Bayern Munich: ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ..!



 Πολλά χρόνια μετά τις επιτυχίες των 50's και των 60's οι Βαυαροί επιστρέφουν "τρέχοντας" το πιό ενδιαφέρον πρότζεκτ αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ..




 Στη Βαυαρία και στο Μόναχο, εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ το οποίο μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την επόμενη μέρα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βλέποντας σταθερή άνοδο στη δημοτικότητα και τα έσοδα του αθλήματος τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί ενεργοποίησαν το μεγαλύτερο brandname του Γερμανικού αθλητισμού, τη Μπάγερν Μονάχου, της οποίας η δύναμη και δημοτικότητα έχουν παρασύρει ένα ολόκληρο προϊόν σε ανοδική πτήση δίχως προηγούμενο.


 Ξέρετε πολλές ομάδες οι οποίες δέχονται τόσες πολλές προτάσεις για χορηγίες, ώστε να αναγκάζονται να απορρίψουν αρκετές? Πιθανόν καμία. Δε θα σας κάνει έκπληξη λοιπόν το ότι το 70% του μπάτζετ της ομάδας προέρχεται από χορηγίες.. Μιλάμε για ένα κλαμπ με πλάνο και προγραμματισμό, τακτοποιημένη την κάθε λεπτομέρεια στο 100%. Πέρυσι ο προϋπολογισμός της νεοφώτιστης στη Μπουντεσλίγκα Μπάγερν ακουμπούσε τα 7εκ. ευρώ. Φέτος προβλέπεται να κυμανθεί στα ίδια πλαίσια και παρ'όλο που υπάρχει μεγάλη οικονομική άνεση και δυνατότητα να αυξηθεί , αλλά αυτό θα γίνει μόνο σε ειδική περίπτωση έτσι ώστε να μην αποκλίνει η ομάδα από το πλάνο της. Κινητήριος δύναμη του πρότζεκτ είναι αναμφίβολα ο πρόεδρος του συλλόγου, Uli Hoeness, (chairman και στο ποδόσφαιρο ). Έδωσε μεγάλη σημασία στο τμήμα του μπάσκετ από την αρχή καταφέρνοντας μάλιστα με τις -ποδοσφαιρικές- διασυνδέσεις του να φέρει χορηγούς άμεσα στην ομάδα. Αρκετά πριν αρχίσει η λίγκα η Μπάγερν είχε πουλήσει 2 χιλ. εισητήρια διαρκείας με τιμές μέχρι και 550 ευρώ το κομμάτι..


 Το πολύ όμορφο και ανακαινισμένο ΑUDI DOME γέμιζε τις 6700 θέσεις του σχεδόν σε κάθε παιχνίδι ενώ οι οπαδοί της Μπάγερν έκαναν κατάληψη και στα εκτός έδρας ματς. Από την άλλη, ενδεικτικό της εμπορικότητας του συλλόγου είναι το γεγονός ότι οι φίλαθλοι της Άλμπα είχαν κλείσει 12000 εισητήρια ένα μήνα πρίν το ματς με τους Βαυαρούς..


 Ξέρετε πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο ομοσπονδιακός προπονητής θα άφηνε την Εθνική ομάδα για τα μάτια ενός συλλόγου δεύτερης κατηγορίας? Ναι, εκεί έπαιζε η Μπάγερν μέχρι πέρυσι.. Με την άνοδό της στη BBL έλαβε αυτόματα πρόσκληση για να αγωνιστεί στο Eurocup. Ο στόχος της ομάδας είναι τα επόμενα 2 χρόνια να κατακτήσει τον τίτλο στη Γερμανία. Αυτόν έχει οριοθετήσει ο Μπάουερμαν με τη διοίκηση. Μετά τη περυσινή πρώτη χρονιά, η Μπάγερν φέτος ξεκινά για την πρώτη της βολή πρός αυτόν τον στόχο. Ο ανταγωνισμός σαφώς και είναι δυνατός. Η Μπάμπεργκ του Φλέμινγκ, η Αλμπα, η λαοφιλέστατη Όλντερμπουργκ..


 Η Μπάγερν φέτος με προσεκτικές κινήσεις ανεβάζει σημαντικά τη ποιότητα του ρόστερ της, διατηρώντας παράλληλα έναν κορμό καλών Γερμανών παικτών, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για το σύλλογο. Μετά την υπογραφή του Λόρενς Ρόμπερτς και την οριστικοποίηση της παραμονής των Χόμαν-Τρούτμαν μπορούμε να πούμε ότι οι Βαυαροί μπορούν να καυχιούνται ότι διαθέτουν μάλλον την πιό σκληροτράχηλη και "φυσική" (σε δύναμη) τριάδα ψηλών στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Μιλάμε για τρείς ψηλούς πραγματικούς ταύρους. Ο Τρούτμαν έδεσε αρμονικά -αγωνιζόμενος στο "4"- με τον Χόμαν πέρυσι ενώ ο Ρόμπερτς προσθέτει ,εκτός από μούσκουλα, την εμπειρία του σε υψηλό Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη τετράδα συμπληρώνει ο γνωστός διεθνής Γιαν Γιάγκλα, απαραίτητος για πιό "light" σχήματα. Σημαντική ήταν η αναβάθμιση του μπακόρτ, με τους Βαυαρούς να ανακοινώνουν μαζί, την υπογραφή του Ταϊρίς Ράις από τη Λιέτουβος και του Γιόταμ Χαλπεριν, δίδυμο το οποίο θα συμπληρώσει τους "ηγέτες" (εντός και εκτός παρκέ) της ομάδας, Στέφαν Χάμαν και Ντεμόντ Γκρίν.


