Ο Αστεράτος - Λουκάς…ο αντί-;

Ο Μαυροκεφαλίδης ήταν η τέταρτη μεταγραφική κίνηση των πρασίνων μετά την απόκτηση των Γιάνκοβιτς-Παππά από τον Πανιώνιο και την επιστροφή του Φώτση στην ομάδα. Η απόκτηση του εκτός από μια πολύ καλή μεταγραφική κίνηση αποτέλεσε και "επικοινωνιακή νίκη″ σε βάρος του Ολυμπιακού που ήθελε να κλείσει τον παίκτη.



Λίγα λόγια για τον Λουκά

Γεννημένος στο Γκεσένι της Τσεχίας ο Μαυροκεφαλίδης, στις 25 Ιουλίου 1984, είναι Έλληνας με καταγωγή από το Κιλκίς. Μέλος μιας γεμάτης φουρνιάς του ελληνικού μπάσκετ ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ όπου και αναδείχθηκε για να συνεχίσει το 2006 στην ιταλική Βίρτους Ρόμα. Στην συνέχεια πήγε δανεικός το 2007 στην ισπανική Βαλένθια. Το καλοκαίρι του 2007 απκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και αφού έπαιξε ένα χρόνο πήγε δανεκός στο Μαρούσι το 2008 και την επόμενη σεζόν (2009-2010) επέστρεψε στον Ολυμπιακό όπου και παρέμεινε δύο χρόνια, ώσπου πήρε μεταγραφή μέχρι το 2013 στη ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης.


Στα τέλη της σαιζόν 2012-2013 πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, για να τη βοηθήσει στα playoff του ισπανικού πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τονΠαναθηναϊκό. Έχει ύψος 2.10 m, και αγωνίζεται στις θέσεις powerforward και center αφού είναι κλασική περίπτωση παίκτη "tweener″.

Ο ρόλος του παίκτη

Η απόκτηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη από τον Παναθηναϊκό στην μεταγραφική περίοδο ξεκίνησε μια κουβέντα για τον ρόλο του στην ομάδα των πρασίνων. Πολλοί βιάστηκαν να κάνουν σύγκριση του Λουκά με τον Σκορτσιανίτη. Οι παίκτες είναι εντελώς διαφορετικοί και το μόνο που θα μπορούσες να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι σταθμίσεις τα συν και πλην. Είχα τονίσει τότε ότι ο Παναθηναϊκός σίγουρα θα αποκτήσει και έναν ακόμα ψηλό για να γεμίσει περισσότερο την θέση 5. Επαληθεύτηκε αυτή η εκτίμηση μου με την επιστροφή του Μπατίστ.

Ο Μαυροκεφαλίδης είναι περισσότερο συμβατός με τον Τσαρτσαρή και αυτόν τυπικά έρχεται να αντικαταστήσει στο ρόστερ. Με τον Τσαρτσαρή μοιάζουν στο μπόι και στο ότι είναι tweeners για παράδειγμα, αλλά διαφέρουν και σε πολλά πράγματα. Καταρχήν ο Τσαρτσαρής με τα χρόνια εξελίχθηκε από small forward σε εσωτερικό παίκτη, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης ξεκίνησε από center για να βγει πιο μακριά από το καλάθι.Το τρίποντο του Τσαρτσαρή αλλά κυρίως ηι ικανότητα του για isolation παιχνίδι στο low post για δημιουργία και εκτέλεση ήταν του 'βιβλίου'.

Πιστεύω όμως ότι ο Πεδουλάκης θα προσπαθήσει να δώσει στον Μαυροκεφαλίδη χαρακτηριστικά από το παιχνίδι του Τσαρτσαρή. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η απόδοση του Μπατίστ θα καθορίσει εν πολλοίς τον ρόλο του στον εξάστερο. Η λογική ήθελε εκεί έναν παίκτη με ψηλό κορμί για να αποτελεί αυτό που ονομάζουμε paintprotectorμε ικανότητα στο να αξιοποιεί και τα πάρε – βάλε. Αυτό σε μια λογική ότι τα υπόλοιπα τα έχει από τους υπόλοιπους (Φώτση, Γκίστ, Μαυροκεφαλίδη και Λάσμε). Όμως από τον Μπατίστ μπορεί να πάρει περισσότερα από το pick-and-roll.

