ΠΗΓΗ http://www.gazzetta.gr

Ο Μάνος Μανουσέλης, δύο μέρες πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ, αναλύει τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών, με Παναθηναϊκό και Μακάμπι να έχουν το προβάδισμα.
Κανόνας: Όταν φτάνουμε στο φάιναλ φορ οι προπονητές και οι παίκτες των τεσσάρων ομάδων δηλώνουν χωρίς εξαίρεση: Κάθε ομάδα έχει 25% ποσοστό να πάρει το τρόπαιο.
Νόμος: Κανένας δεν λέει αυτό που πραγματικά σκέφτεται. Έπειτα από έξι μήνες αγώνων στην κανονική περίοδο, το ΤΟΡ 16 και τα πλέι οφς της Ευρωλίγκας, όλοι ξέρουν ποια είναι η καλύτερη ομάδα και ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει! Εννοείται ότι κανένας δεν πηγαίνει για να χάσει, εννοείται ότι θα τα δώσουν όλα για την επιτυχία! Για κάποιους, όμως, θα είναι μια ακόμη μέρα στη δουλειά, για τους υπόλοιπους θα είναι θαύμα.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι ο Παναθηναϊκός  υπερτερεί της Σιένα και η Μακάμπι είναι καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ! Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε τελικό ανάμεσα σε Ελληνες και
Ισραηλινούς! Εκεί θα γίνει η μεγάλη μάχη, διότι η ομάδα του Μπλατ υπερέχει στην ταχύτητα και στον γρήγορο ρυθμό, αλλά όταν οι Πράσινοι έχουν αποκλείσει την Μπαρτσελόνα, τότε ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι  έχουν βρει το… φάρμακο που κάνει αργούς τους γρήγορους…
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα στοιχεία που μας βοηθούν να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τα ζευγάρια των ημιτελικών της Παρασκευής.
ΜΑΧΗ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα γίνει μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στη Σιένα. Το πλεονέκτημα, όμως, για την τελική επικράτηση το έχει η ομάδα του Ομπράντοβιτς, όσο και αν το γεγονός ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι, για σαράντα λεπτά, αφήνει περιθώρια ελπίδας στην πρωταθλήτρια Ιταλίας.
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, έχει το αβαντάζ της εμπειρίας. Οι βασικοί του παίκτες έχουν παίξει ημιτελικούς και τελικούς, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αυτά τα ματς. Από τη Σιένα, μόνο ο Ζήσης, ο ΜακΚάλεμπ, ο Λαβρίνοβιτς και ο Γιάριτς έχουν εμπειρία αγώνων σε τέτοιο επίπεδο.
Το όπλο της ιταλικής ομάδας είναι η άμυνα στο όριο του φάουλ. Το κακό για τον Πιανιτζιάνι είναι ότι ο φετινός  Παναθηναϊκός στηρίζεται στα ίδια θεμέλια.  Αν λοιπόν οι δύο άμυνες πάρουν άριστα, τη διαφορά θα την κάνουν οι επιθέσεις, όπου η ποιότητα των Πρασίνων είναι σαφώς υψηλότερη.
Ένα τρίτο βασικό στοιχείο υπέρ του Παναθηναϊκού είναι ότι η Σιένα δεν μπορεί να του επιφυλάξει εκπλήξεις. Οι δύο προπονητές έχουν βρεθεί αντίπαλοι και στο παρελθόν, ενώ έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο Πιανιτζιάνι εξάντλησε το οπλοστάσιο των τρικ του για να αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Επίσης η παρουσία του Σάτο στην ελληνική ομάδα, ο οποίος μέχρι πέρυσι έπαιζε στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, βοηθάει το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σκέφτεται ο αντίπαλος.
Οι αριθμοί λένε ότι ο  Παναθηναϊκός είναι καλύτερος επιθετικά από τη Σιένα σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα (78.3 έναντι 76.6). Οι Πράσινοι έχουν καλύτερα ποσοστά σε δίποντα (52.5 έναντι 51.4), τρίποντα (37.5 έναντι 35.9) και βολές (76.6 έναντι 76.3). Η ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας συνεχίζεται και στα ριμπάουντ (συνολικά οι Πράσινοι έχουν 33.4 έναντι 30), στα αμυντικά 23.4, έναντι 20.9 και στα επιθετικά 10 έναντι 9.7). Επίσης στις ασίστ οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έχουν 13.9, ενώ ο αντίπαλος έχει 13.5. Η Σιένα είναι καλύτερη μόνο στα κλεψίματα (έχει 9.4, ενώ ο Παναθηναϊκός κάνει 7.3 κατά μ.ό.) και στα λάθη όπου η ελληνική ομάδα κάνει 13.2 ενώ ο αντίπαλός του κάνει 13.1). Διαφορά, τέλος, υπάρχει και στην αξιολόγηση, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει κατά μέσο όρο στο 87.9, ενώ η Σιένα δεν ξεπερνάει το 77.8.

