Σάκης Δέλιο
Δεν είμαι γιατρός ούτε και το είχα ποτέ απωθημένο, μιας και το μυαλό μου συνέχεια κάνει σκέψεις, την δουλειά του κάνει απλά τίποτα παραπάνω, μην ξεχνάμε απραξία στην φύση σημαίνει «θάνατος»

Παρατηρώντας πολλά παιχνίδια μπάσκετ είτε από το σαλόνι του σπιτιού μου είτε όταν βρίσκομαι στο γήπεδο μου δημιουργούνται ερωτήματα πολλά όπως πόσα καλά γνωρίζονται οι παίκτες μεταξύ τους??? Πόσο καλά γνωρίζει ο προπονητής τους παίκτες του??? Είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι καλοί χαρακτήρες??? . Ασχέτου αποτελέσματος νίκη ή ήττα έννοιες αντίθετες μεταξύ τους αλλά με μεγάλη επιρροή στην μελλοντική μπασκετική ζωή των εμπλεκομένων.
Όποιος γνωρίζει τους άλλους είναι έξυπνος. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του είναι σοφός.
Τίποτα δεν μπορούμε να εμφυσήσουμε με το ζόρι. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε να το ανακαλύψει μέσα του ( είναι δουλεία του κάθε προπονητή).
Μία σημαντική πτυχή είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σχετικά με το παιχνίδι. Για να γίνετε νικητές, πρέπει να αναγνωρίσετε πόσο σημαντικός είναι ο συμπαίκτης που έχετε στην ομάδα σας. Ενωμένοι μπορείτε να αντισταθείτε, διαιρεμένοι θα υπάρχει σίγουρα το συναίσθημα της αποτυχίας της μίρλας της γκρίνιας και τα συνεπακόλουθα όλων των αρνητικών ενεργειών γύρο σας.
Άρα πρέπει να μείνετε ενωμένοι. Πρέπει να συνεργαστείτε στην επίθεση με πάσες , καλές πάσες
και πάντα να βρίσκετε τον ελεύθερο συμπαίκτη σας. Αλλά να μην φοβάστε να σουτάρετε εάν είστε μόνοι σας το σουτ σας έχει ήδη «βρει» , είναι σουτ κάτω από καλές συνθήκες εάν δεν είναι εύστοχο τρέξε γρήγορα στην άμυνα σου. Να επιμείνεις να συνεχίσεις να σουτάρεις στο τέλος να είσαι σίγουρος ότι η μπάλα δεν θα σε αδικήσει άλλη φορά.
Εάν πάλι διστάστε να κάνετε το σουτ , στιγμιαία ξεχάστε το, κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνατε την επόμενη φορά.
Θυμηθείτε, δεν υπάρχει ποτέ μα ποτέ ένα τέλειο παιχνίδι !!. Οι μεγαλύτεροι παίκτες σε παγκόσμιο
επίπεδο κάνανε λάθη. Αν είναι έτοιμη η ψυχή σας, είστε έτοιμοι να δώσετε τον οποιαδήποτε αγώνα.
Εμπλεκόμενοι?? πoια είναι αυτά τα άτομα??? Μα φυσικά ο προπονητής, οι παίκτες , οι διαιτητές κανένας τους δεν είναι τέλειος ο καθένας από την πλευρά του κάνει λάθη . Το μπάσκετ δεν είναι ένα τέλειο παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι λαθών , όποιος κάνει τα λιγότερα θα είναι ο νικητής.
Καταλαβαίνω ότι όλοι σας κάνετε κάτι ιδιαίτερο, το άθλημα του μπάσκετ πρέπει να το αγαπάς και να το υπηρετείς με ευσυνειδησία – πίστη – αγάπη, είτε είστε προπονητές είτε παίκτες είτε διαιτητές στο τέλος πάντα εισπράξατε αχαριστία αυτό πονά, όπως λέει ο φίλος μου και προπονητής Βαγγέλης Αλεξανδρής εάν είσαι καλός θα έρθουν να σε βρουν.

Ξεχάστε τον πόνο σας και συνεχίστε να δουλεύεται, μάθετε περισσότερο τον
εαυτό σας.

