Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚΑΚ (Επιστολή προπονητή με θέμα την άμυνα ζώνης στα πρωταθλήματα μίνι και παμπαίδων της ΕΣΚΑΚ )

Αγαπητοί κύριοι

Είναι γνωστή σε όλους σας η πολύχρονη παρουσία μου στο μπάσκετ της Αργολιδοκορινθίας (έκλεισα 30 χρόνια ως προπονητής), και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τμήματα υποδομής και συγκεκριμένα τα τμήματα ΜΙΝΙ και ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ.

Πήρα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μετά από κάποιες διαπιστώσεις και ο σκοπός μου πραγματικά είναι απλά να βοηθήσω τις ομάδες και τους συνάδελφους προπονητές .

1. Σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος ΜΙΝΙ, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση της άμυνας ΖΩΝΗΣ. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται όλες οι μορφές της. Δηλαδή ZONE PRESS σε όλο το γήπεδο, ζώνη στο μισό του γηπέδου κ.λ.π. Όμως ορισμένες ομάδες της Κορινθίας,

χρησιμοποιούν το ZONE PRESS, δηλαδή την πιεστική άμυνα ζώνης σε όλο το γήπεδο. Και αυτό γίνεται κατανοητό, διότι οι παίκτες στην άμυνα δεν ακολουθούν τον παίκτη τους (προσωπική άμυνα), αλλά πιάνουν χώρους και ζώνες, με αποτέλεσμα να παγιδεύουν τους παίκτες και με τον συνδυασμό ότι οι αντίπαλοι δεν γνωρίζουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις άμυνες, πετυχαίνουν πολλά κλεψίματα και βάζουν εύκολα καλάθια. Αυτό όμως είναι άνισο και αντιπαιδαγωγικό. Διότι στις ηλικίες αυτές, οι παίκτες καλούνται να μάθουν πρώτα προσωπική άμυνα με την χρήση της βοήθειας. Δεν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σε ζώνη και διάσπαση από αυτές τις ηλικίες. Ορισμένοι μπερδεύουν το man-to-man press, που είναι προσωπική άμυνα σε όλο το γήπεδο. Όμως ποιος θα κρίνει πότε μια ομάδα παίζει προσωπική άμυνα και όχι πιεστική ζώνη? Στην Αθήνα οι διαιτητές είναι ενημερωμένοι, την πρώτη φορά δίνουν παρατήρηση στον προπονητή και κατόπιν εάν η ομάδα συνεχίσει δίνουν <<ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΑΟΥΛ>>. Το ίδιο πρέπει να γίνει και εδώ. Όσοι παίζουν διαιτητές θα πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν πότε είναι ζώνη και πότε man-to-man. Αυτό γίνεται εύκολα σε κάποια site στο YOU TUBE θα βρουν ZONE PRESS και MAN-TO-MAN PRESS. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του κανονισμού και να μην υπάρχει η παράμετρος ότι <<απαγορεύεται η ζώνη>>, ώστε οι προπονητές να γνωρίζουν εκ των προτέρων.

2. Η προκήρυξη αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των παικτών για 10΄. Πως όμως στην Αργολιδοκορινθία διαπιστώνει ένας διαιτητής εάν έχουν χρησιμοποιηθεί όλοι οι παίκτες και από 10΄? Μέχρι τώρα στην πράξη απλά παίζουν 3-4 παίκτες όλον τον αγώνα και γίνονται κάποιες αλλαγές και μάλιστα ορισμένοι παίκτες έχουν μια απλή συμμετοχή του 1΄. Στην Αθήνα για να αποφευχθεί αυτό γίνεται το εξής. Πρώτα μπαίνει μια πεντάδα και παίζει 10΄χωρις να γίνεται καμιά αλλαγή και στο 2ο δεκάλεπτο (για την ακρίβεια παίζουν 8΄), αλλάζει η πεντάδα με τους άλλους 5 παίκτες που παίζουν άλλα 10΄χωρίς αλλαγές. Έτσι εξασφαλίζουν ότι στο 1ο ημίχρονο όλοι οι παίκτες έχουν συμμετοχή 10΄. Αυτό είναι σωστό, γιατί οι ομάδες που έχουν πολλά παιδιά θέλουν και να τα βάζουν να παίζουν, όμως αν οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν συνεχώς τους 2-3 καλούς τότε θα χάνουν συνέχεια. Κακά τα ψέματα, στις περισσότερες ομάδες τα τμήματα υποδομών είναι αυτά που στηρίζουν οικονομικά τις ομάδες, όμως οι γονείς έχουν και την απαίτηση τα παιδιά τους να παίζουν, έστω και 10΄. Αν πάλι όμως διαφωνείται στην άποψη μου, θα πρέπει στην προκήρυξη να αφαιρέσετε το τμήμα που γράφετε <<υποχρεωτικά όλοι οι παίκτες 10΄>> και συμπληρώστε με την φράση <<της υποχρεωτικής απλής συμμετοχής>>.

3. Το τουρνουά ΜΙΝΙ-ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ γίνεται κατά περιοχές των νομών, δηλαδή ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΕΛΟΥ πέρσι στα ΜΙΝΙ έπαιξε 4 παιχνίδια. Ο ΑΡΑΤΟΣ ΚΙΑΤΟΥ που πήρε το πρωτάθλημα μόλις 7 παιχνίδια. (Ανήκουν στην ίδια περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας. Στην Αθήνα ο πρωταθλητής θα δώσει πάνω από 30 αγώνες, ενώ ακόμα και η πιο μικρή ομάδα θα δώσει 15-20 παιχνίδια. Η πρόταση μου είναι να γίνονται κατά νομούς. Στην Κορινθία πέρσι δήλωσαν 8 ομάδες, συνεπώς θα μπορούσε να γίνει ένας όμιλος. Έτσι θα έπαιζαν 15 παιχνίδια.



Κύριοι, πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι προπονητές με άλλες απόψεις και διάφορα θέματα και ευχαριστώ για την υπομονή σας

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 


e-mail:papamimis1@yahoo.gr



( Προπονητής τμήματος ΜΙΝΙ του Α.Σ.ΔΙΑΓΟΡΑ ΒΕΛΟΥ)





Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728