 Ειδικά στον Χαλπερίν ποντάρουν πολλά στο Μόναχο καθώς είναι γκαρντ υψηλών προδιαγραφών και έρχεται από μια σπουδαία χρονιά στην Αγ. Πετρούπολη όπου επέδειξε εκτός των άλλων και τα -έτσι και αλλιώς σε καλό επίπεδο- playmaking abilities του. Με τον Ισραηλινό στο 1.96μ και τον σκληροτράχηλο Χάμαν (1.91) ο κόουτς Μπάουερμαν θα έχει την ευκαιρία να παίξει αρκετή ώρα με τρία από τα τέσσερα γκαρντ του μαζί στο παρκέ. Συνδετικός κρίκος, στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς στο κλάμπ, ο ταλαντούχος -γνωστός από την Εθνική- Ρόμπιν Μπένζινγκ, ένας φόργουορντ 2.08, ο οποίος κινείται στο παρκέ σαν να είναι 1.95μ. μιας και το αγωνιστικό του στυλ κλείνει καθαρά στο 2-3 παρά στο 3-4, με τα συν και τα πλήν που μπορεί να έχει αυτή η ιδιαιτερότητα. Το προπονητικό staff της Μπάγερν έχει εστιάσει εκεί φέτος, μιας και ο παίκτης χρειάζεται να "βάλει" κιλά και να δουλέψει το παιχνίδι του στο ποστ ώστε να αλλάξει επίπεδο, μιας και είναι μόλις 23 ετών και η πρώτη ύλη υπάρχει. Παράλληλα η ομάδα του Μονάχου θα επενδύσει φέτος σε δύο νέα παιδιά, τον 19 χρονο (2.11μ.) Μπόγκνταν Ραντοσαβλίεβιτς, ο οποίος πήρε λίγα λεπτά και τη σεζόν που πέρασε, και τον νεαποκτηθή (έπαιζε στη 2η ομάδα της Άλμπα) 18 χρονο (1.88μ.) πόιντ γκαρντ, Μαουρίτσιο Μαρίν.


 Ως γνωστόν δίπλα στον Ντιρκ Μπάουερμαν βρίσκεται ο δικός μας Γιάννης Χριστόπουλος. Με
την ευκαιρία να του μεταφέρουμε τα εύσημά μας για την επιλογή του να πάρει το ρίσκο(?) της ξενιτιάς και να εργαστεί ως βοηθός σε περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να αναπτύξει τις σκέψεις του και τη δουλειά του, εκπροσωπόντας παράλληλα τη χώρα μας και τον Έλληνα προπονητή σε ένα πολύ λαοφιλή σύλλογο.


 Μάλιστα συνεργάζεται με τον Ντένις Βούχερερ, πολύ γνωστό στους 30+ ετών Έλληνες φιλάθλους ενώ ο ρόλο του τεχνικού διευθυντή έχει ανατεθεί στον -επίσης γνωστό μας- Μάρκο Πέσιτς (με 3ετές συμβόλαιο), ο οποίος κάνει σπουδαία δουλειά γνωρίζοντας όσο λίγοι το προϊόν που λέγεται γερμανικό μπάσκετ. Ελπίζουμε στο ταξίδι που θα κάνουμε στο Μόναχο μέσα στη σεζόν να τους συναντήσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο στο άρτια οργανωμένο πρότζεκτ των Βαυαρών.


 Η Γερμανική λίγκα είναι η πιό αναπτυσσόμενη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με τον κόσμο να δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον. Οι αυξήσεις σε νούμερα που παρουσιάζει είναι εντυπωσιακές. Οι διοικούντες της φιλοδοξούν τα επόμενα 6 με 8 χρόνια να έχουν στα χέρια τους το καλύτερο προϊόν του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, την καλύτερη λίγκα της Ηπείρου από όλες τις απόψεις. Ήδη οργανωτικά το πρωτάθλημα τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ACB. Οι μισθοί των παικτων ανεβαίνουν (ειδικά αυτοί των Γερμανών έχουν διπλασιαστεί πλέον), το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται εντυπωσιακά (ειδικά στο Μόναχο, όπου έχει συνδράμει πολύ η συχνή παρουσία των ποδοσφαιρικών σταρ όπως ο Σβάινστάηγκερ ή ο Μάριο Γκόμεζ) σε μια λίγκα η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δεί 5 διαφορετικούς πρωταθλητές.. Το επίπεδο του μπάσκετ έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι θέμα χρόνου πλέον να αρχίσουν και οι σπουδαίοι προπονητές της Ηπείρου μας να εργάζονται στη Γερμανία ώστε να μεταδώσουν το "know how" των επιτυχιών στο τοπ-επίπεδο. Δικαιολογημένο λοιπόν το άνοιγμα που προσπαθεί να κάνει η Ευρωλίγκα προς τα εκεί (για αυτό μη στραβώνουμε όταν η Αλμπα των 10500 διαρκείας και της Q2 arena λαμβάνει wild card συνεχώς..). Η άνοδος του Γερμανικού μπάσκετ μπορεί να αποτελέσει το σωσίβιο για το προϊόν αλλά κυρίως το άθλημα που αγαπάμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο..

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728