Αποφυσίτιδα κνημιαίου κυρτώματος - Osgood - Schlatters Disease


  Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει κυρίως σε έφηβους αθλητές ειδικά κατά την περίοδο που παίρνουν ύψος και εμφανίζεται με ευαισθησία και πόνο στο σημείο που ο τένοντας της επιγονατίδας συνδέεται με την κνήμη.
  Τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται, μπορεί να διαρκέσουν από μερικούς μήνες
έως και αρκετά χρόνια.
  Περίπου στο 90% των περιπτώσεων τα συμπτώματα υποχωρούν με ανάπαυση, πάγο, τροποποίηση της δραστηριότητας και ασκήσεις αποκατάστασης, ενώ συνήθως το πρόβλημα υποχωρεί πλήρως μετά το κλείσιμο των αρθρικών επιφύσεων.
  Κατατάσσεται ως ένα πρόβλημα στον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος και μερικές φορές αναφέρεται ως πρόσθιος πόνος στο γόνατο.
  Ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος μπορεί να οφείλεται σε κάποιες άλλες κακώσεις όπως το εξάρθρημα της επιγονατίδας, η αστάθεια της επιγονατίδας, η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας και η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού.
  Η αποφυσίτιδα γίνεται αντιληπτή από αυξημένη ευαισθησία, πόνο, αυξημένη θερμοκρασία και πρήξιμο στο κνημιαίο κύρτωμα.


  Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, στα αγόρια στις ηλικίες από 12 έως 15 χρόνων, στα κορίτσια αρκετά νωρίτερα στις ηλικίες από 8 ή 12 χρόνων. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αρχίζουν μετά από μια γρήγορη αύξηση του ύψους και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.
  Κάποιες νέες έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι αθλητές με περιορισμένη ραχιαία κάμψη στην ποδοκνημική άρθρωση πιθανόν να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος. Θεωρείται ότι η μειωμένη ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής οδηγεί αντισταθμιστικά σε αυξημένη κάμψη του γόνατος, αυξάνοντας τα φορτία στον επιγονατιδικό τένοντα.
  Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κλινική εξέταση, με ακτινολογική απεικόνιση (x-ray), με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI) που θα δείξουν αλλαγές στο περιφερικό τμήμα του επιγονατιδικού τένοντα στο κνημιαίο κύρτωμα.
  Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τροποποίηση των δραστηριοτήτων, πάγο, μείωση της φλεγμονής με φάρμακα με συνταγή γιατρού, χρήση επιγονατιδικού ιμάντα, διατάσεις, ενδυνάμωση, συχνά υποχωρεί μετά την ολοκλήρωση του ύψους.
  Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, σε ποσοστό 10% έως 12% των ασθενών.
  Η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος μπορεί να επιβαρυνθεί από τα βαθιά καθίσματα, το τρέξιμο, το ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, την ποδηλασία, τα άλματα, το γονάτισμα και οτιδήποτε αυξάνει τα φορτία στον επιγονατιδικό τένοντα. 
http://giorgosskolias.blogspot.com/2011/06/osgood-schlatters-disease.html

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728