Στα θετικά:
$1 Ο Μαυροκεφαλίδης έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, πλαστικές κινήσεις με πλούσιο ρεπερτόριο και κυρίως πολύ καλή αίσθηση που είναι το καλάθι όταν υποδέχεται την μπάλα και σκοράρει ακαριαία με διαφορετικούς τρόπους.
$1 Έχει πολύ καλό παιχνίδι από μέση απόσταση (midrangegame), και απειλεί από το τρίποντο χωρίς βέβαια να κάνει κατάχρηση σε προσπάθειες.
$1 Παίζει με πλάτη και με πρόσωπο και μπορεί να αξιοποιήσει την γρήγορη κυκλοφορία του παιχνιδιού αφού είναι καλός πασέρ. Ακόμα μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να πάει σε άμεσες διεισδύσεις.
$1 Στην επίθεση θα προσφέρει περισσότερες επιλογές και συνδυασμούς στη γραμμή των ψηλών αλλά και της ομάδας γενικότερα και με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Βέβαια σαν κλασικός tweener έχει και τις αδυναμίες του και αυτές έχουν να κάνουν και με τις δύο άκρες του γηπέδου. Θα το δούμε και από τις δύο θέσεις που θα καλύψει. Δηλαδή και σαν 4άρι και σαν 5άρι. Επομένως στα αρνητικά:
$1 Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να προκαλέσει την φθορά που προκαλούσε ο Σόφο και άμεση συνεισφορά στην επίθεση (instantproviding), με ωμή βία του γιγαντόσωμου center.
$1 Στην άμυνα δεν είναι τόσο γρήγορος όσο πιστεύεται για να παίξει εξωτερική άμυνα στις αλλαγές του Πεδουλάκη, αλλά δεν είναι και τόσο soft όσο πιστεύεται στο παιχνίδι στο ποστ.
$1 Βέβαια με εξαιρετικά μεγάλα και δυνατά κορμιά δεν είναι και ο ιδανικός αμυντικός και δεν είναι παίκτης που θα φοβίσει στην άμυνα γενικώς.
$1 Τα αμυντικά ριμπάουντ τα παίρνει λόγω καλής θέσης και boxoutαλλά με αλτικούς παίκτες έχει πρόβλημα.

Προσωπικά νομίζω ότι είναι λάθος να ιδωθεί η απόκτηση του από τον Παναθηναϊκό με την έννοια της αντικατάστασης κάποιου παίκτη μεμονωμένα. Είτε του Σοφοκλή που ουδεμία σχέση έχουν σαν παίκτες αλλά ούτε και του Τσαρτσαρή που έχουν κάποιες επιφανειακές ομοιότητες. Περισσότερο στο δικό μυαλό ο Μαυροκεφαλίδης δεν είναι κανένας αντί…αλλά ο εαυτός του.

Η μεταγραφή πρέπει να εκτιμηθεί συνολικά αν η συμμετοχή του στην εφετινή γραμμή ψηλών είναι σε καλύτερο επίπεδο από την περυσινή. Τα αρνητικά και τα θετικά από τις προσθαφαιρέσεις αλλά και πόσο ταιριάζουν στην γενική φιλοσοφία του Αργύρη Πεδουλάκη.

Να το τονίσω για μια ακόμα φορά ότι οι προπονητές πλέον δεν 'χτίζουν' τις ομάδες με παίκτες με την κλασική έννοια των θέσεων αλλά ανάλογα με το τι προσφέρουν στο επιθετικό και αμυντικό κομμάτι της ομάδας. Θέλουν παίκτες όλων των ειδών και σε αυτό το σκεπτικό οι θέσεις χάνουν την συμβατική τους έννοια και είναι πολύ περισσότερες.

Η επιθετική ποικιλία και τα σχήματα που μπορεί να παρουσιάσει ο Πεδουλάκης σίγουρα θα είναι περισσότερα ενώ αμυντικά δεν φαίνεται να έχει χάσει σε κάποιο τομέα. Θα μιλήσουμε για τις δυνατότητες του εφετινού Παναθηναϊκού αργότερα ειδικά όταν θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής. Για τους Φώτση και Μπατίστ δεν πιστεύω να θέλετε ανάλυση αφού είναι παλιοί γνώριμοι και γνωστοί σε όλους μας. Θα τους εντάξουμε στην γενικότερη αξιολόγηση της ομάδας.

Η ανάλυση για τον Παναθηναϊκό του 2013-14 θα γίνει με βάση του τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε παίκτης του πρωταθλητή Ελλάδος στην ομάδα και όχι με τις συμβατικές θέσεις που έχει ο κάθε παίκτης. Θα επανέλθω σύντομα…

Τάκης Πανούλιας





Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728