγορα, να χαλαρώνουν.

ΠΗΓΗ www.phed.auth.grΑν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728