Οι παίκτες πρέπει να ξέρουν τα βασικά του αθλήματος του μπάσκετ. Το να είσαι καλός συμπαίκτης για μένα σημαίνει ότι παίζεις σκληρή και καλή άμυνα. Πηγαίνετε δυνατά στα ριμπάουντ , μάθετε να κάνετε καλό «Box out». Μάθετε να διαβάζετε το παιχνίδι και να έχετε
καλές επιλογές δημιουργώντας κατάλληλες καταστάσεις είτε στην επίθεση είτε στην άμυνα. Στην άμυνα παίζοντας όσο πιο δυνατά μπορείτε ειδικότερα εάν έρχεστε ως αλλαγή από τον πάγκο. Αυτό σημαίνει ότι ενθαρρύνεις τον συμπαίκτη σου τον κάνεις συνεργάτη σου, μαζί μπορείτε να νικήσετε. Για να γίνετε πρωταθλητές θα πρέπει να αναπτυχθεί μια «χημεία» ένα «ομαδικό πνεύμα» έναν σεβασμός μιαν εμπιστοσύνη από τον έναν στον άλλο.Παράδειγμα είναι πως πολλές ταλαντούχες ομάδες δεν είχαν την χημεία ή τον σεβασμό ή το ομαδικό πνεύμα έτσι δεν μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν και να πετύχουν υψηλούς στόχους σε αντίθεση δε , με ομάδες χωρίς μεγάλο ταλέντο αλλά μέσα από την σκληρή – επίπονη - ομαδική δουλειά και την επιθυμία για διάκριση τα έχουν καταφέρει.
Σεβασμός δεν πρέπει να υπάρχει μόνο προς στους συμπαίκτες σας αλλά και προς τους αντιπάλου σας . Οι αντίπαλοι σας και αυτοί με την σειρά τους προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό όπως ακριβώς και σεις. Ποτέ μην προσπαθήσετε να βρίσετε αντίπαλο είναι αντιπαιδαγωγικό , ποτέ να μην πανηγυρίζετε έξαλα κάποια επιθετική ή αμυντική ενέργεια σας υπέρ του δέοντος . Πανηγυρίστε ένα καλάθι σαν να ήταν κάτι το σύνηθες για σας δείξτε πως έχετε αθλητική παιδεία και ότι μπορείτε να το κάνετε συνέχεια κερδίζοντας από τον αντίπαλο σου μόνο τον σεβασμό.
Παίξτε σκληρά όχι αντιαθλητικά , παίξε με ενθουσιασμό , παίξε για να κερδίσεις πάντα με γνώμονα τις αρχές που διέπουν το άθλημα του μπάσκετ. Κάντε τους γονείς σας να αισθάνονται περήφανοι για σας, κάντε του προπονητές να μιλάνε με ενθουσιασμό για σας , κάντε τους αντιπάλου σας φίλου σας θυμηθείτε « Η φιλία είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν να ανταλλάξουν δυο άνθρωποι». Το άθλημα του μπάσκετ είναι απλά ένα παιχνίδι. Άλλοτε με συναισθήματα λύπης άλλοτε με χαρά μα πάντοτε υπάρχει μια αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου για τον καθένα από εσάς.
Με τους διαιτητές κρατήστε αποστάσεις, μην χάνετε την συγκέντρωση σας επειδή δεν σας σφύριξε ένα φάουλ που εσείς πιστεύεται πως ήταν. Μην εκνευρίζεσαι, όταν ο άνθρωπος εξοργίζεται υποπίπτει σε σφάλμα. Απλά συνέχισε να προσπαθείς, με τις ενέργειες σου προστάτεψε την ομάδα σου απλά βοήθησε την. Οι φίλαθλοι θα σας θυμούνται για το πώς συμπεριφέρεστε μέσα στο γήπεδο.
Όταν το παιχνίδι τελειώνει, πιο είναι το αποτέλεσμα, νίκη ή ήττα ??? Ερώτημα μεγάλο, πιστεύω ότι πάντοτε υπάρχει μια θετική ή αρνητική επίδραση σε οποιαδήποτε αποτέλεσμα φρονώ δε ότι από την ήττα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα .

Δεν χρειάζεται να κατακτήσεις τρόπαια για να είσαι νικητής .

ΥΣ1: « Όταν πνέει ο άνεμος της αλλαγής άλλοι χτίζουν προστατευτικά τείχη και άλλοι ανεμόμυλους».

ΥΣ2: Την 1η Μαρτίου 2011 δολοφονήθηκαν εν υπηρεσία οι αστυνομικοί Γιάννης Ευαγγελινέλης – Γιώργος Σκυλογιάννης. Θα είστε παρών μες τις καρδιές μας.

ΥΣ3: Επειδή στις μέρες μας η ρουφιανιά είναι τρόπος επιβίωσης εσείς που τα λέτε καλά κάνετε εσείς πάλι που τους ακούτε διαβάστε αυτό:
«Ήρθε κάποτε ένας άνδρας στον Σωκράτη και του είπε :
Άκου , πρέπει να σου πω κάτι σημαντικό για τον φίλο σου. Για μια στιγμή τον διέκοψε ο σοφός και του λέει
<αυτό που θέλεις να μου πεις τα πέρασες από τα 3 κόσκινα???
Ποία είναι τα 3 κόσκινα???
<Άκου λοιπόν προσεκτικά !!! Το 1ο κόσκινο είναι της αλήθειας. Είσαι πεπεισμένος πως όλα όσα σκοπεύεις να μου πεις είναι αλήθειά???
Όχι δεν είμαι κι εγώ από άλλους τα άκουσα.
<Τότε όμως το πέρασες σίγουρα από το 2ο κόσκινο, σωστά??? Είναι το κόσκινο της καλοσύνης .
Ο άνδρας κοκκίνισε και απάντησε: Οφείλω να ομολογήσω πως όχι.
< Μήπως τότε σκέφτηκες το 3ο κόσκινο και αναρωτήθηκες αν είναι επωφελές να μου μιλήσεις για τον φίλο μου ???
Επωφελές ??? Για να πω την αλήθεια, όχι

< Όπως βλέπεις είπε ο σοφός « αν αυτό που θέλεις να μου πεις δεν είναι αληθής , ούτε καλό, ούτε επωφελές , τότε κράτα το για τον εαυτό σου>

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728