Κριτική ανάλογη με τις απαιτήσεις


Η εθνική μας ομάδα νίκησε εύκολα την Γερμανία με 78-62 και παρουσιάστηκε καλύτερη ειδικά στην άμυνα. Αυτό βλέπω να είναι το γενικότερο συμπέρασμα μετά το τελευταίο παιχνίδι της επίσημης αγαπημένης στο τουρνουά του Ουλμ. Πριν ενθουσιαστούμε όλοι μαζί καλό θα είναι να σκεφτούμε για ποια ομάδα μιλάμε.


Μιλάμε για την ομάδα που είναι φαβορί μαζί με την Ισπανία, την Λιθουανία και την Γαλλία, για τα μετάλλια. Έτσι το βλέπω από την μεριά μου τουλάχιστον. Μπορεί και να κάνω λάθος. Τα δύο προηγούμενα αποτελέσματα ήταν μη αναμενόμενα και σε καμία περίπτωση το σημερινό. Προσέξτε δεν υπαινίσσομαι ότι μια ήττα σημαίνει ότι η ομάδα δεν θα διακριθεί στην Σλοβενία. Σε συνεχόμενα τουρνουά προετοιμασίας πάντα υπάρχει πνευματική κόπωση και χαλάρωση, ειδικά μετά από συνεχόμενες νίκες. Καλή είναι και η ήττα για να ζωντανεύει τα αντισώματα εναντίον της.



Αλλά η κριτική πρέπει να είναι με βάση τις δυνατότητες μιας ομάδας και τον αντίπαλο. Σαφώς σε μια δεδομένη ημέρα υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορεί να σου κάνουν την ζημιά σε ένα Ευρωπαϊκό τουρνουά. Αλλά αυτό είναι η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας!

Για μένα το βασικότερο πρόβλημα της εθνικής αμυντικά, είναι η άμυνα μέσα στο ζωγραφιστό και δυστυχώς παραμένει… πρόβλημα. Ακόμα και σήμερα ο Tibor Pleiß πέτυχε εύκολα 18 (!) πόντους. Φυσικά στην γενικότερη αντιμετώπιση του παιχνιδιού κάποιος θα σκοράρει από τον αντίπαλο αλλά στο συγκεκριμένο κομμάτι είχαμε πάλι ατέλειες, κακή επικοινωνία και αντιδράσεις.

Αν σε προβληματίζει ο Pleib σημαίνει ότι εκεί έχεις πρόβλημα. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στην ομάδα μας, που έχει πλούσιο ταλέντο κατά τα άλλα, ο παίκτης - σκιάχτρο με την αμυντική παρουσία που να τρομάζει, όχι μόνο τους αντίπαλους ψηλούς αλλά και τις διεισδύσεις των περιφερειακών.

Σε άλλους λείπει ο όγκος, σε άλλους το ύψος σε άλλους η αλτικότητα. Άρα το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί με σωστή αμυντική λειτουργία σε ομαδικό επίπεδο. Θα χρειαστεί ομαδική και συγχρονισμένη δουλειά για να καλύψουμε αυτήν την τρύπα αν αναλογιστούμε ότι οι περιφέρειες των βασικών μας αντιπάλων και ειδικά των Ισπανών και των Γάλλων δεν είναι σαν… της Γερμανίας.

Η Ισπανία έχει τον καλύτερο center του τουρνουά τον Marc Gasol και τους Gabriel και Aguilar (λείπει ο Ibaka), οι Λιθουανοί είναι πολύ δυνατοί και έχουν μεγάλο βάθος στην frontline (Valanciunas, αδελφοί Lavrinovic, Motiejunas, Javtokas), οι Γάλλοι τους Petro και Ajinca στα 2.15 κάτω από το καλάθι και λείπουν και οι Ali Traoré και Kevin Séraphin.

Αν θεωρούμε πως αυτές οι ομάδες είναι οι βασικοί αντίπαλοι της εθνικής μας και μαζί τους αποτελούμε τα φαβορί για τα μετάλλια η κριτική μας πρέπει να είναι ανάλογη των απαιτήσεων.

Στο επιθετικό κομμάτι ο Σπανούλης θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και να σκοράρει σε υψηλά στάνταρ. Ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια. Είναι ο σταρ αυτής της ομάδας και η απόδοση του θα είναι βαρόμετρο.

Νομίζω ότι ο Andrea Trinchieri θα κρατήσει και τους τέσσερεις guards στην ομάδα και το τελικό κόψιμο θα είναι εκτός από τον Καββαδά και ο Βασιλειάδης (για μια φορά ακόμα). Την περίπτωση να μένει ο Μπράμος έξω δεν την βλέπω και εδώ που τα λέμε είναι και άδικο. Νομίζω ότι σε αυτή την εθνική έχει κερδίσει δικαιωματικά θέση και προσωπικά νομίζω ότι δικαιούται και κάτι παραπάνω σε συμμετοχή από την σημερινή.

Οι Ζήσης, Σλούκας και Κατσίβελης πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο σε αυτό το κομμάτι τον Σπανούλη για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ισορροπία. Αν δημιουργήσουν ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες θα δώσουν την δυνατότητα στα κινητικά forwards και centers μας να "δουν″ το καλάθι ανοιχτό πολλές φορές. Από μακρινή, μέση και κοντινή απόσταση. Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν τα mismatch είναι σαν τα νομίσματα. Έχουν πάντοτε δύο όψεις.

Στο Ακρόπολις νομίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε την ομάδα με πιο ξεκάθαρο μάτι μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Αλλά επιμένω ότι όταν κρίνουμε αυτή την ομάδα, τα στάνταρ μας πρέπει να είναι υψηλότερα από το επίπεδο της Γερμανίας. Για μπάσκετ μιλάμε… όχι για ποδόσφαιρο.

ΠΗΓΗ http://www.basketblog.gr


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!













Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728