Πιο κάτω θα δούμε τις επιθετικές και αμυντικές επιδόσεις ανά κατοχή, τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της Σιένα στα 20 παιχνίδια που έδωσαν μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα της περιόδου 2010/11. Υπενθυμίζουμε ότι επιθετικά ότι βρίσκεται κοντά στην μονάδα ή πάνω από αυτήν είναι καλή επίδοση και το αντίθετο ισχύει για τους αριθμούς που επιτρέπει η κάθε ομάδα στην άμυνα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ/ΕΠΙΘΕΣΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ                       ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.982    
TRANSITION                                                       >>                           1.345  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.952  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.822  
META ΑΠΟ TIMEOUT                                    >>                           0.865  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.939  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           1.231  
Οι Πράσινοι είναι εντυπωσιακοί επιθετικά καθώς το 0.982 πόντοι ανά κατοχή στην επίθεσή του είναι η
καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους τέσσερις μονομάχους του φάιναλ φορ. Οι Πράσινοι είναι εξαιρετικοί στο transition και στις οργανωμένες επιθέσεις, τόσο εναντίον man to man και ζώνης. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός φέτος δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στο παρελθόν στις ειδικές καταστάσεις.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ/ΑΜΥΝΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ                         ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.890    
TRANSITION                                                       >>                           1.077  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.874  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.629  
META ΑΠΟ TIME OUT                                    >>                           0.994  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.876  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           0.839  
Οι αριθμοί μιλούν για υπεροχή της Σιένα στον αμυντικό τομέα, όπου και ο Παναθηναϊκός τα έχει πάει καλά, αλλά οι Ιταλοί είναι ακόμη καλύτεροι. Η ελληνική άμυνα υστερεί σε σχέση με την ιταλική στο man to man (σε καταστάσεις 5 εναντίον 5) και την αντιμετώπιση των επιθέσεων ύστερα από διακοπή του αγώνα, τομέας που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι παίκτες παίρνουν οδηγίες από τους προπονητές και μπαίνουν στο γήπεδο και εκτελούν άμεσα.
ΣΙΕΝΑ/ΕΠΙΘΕΣΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ                       ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.959    
TRANSITION                                                       >>                           1.163  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.937  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.772  
META ΑΠΟ TIME OUT                                    >>                           0.964  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.942  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           0.879  
Όπως είπαμε, ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος στον επιθετικό τομέα, τόσο συνολικά, όσο και στις επιμέρους κατηγορίες που εξετάζει το σύστημα. Και σε αυτήν τη σύγκριση οι Ιταλοί έχουν μικρό προβάδισμα μόνο στις επιδόσεις τους εναντίον άμυνας man to man στο μισό γήπεδο και όταν επιστρέφουν στο παρκέ ύστερα από διακοπή του αγώνα, όπου παρουσιάζονται πιο αποτελεσματικοί από την ελληνική ομάδα.
ΣΙΕΝΑ/ΑΜΥΝΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ                         ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.869    
TRANSITION                                                       >>                           1.077  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.848  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.756  
META ΑΠΟ TIME OUT                                    >>                           0.808  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.841  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           0.970  
Η Σιένα είναι καλύτερη από τον Παναθηναϊκό στην άμυνα τόσο συνολικά, όσο και στις περισσότερες επί μέρους κατηγορίες. Επιστρέφουν στην άμυνα γρήγορα, είναι σκληροί και έχουν κατεύθυνση όταν αμύνονται στο μισό γήπεδο, ενώ η ελληνική ομάδα υπερέχει αμυντικά μόνο όταν επιλέγει να παίξει ζώνη.
ΚΙ ΟΜΩΣ, Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΠΑΙΖΕΙ ΑΜΥΝΑ
Η Μακάμπι με τον Μπλατ στον πάγκο της συνεχίζει την παράδοση που είχε ξεκινήσει ο Πίνι Γκέρσον: Μεγάλα σκορ, γρήγορος ρυθμός στην επίθεση και πολλές κατοχές! Μόνο που αυτή τη φορά η πρωταθλήτρια του Ισραήλ παίζει και άμυνα! Η επιτυχία της «ομάδας του λαού» είναι σε ένα μέρος της και ελληνική υπόθεση, καθώς ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είναι πρωταγωνιστής στο πλάνο του Μπλατ, όχι μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα, με καθοριστική συμμετοχή στις «έξυπνες άμυνες ζώνης» που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον κόουτς των Ισραηλινών. Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, η Μακάμπι το κέρδισε όταν έβαλε τα λεφτά της στον Πάργκο, ένα Αμερικανό που εμφανίστηκε πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από το κολέγιο και κατάφερε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο! Η ατυχία για τους Ισραηλινούς είναι ότι τραυματίστηκε ο καλύτερος αμυντικός παίκτης τους, ο Πέρκινς και στάθηκε αδύνατον να τον αντικαταστήσουν.
