Μεταβατική περίοδος και Ατομική Προπόνηση

Μπορεί αυτή η περίοδος να χαρακτηρίζεται ως ¨νεκρή¨, λόγω της έλλειψης επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, ωστόσο για τους αθλητές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βελτιώσουν τα αδύνατα τους σημεία. Όπως πολλοί προπονητές επισημαίνουν ¨Ο σωστός αθλητής δεν πρέπει να μένει καμία μέρα εκτός παρκέ.
Ο Νίκος Παπαδόπουλος, μέσα από το ιστολόγιο του coachnick86.blogspot.com , αναφέρει κάποιες ασκήσεις ενδεικτικές , τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές


Σ'αυτη τη φάση που βρισκόμαστε (της μεταβατικής περίοδου) πολύ επίκαιρη και σημαντική είναι η έννοια της ατομικής προπόνησης.

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Μεγάλης σημασίας για την βελτίωση του κάθε καλαθοσφαιριστή είναι η ατομική προπόνηση. Δεν πρέπει ο καλαθοσφαιριστής να επαναπαύεται μόνο στην ομαδική προπόνηση και να περιμένει να βελτιωθεί απ’ αυτήν. Εάν θέλει να ανεβάσει το επίπεδο του, θα πρέπει απαραίτητα να κάνει προπόνηση μόνος του και μάλιστα να αφιερώσει ίσως και διπλάσιο χρόνο απ’ αυτόν της ομαδικής προπόνησης.




Λέγοντας ατομική προπόνηση εννοούμε όλες αυτές τις ατομικές δράσεις που θα βελτιώσουν τον καλαθοσφαιριστή : στην φυσική κατάσταση (αντοχή, εκρηκτικότητα, ταχύτητα , αλτικότητα, δύναμη κ.α) και στην τεχνική (ντρίπλα, πάσα, προσποιήσεις, κινήσεις, τζάμπ σουτ, βολές, μπασίματα, γλιστρήματα, ριμπάουντ κ.α.)



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Για την Φυσική κατάσταση

Τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων στον στίβο για βελτίωση της αντοχής.

"Απότομες" εκκινήσεις και άλματα από διάφορες στάσεις για βελτίωση της εκρηκτικότητας.

Τρέξιμο με μέγιστη ταχύτητα για 30 – 100 μέτρα για βελτίωση της ταχύτητας.

Διάφορα άλματα (μέγιστα, γρήγορα, διαδοχικά) με και χωρίς μπάλα, σε εμπόδια, σε πάγκους, με σχοινάκι, με επιβάρυνση, σε σκαλοπάτια, στο ταμπλώ, στο καλάθι, με 1 πόδι, με 2 πόδια, σε μήκος, σε ύψος, τριπλούν, για βελτίωση της αλτικότητας.

Ενδυνάμωση όλων των μυών με βάρη για τα χέρια, τα πόδια, την κοιλία, την ράχη, την πλάτη, το στήθος, τους ώμους, με κάμψεις, κοιλιακούς, ραχιαίους, ανεβάσματα σε πάγκους, σε σκαλιά για βελτίωση της δύναμης.


Για την Τεχνική

Πολλές ντρίπλες με όλες τις παραλλαγές και τις προσποιήσεις πειστικά και γρήγορα, επιτόπου και σε κίνηση, χωρίς να κοιτάμε την μπάλα, και με τα δύο χέρια.

Πολλές πάσες με συναθλητή, στον τοίχο ή στο ταμπλώ με όλους τους τρόπους, με δύο χέρια, με ένα χέρι, από διάφορες στάσεις και αποστάσεις.

Πολλές πειστικές προσποιήσεις και κινήσεις σε όλες τις θέσεις και με την ανάλογη ταχύτητα.

Πολλά τζάμπ σουτ με σωστή τεχνική, με ισορροπία, με ταχύτητα, μετά από ντρίπλα, μετά από πάσα, μετά από προσποίηση, μετά από κίνηση, από διάφορες αποστάσεις και θέσεις στο γήπεδο.

Πολλές βολές με συγκέντρωση και σωστή τεχνική.

Πολλά μπασίματα και με τα δύο χέρια, από όλες τις κατευθύνσεις και θέσεις, με και χωρίς ταμπλώ, περνώντας κάτω από το καλάθι, μετά απο προποιήσεις και κινήσεις.

Εξάσκηση του hook και της ραβέρσας (ειδικά οι ψηλοί).

Πολλά χαμηλά και γρήγορα αμυντικά γλιστρήματα.

Πολλά ριμπάουντ και φόλοου μετά από πέταγμα της μπάλας στο ταμπλώ (ειδικά οι ψηλοί).
Πολύ παιχνίδι : 1εναντίον 1, 2 εναντίον 2, 3 εναντίον 3 και 4 εναντίον 4 με συνειδητή προσπάθεια εφαρμογής των παραπάνω τεχνικών σε αγωνιστική κατάσταση.





Coach Παπαδόπουλος Νικόλαος
ΠΗΓΗ http://www.thrakisport.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728