Εισαγωγή προπόνησης δύναμης στις νεαρές ηλικίες. Μύθοι και πραγματικότητα!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχομαι αναπάντητα ερωτήματα από παιδιά, εφήβους και γονείς, σχετικά με το αν οι νέοι αθλητές πρέπει να εντάξουν στο πρόγραμμα προπόνησης τους, ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ακούγοντας προσεκτικά διάφορους μύθους σχετικά με την προπόνηση δύναμης στις μικρές ηλικίες, σας αναφέρουμε 5 αρκετά διαδεδομένους μύθους:





Μύθος 1:‘‘Η προπόνηση δύναμης καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών.’’

Πραγματικότητα:

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση, ότι η προπόνηση δύναμης καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών. Αντιθέτως, έχει παρατηρηθεί, ότι η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών. Οπότε, εντάσσοντας τα παιδιά στο προπονητικό τους πλάνο ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, είναι πολύ πιθανό να έχουν έναν πιο θετικό αντίκτυπο στην διαδικασία της φυσιολογικής ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία και εφηβεία.



Μύθος 2:‘‘Τα παιδιά δεν μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκής τους δύναμη διότι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.’’

Πραγματικότητα:

Η τεστοστερόνη κατέχει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της δύναμης, δεν είναι όμως ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί ένα άτομο σε μεγιστοποίηση των επιπέδων μυϊκής δύναμης. Το πιο πάνω πόρισμα αποδεικνύεται, παρατηρώντας τα εντυπωσιακά οφέλη στην αύξηση της δύναμης που επωμίζονται οι γυναίκες ακολουθώντας ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, παρόλο που τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, εν αντιθέσει με τους άντρες.



Μύθος 3:‘‘Η προπόνηση δύναμης δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά και οδηγεί σε τραυματισμούς.’’
Πραγματικότητα:

Τα παιδιά που ακολουθούν ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, από τον κίνδυνο που έχουν κάνοντας κάποιο άλλο άθλημα. Βασικοί παράγοντες που αποτρέπουν και ελαχιστοποιούν την πιθανότητα τραυματισμού είναι οι εξής:
η επίβλεψη πρέπει να γίνεται πάντα από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό
η άσκηση πρέπει να γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον και
τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας



Μύθος 4:‘‘Η προπόνηση δύναμης απευθύνεται μόνο σε γυμνασμένους νέους αθλητές.’’

Πραγματικότητα:

Είναι γεγονός ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί και κάνει πιο γρήγορους και πιο δυνατούς τους νέους αθλητές. Όμως, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον υπέρβαρων παιδιών ή παιδιών που κάνουν καθιστική ζωή και δεν αρέσκονται στο να ακολουθούν ένα αερόβιο πρόγραμμα συνεχόμενης διάρκειας. Ακολουθώντας τα παιδιά αυτά ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, επωμίζονται μια διαφορετική εμπειρία με θετικά και λειτουργικά οφέλη στην ανάπτυξή τους και στα επίπεδα υγείας.



Μύθος 5:‘‘Η προπόνηση δύναμης κάνει τα παιδιά άκαμπτα και χωρίς ευλυγισία.’’

Πραγματικότητα:

Τα παιδιά που ακολουθούν ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης και εκτελούν τις ασκήσεις σε όλο το φάσμα της τροχιάς της κίνησης, δεν χάνουν την ευλυγισία τους. Επιπροσθέτως, εάν συνδυάσουν την προπόνηση δύναμης με ένα πρόγραμμα διατάσεων, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια μεγαλύτερη αύξηση της ευλυγισίας τους, σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα.

Παρατηρώντας τους πιο πάνω μύθους και αναλύοντας την πραγματική όψη αυτού του καίριου θέματος, αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα που κατέχει η ένταξη της προπόνησης δύναμης, στο προπονητικό πλάνο των νέων και εφήβων αθλητών.

Φαίνεται, όταν υπάρχει σωστός σχεδιασμός και η προπόνηση δύναμης γίνεται υπό την επίβλεψη άρτια καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, να υπάρχουν οφέλη στην υγεία και τη φυσική κατάσταση των νεαρών αγοριών και κοριτσιών όπως:
Αύξηση της μυϊκής δύναμης και ισχύος
Αύξηση της ανθεκτικότητας των οστών
Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
Βελτίωση της σύστασης σώματος
Αύξηση της απόδοσης διαφόρων κινητικών δεξιοτήτων όπως: αλτικότητα, ρίψεις και ταχύτητα
Βελτίωση της αθλητικής ικανότητας
Αύξηση της συνολικής ανθεκτικότητας και πρόληψη από ενδεχόμενους τραυματισμούς
Βελτίωση της εικόνας του σώματος και της αυτοπεποίθησης

Συνοψίζοντας, αναφέρουμε ότι η προπόνηση δύναμης πρέπει να εντάσσεται στο προπονητικό πλάνο κάθε νέου και νέας αθλήτριας, ώστε να επωμίζονται τα μέγιστα οφέλη στην αθλητική απόδοση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο σχεδιασμό και τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα ακολουθηθούν, ώστε το πρόγραμμα να είναι ασφαλές και λειτουργικό.

Εμπιστευτείτε το παιδί σας σε προσωπικό με άρτιο επιστημονικό υπόβαθρο, όπως Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, για σίγουρα και εφικτά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχεδιασμό προγραμμάτων βελτίωσης αθλητικής απόδοσης, επικοινωνήστε μαζί μας στο E-mail: info@peakperformance.gr



Βιβλιογραφία: National Strength and Conditioning Association, USA.



Επιστημονική Επιμέλεια:

Αθανάσιος Δουληγέρης, MSc, CISSN

Αθλητικός Διατροφολόγος,

Εργοφυσιολόγος– Ερευνητής

Ιδρυτής & Επ. Διευθυντής “Peak Performance”

www.peakperformance.gr

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!










Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728