Παναθηναικός - Κιμκι ...



Στη κακή βραδιά του Δημήτρη Διαμαντίδη το οικοδόμημα του φετινού Παναθηναϊκού ξεγυμνώθηκε μπροστά στο κοινό του, μιας και όλα τα «λάθη» της off season βγήκαν στον αφρό. Η Κίμκι του Ρίμας Κουρτινάιτις το εκμεταλλεύτηκε άριστα αλλά δεν υπάρχει καιρός για δάκρυα.. Το επόμενα δύο  ματς  που έρχονται είναι κομβικά και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στις 23 Νοέμβρη (σε δύο εβδομάδες από τώρα) οι πράσινοι να παίζουν έναν πραγματικό τελικό στο Παλαντέζιο..


Νομίζω ότι όλοι όσοι έβλεπαν το σχεδιασμό να εξελίσσεται το καλοκαίρι περίμεναν μια βραδιά σαν και αυτή. Το είχαν στο μυαλό τους.. Πλέον μετά το χαστούκι, η ομάδα χρειάζεται ανασυγκρότηση γιατί τις επόμενες δύο αγωνιστικές παίζεται η χρονιά στην Ευρωλίγκα.
Εχθές..
-Ο Κουρτινάιτις το είχε διαβάσει καλά το παιχνίδι. Ξεκίνησε τον Μόνια αντί του Φριντζόν, ανεβάζοντας τον Ρίβερς στο «2» και αναθέτωντας του τον Διαμαντίδη. Έτσι με τον Μόνια – που μπορεί να μαρκάρει μέχρι και ..τους οπαδούς- έκοψε το ποστ παιχνίδι του Μασιούλις το οποίο ειδικά στα τελευταία ματς αποτελεί πηγή παραγωγής και δημιουργίας για την πράσινη επίθεση.  Στο επιθετικό κομμάτι ο Λιθουανός προπονητής είχε τραβήξει έναν μεγάλο κύκλο στο μπλοκάκι του σημαδεύοντας το ζωγραφιστό του Παναθηναϊκού. Η Κίμκι μπήκε ολοφάνερα με αποκλειστικό σκοπό να χτυπήσει τον Παναθηναϊκό στο ποστ μέχρι αυτός να ματώσει και το έκανε πολύ αποτελεσματικά.
-Το δίδυμο Πλάνινιτς-Λόντσαρ υπήρξε η ναυαρχίδα και ο άξονας αυτού του τρόπου επίθεσης. Ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλο πρόβλημα με το συνδυασμό μεγέθους/ταχύτητας/τεχνικής κατάρτισης του Λόντσαρ κατά πρώτο λόγο (αλλά και του Πλάνινιτς) μιας και ο Σχορτσιανίτης ήταν αδύνατο να ακολουθήσει τον Κροάτη που έχει και το συν της γρήγορης εκτέλεσης κοντά στο καλάθι.
-Ο Πεδουλάκης ξεκίνησε τον Κίτσεν πάνω στον κινητήριο μοχλό του αντιπάλου Ζόραν Πλάνινιτς , αλλά ήταν φανερό ότι δεν τον είχε ετοιμάσει καλά για αυτό το ρόλο/αποστολή. Βαρέθηκα να δαγκώνομαι στη πρώτη περίοδο από την ευκολία με την οποία πόσταρε ο Κροατής γκαρντ, το πόσο άνετα έφτανε μέχρι εκεί και αντιμετώπιζε μια παθητική άμυνα. Τον Πλάνινιτς πρέπει να τον πονέσεις από την αρχή, να τον χτυπήσεις με το σώμα, να τον βγάλεις από τη πορεία του και κυρίως να μην τον αφήσεις να νιώσει άνετος στο να πάει με τη μπάλα παντού ώστε να κάνει το παιχνίδι του. Ο Κίτσεν δεν ήταν καθόλου ενεργητικός/σκληρός, οπισθοχωρούσε συνεχώς και τον περίμενε παθητικά στο ποστ, όπου και είχε μειονέκτημα. Λάθος προσέγγιση της κατάστασης..  Ίσως έπρεπε από την αρχή να πάει στον Κροάτη είτε ο Μασιούλις είτε ο Μπράμος.
\
-Ο Έλληνας προπονητής τον απέσυρε και στην 2η περίοδο όταν και τον επανέφερε ο Αμερικανός ήταν σαφώς πιο ενεργητικός, σε ένα ματς που πραγματικά είχε ρόλο στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Έπρεπε μάλλον να έχουν προηγηθεί και άλλα τέτοια ώστε να είναι πιο εξοικειωμένος σε τέτοιες καταστάσεις και έτοιμος.
