ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «Α» (Αμυνα)

Η εποχή που μια ομάδα μπορούσε να στηριχθεί στην αστοχία των αντιπάλων της έχει περάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όλο και περισσότερες ομάδες καταλαβαίνουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να κερδίζουν συνέχεια είναι μέσα απο μια πιεστική με ετοιμότητα αλλά και με κατεύθυνση άμυνα. Η άμυνα έχει γίνει ο μεγάλος εξισωτής, το όργανο που κάνει ικανή μια αδύναμη ομάδα να νικήσει ανώτερους αντιπάλους. Η άμυνα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί το άτομο για να ξεπεράσει το όριο του εαυτού του. Είναι όχι μόνο το κύριο χαρακτηριστικό του πρωταθλητή αλλά και το χαρακτηριστικό του αδύνατου. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ.


Υπάρχει μια φιλοσοφία πίσω από την μεγάλη άμυνα που είναι η εξής: Μην επιτρέπεις στον αντίπαλο να κάνει αυτό που αυτός θέλει. Διεκδίκησε κάθε τρίπλα, πάσα, κίνηση και σουτ. Άσκησε πίεση σε κάθε γυρισμά του. Ανάγκασε τον αντίπαλο να παίξει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκόπευε και είχε συνηθίσει. ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΟΥ ΤΑ.

Για να παίξουν το «ΜΕΓΑΛΟ Α» οι παίχτες, πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις προσωπικές τους δυνατότητες και τα προσόντα τους. Πρέπει να ενώνουν τις αμυντικές τους δυνατότητες σε μια άμυνα που δεν υποκύπτει σε τίποτε και είναι εκλεκτική. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΑΜΥΝΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

Μια απλή χρονική ανάλυση του παιχνιδού θα σας δείξει και την σημασία της άμυνας στην προσφορά ενός παίχτη.

ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ 5 ΠΑΙΧΤΕΣ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 40 ΛΕΠΤΑ.

ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ 20 ΛΕΠΤΑ.

ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ.

ΠΑΙΧΤΗΣ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ 20/5= 4

ΠΑΙΧΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ 20-4=16

ΠΑΙΧΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ 20 ΛΕΠΤΑ!!!!!!


Από αυτη την ανάλυση καταλαβαίνετε την σημασία της άμυνας και πάνω σε παίχτη με μπάλα αλλά και σε παίχτη χωρίς μπάλα (όπως βέβαια θα πρέπει να καταλάβετε και το πόσο σημαντική είναι η δουλειά σας στην επίθεση όταν δεν έχετε την μπάλα με καλά screen κοψίματα κλπ).

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ Α» ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠΛΟ ΘΑΡΡΟΣ.



ΕΧΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Α»?


Αποσκίτης Δημήτρης
Basketball Coach




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728