Γιατί η Άμυνα Ζώνης Αποδίδει στις Αναπτυξιακές Ηλικίες;

Αν χρησιμοποιείτε άμυνες ζώνης και zone presses, θυμηθείτε την ώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ότι ο υπογράφων δεν κρίνει, ούτε προσπαθεί να φανεί υπεράνω σε καμία περίπτωση. Έχω και εγώ χρησιμοποιήσει άμυνες ζώνης και zone presses σε κάποιες περιπτώσεις. Θέλω να μοιραστώ όμως την ανησυχία μου ότι δεν ήταν το καλύτερο για την μακροπρόθεσμη ατομική βελτίωση των παικτών. Πιστεύω μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι επιθυμούμε να αναπτύξουμε καλύτερους παίκτες για το μέλλον και ότι θέλουμε το καλύτερο για τους παίκτες μας.


Η Άμυνα Ζώνης Αποδίδει στις Αναπτυξιακές Ηλικίες επειδή:


• Οι παίκτες δεν έχουν ακόμα προπονηθεί αρκετά, ώστε να αναπτύξουν τις απαιτούμενες ικανότητες χειρισμού μπάλας για να αντιμετωπίσουν τη ζώνη και να διασπάσουν τα διάφορα zone presses σε όλο το γήπεδο.


• Οι παίκτες δεν είναι αρκετά δυνατοί και ακριβείς στις μακρινές πάσες για να διασπάσουν τη ζώνη. Οι άμυνες μπορούν να στείλουν 3, ή και 4 παίκτες στη μπάλα και ακόμα να είναι αποτελεσματικές.


• Οι παίκτες δεν έχουν αναπτύξει την απαιτούμενη δύναμη και συγχρονισμό για να σουτάρουν αποτελεσματικά από μακρινή απόσταση.


• Οι παίκτες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις απαιτούμενες γνωστικές ικανότητες (μπασκετικό IQ) για να αναγνωρίζουν γρήγορα καταστάσεις και να αντιδρούν στον κατάλληλο χρόνο.


• Πολλοί προπονητές δεν έχουν αρκετό προπονητικό χρόνο για να καλύψουν όλες τις πιθανές καταστάσεις.


• Αντίθετα με την άμυνα man to man, στη ζώνη δεν χρειάζεται καν να εφαρμοστούν

σωστές αμυντικές αρχές για να είναι αποτελεσματική στο επίπεδο των αναπτυξιακών ηλικιών.


Με τη στιγμιαία ικανοποίηση της πρόσκαιρης νίκης και την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους γονείς, οι προπονητές καταλήγουν να κοουτσάρουν περισσότερο για το αποτέλεσμα και λιγότερο για τη διαδικασία ανάπτυξης. Και αυτό μάλλον επηρεάζει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των νεαρών αθλητών.


Ποια είναι η άποψή σας για τη χρήση άμυνας ζώνης στις αναπτυξιακές ηλικίες; Αφήστε το σχόλιό σας.


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728