-Ο Κ.C. Rivers έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας του (δεν ήταν ο μόνος εχθές), καθόλου αντιπροσωπευτικό των πραγματικών δυνατοτήτων του παίκτη. Πάλι καλά.. Αντίθετα κλειδί για την Κίμκι αποτέλεσε ο Κόπονεν που πέτυχε καθοριστικά σουτ τελειώνοντας με 12π. σε 22’. Το χρειαζόταν αυτό το ματς ο Φινλανδός, ο οποίος δεν είχε ξεκινήσει καλά τη σεζόν στη Ρωσία μιας  και ο Κουρτινάιτις περιμένει περισσότερα από αυτόν.
-Η άμυνα του Παναθηναϊκού σαν σύνολο παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό. Είναι φανερό ότι οι πράσινοι στερούνται ταχύτητας στις περιστροφές και σε θέμα σκέψης και φύσης (στη θέση «4», όπου η ομάδα είναι αργή στο συγκεκριμένο κομμάτι). Ο Κουρτινάιτις φόρτωσε επιθέσεις στο ζωγραφιστό με τους  Ντέηβις-Λόντσαρ να παίρνουν μπάλες μετά από cuts σε κομβικά σημεία και μετά από σωστές –σε συγχρονισμό συνεργασίες με τα γκαρντ. Το κομμάτι που θέλει δουλειά –και βγάζει μάτι- είναι η άμυνα στο τρανζίσιον παιχνίδι. Παρακολουθήστε πόσες φορές ο Πλάνινιτς αλώνιζε το γήπεδο χωρίς να βγεί χέρι στη μπάλα να τον σταματήσει τουλάχιστον στα 7-8 μέτρα από το καλάθι.  Έπιασα παίκτες να έχουν πλάτη –γυρνώντας πίσω-
μη έχοντας αντιληφθεί το πόσο γήπεδο έχει διασχίσει η μπάλα. Είναι φανερό ότι υπάρχει και έλλειψη συγκέντρωσης. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι η πράσινη στο συγκεκριμένο κομμάτι άμυνας δεν έβρισκαν –είτε δεν έφταναν εγκαίρως στις θέσεις τους- με συνέπεια οι Ρώσοι να βρίσκουν ανοιχτά σουτ. Όταν δε η ομάδα άπλωσε την άμυνα της σε όλο το γήπεδο –κατά τη γνώμη μου εκτέθηκε. Εδώ θέλει δουλειά ο Παναθηναϊκός.
-Για ένα ακόμα ματς (3ο σερί) οι πράσινοι δεν κατάφεραν να φτάσουν καν τους 70 πόντους (64 στη Πόλη, 68 με Ίκαρο,  67 εχθές). 1.) Είχαμε πεί από την αρχή της σεζόν το πόσο σημαντική είναι για την λειτουργικότητα της επίθεσης η θέση «4», όπως είναι δομημένη η ομάδα. Τσαρτσαρής και Πάνκο τελείωσαν το ματς με 0/10 σουτ..  Η συγκεκριμένη θέση αποτελεί πληγή για όλη τη λειτουργία της ομάδας και εκεί χρειάζεται άμεσα προσθήκη 2.) Για ένα ακόμα ματς ο Μασιούλις πήρε τη μερίδα του λέοντος στις επιθέσεις (13). Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι  το συγκεκριμένο κομμάτι δε λειτουργεί καλά. Ο Λιθουανός δεν είναι ο παίκτης που θα αποτελέσει τον  σκόρερ σου σε τέτοιο επίπεδο. Αντίθετα θα ήταν εξαιρετικός εάν είχε έναν τέτοιο (π.χ. Κρίστμας) μπροστά του και έβγαινε από τον πάγκο.
Οι πράσινοι βρήκαν καλά σουτ στο ξεκίνημα, απόρροια της οξυδέρκειας των γκαρντ και των.. τεσσάρων παιχτών που έστελνε στο ποστ ο Κουρτινάιτις κάθε φορά που η μπάλα πήγαινε στον Σχορτσιανίτη, τον οποίο ο Πεδουλάκης έψαξε πολύ στο ξεκίνημα. Ο Ούκιτς είχε μεν 13π.(5/12 σουτ)δεν  επιτίθεται  μέσα από εύρυθμη επιθετική λειτουργία για αυτό πονά και λιγότερο τον αντίπαλο. Οι πράσινοι έμειναν στα 18/39 2π. και 5/24 3π. συν το πολύ κακό, για μια ακόμα φορά, 16/29 στις προσωπικές. Με "νεκρό" τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός είναι απόλυτα φυσιολογικό να μοιάζει «ζαλισμένος» στο μισό γήπεδο καθώς κανένας από τα υπόλοιπα γκαρντ δε μπορεί να «τρέξει» τέτοιου είδους επίθεση.
-Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη μετά από πολύ καιρό έχασε τη μάχη των ριμπάουντ (37-45) κάτι που όμως δεν της κόστισε κατοχές μιας και είχε περισσότερα επιθετικά και ένα λιγότερο λάθος.
-Ο τίτλος του κειμένου σαφώς και αναφέρεται στον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Φέτος ξεκάθαρα έχει μπεί σε μια νέα κατάσταση, με συνέπεια οι αρμοδιότητες του να έχουν διαφοροποιηθεί. Ο Διαμαντίδης τόσα χρόνια λειτουργούσε σε ένα αυστηρά προστατευόμενο περιβάλλον, με μοιρασμένους ρόλους και ένα σύστημα/στυλ παιχνιδιού στο οποίο ο ίδιος –με τα κατάλληλα εργαλεία δίπλα του- έγινε Ο Μάστερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο ίδιος ο Έλληνας γκαρντ αποτελούσε τον "προστατευόμενο" του ίδιου του Ομπράντοβιτς που ενεργούσε ως κυματοθραύστης και μια ματιά προς αυτόν αποτελούσε ιδανική πηγή τροφοδοσίας δυνάμεων. Στην νέα ημέρα που ξημέρωσε ο Διαμαντίδης έγινε αυτός ο προστάτης της ομάδας και όλοι κοιτούν αυτόν για αντλήσουν δύναμη, να πάρουν κάτι από τη μαγεία του παρελθόντος που κουβαλάει πάνω του.
Ας μη παρασυρόμαστε. Η αλήθεια είναι ευανάγνωστη. Ο Διαμαντίδης παραμένει ένας από τους τοπ παίκτες αυτής της διοργάνωσης, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, και ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Αυτό που είδατε εχθές (και μπορεί να συμβεί στον καθένα) κάποια στιγμή θα έβγαινε γιατί πολύ απλά η ίδια του η ομάδα δεν τον προστάτεψε το καλοκαίρι. Όταν έχεις την τύχη να χτίζεις ένα σύνολο πάνω στον Διαμαντίδη, σε αυτή τη φάση της καριέρας του, κοιτάς να «ντύσεις» τη περιφέρεια γύρω του με τα κατάλληλα εργαλεία που θα τον προστατέψουν, θα καλύψουν τις αδυναμίες του και θα τον κάνουν να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα κομμάτια που η ομάδα τα έχει περισσότερο ανάγκη. Μόνο έτσι θα πάρεις το καλύτερο του και θα τον κάνεις να μακροημερεύσει στο σταρ σύστεμ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τώρα που η αθλητική του η ικανότητα δεν είναι η ίδια. Η τωρινή δομή του Παναθηναϊκού στα γκαρντ δε βοηθά τον 32χρονο Διαμαντίδη και αυτό φαινόταν στα τελευταία ματς, όπου αναγκάζεται πλέον να κάνει σε καθημερινή βάση πράγματα που δεν έκανε σε αυτή τη συχνότητα ποτέ. Γι’αυτό αναφέραμε το καλοκαίρι τον Πέρκινς ή τον Κρίστμας. Το θέμα είναι ότι όπως είναι δομημένη η ομάδα ο κινητήριος μοχλός της – ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια-  φθείρεται. Η ίδια του η ομάδα θα πρέπει να τον βοηθήσει.  Αλλιώς θα καταρρεύσει μαζί του..
Υ.Γ. Όντως έγινε προσέγγιση στον Μ.Πιετρούς και σωστά δεν προχώρησε γιατί ο  παίκτης ήθελε να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο του ΝΒΑ μέσα στη σεζόν. Πολύ καλή επιλογή αλλά μια ομάδα του status των πρασίνων δε μπαίνει καν σε τέτοια διαπραγμάτευση.
Y.Γ.1: Θα υπάρξει προσπάθεια αύριο να ανεβάσουμε για το ματς της Μόσχας γιατί δυστυχώς σήμερα δε προλάβαμε και είναι πολλά αυτά που θα θέλαμε να γράψουμε. Αν δε γίνει αυτό, σίγουρα θα υπάρξει κάποιο σχόλιο..
ΠΗΓΗ: Hoopfellas

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728