Η Ρεάλ από την πλευρά της, ίσως η πιο ιστορική ομάδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, επιστρέφει στο φάιναλ φορ έπειτα από 15 χρόνια και πολύ θα ήθελε να σηκώσει την κούπα μέσα στο σπίτι της Μπαρτσελόνα. Η σεζόν δεν έχει κυλήσει ήρεμα για τους Μαδριλένους οι οποίοι αναγκάστηκαν να τελειώσουν τη χρονιά με τον Μολίν στην άκρη του πάγκου, αντί του Μεσίνα που παραιτήθηκε. Η λογική του Ετόρε έχει μείνει παρά τη φυγή του: Σκληρή, πολύ σκληρή άμυνα μέσα στη ρακέτα, η μπάλα στους ψηλούς στην επίθεση και από εκεί να βγει έξω για να γίνουν περιφερειακά σουτ. Η Ρεάλ έχει μερικούς από τους καλύτερους νέους παίκτες της Ευρώπης στο ρόστερ της (Λιουλ, Τόμιτς, Μίροτιτς, Σουάρεζ), αλλά θα πρέπει ν’ αποδείξει στο παρκέ ότι είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα.
Είναι, όμως, φανερό με την πρώτη ματιά ότι στο δεύτερο ζευγάρι του φάιναλ φορ συγκρούονται δύο κάθετα αντίθετες φιλοσοφίες, το γρήγορο -έως βιαστικό κάποιες φορές- μπάσκετ της Μακάμπι, με τον ελεγχόμενο ρυθμό και το… ξύλο στην άμυνα που πρεσβεύει η Ρεάλ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αν ο ημιτελικός κυμανθεί κάτω από τους 75 πόντους θα δώσει ευκαιρία στους Ισπανούς να πετύχουν τον σκοπό τους, ενώ από εκεί και πάνω το ματς μπαίνει στο… οικόπεδο των Ισραηλινών, οι οποίοι δύσκολα θα χάσουν την πρόκριση αν γίνει το δικό τους παιχνίδι.
Ας δούμε, όμως, τις επιθετικές και αμυντικές επιδόσεις ανά κατοχή της Μακάμπι και της Ρεάλ. Η Μακάμπι έχει παίξει 20 παιχνίδια στη φετινή Ευρωλίγκα, ενώ οι Μαδριλένοι έχουν δώσει ένα παραπάνω διότι η σειρά με τη Βαλένθια έληξε στα πέντε ματς. Υπενθυμίζουμε ότι επιθετικά βρίσκεται κοντά στην μονάδα ή πάνω από αυτήν, συνεπώς είναι καλή επίδοση, και το αντίθετο ισχύει για τους αριθμούς που επιτρέπει η κάθε ομάδα στην άμυνα.
ΜΑΚΑΜΠΙ/ΕΠΙΘΕΣΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ                       ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.980    
TRANSITION                                                       >>                           1.172  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.951  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.818  
META ΑΠΟ TIME OUT                                    >>                           0.916  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.951  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           0.971  
Η Μακάμπι έχει εντυπωσιακή παραγωγικότητα διότι τρέχει στο ανοικτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία. Η απώλεια του Πέρκινς μπορεί να της στοιχίσει, διότι ο Πάργκο μένει μόνος του στη θέση του άσου τόσο για να σκοράρει, όσο και για να οργανώσει! Το σπουδαίο για την… Εθνική Ελλάδος είναι ότι ο Σοφοκλής μπορεί πλέον να παίζει ένα ολόκληρο ημίχρονο χωρίς να έχει πρόβλημα με τη φυσική του κατάσταση ή να κάνει εύκολα φάουλ που να τον στέλνουν στον πάγκο, ενώ το ποσοστό του στις ελεύθερες βολές έχει φτάσει στο αξιοπρεπές (για ψηλό) 64%! Η σύγκριση με τη Ρεάλ δείχνει ότι η Μακάμπι είναι πιο αποτελεσματική και μόνο εναντίον ζώνης οι Μαδριλένοι έχουν καλύτερα νούμερα.
ΜΑΚΑΜΠΙ/ΑΜΥΝΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ                         ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.881    
TRANSITION                                                       >>                           1.205  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.849  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.789  
META ΑΠΟ TIME OUT                                    >>                           0.676  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.833  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           1.073  
Το εντυπωσιακό με τη Μακάμπι είναι ότι έχει μεταφέρει  την επιθετικότητά της και στην άμυνα, κάτι που επί Γκέρσον δεν υπήρχε. Όταν προλαβαίνει να γυρίσει πίσω (διότι εκεί έχει θέμα) δέχεται δύσκολα καλάθι στο μισό γήπεδο. Η Ρεάλ έχει καλύτερες αμυντικές αντιδράσεις όταν τελειώνει ο χρόνος των 24 δευτερολέπτων, αλλά οι παίκτες του Μπλατ είναι πολύ καλύτεροι αμυντικά όταν επιστρέφουν στο παρκέ έπειτα από διακοπή του αγώνα.  Επίσης είναι πιο αποτελεσματική η Μακάμπι σε σχέση με τη Ρεάλ στην άμυνα man to man, αλλά όχι και όταν χρησιμοποιεί απλές μορφές ζώνης.        
ΡΕΑΛ/ΕΠΙΘΕΣΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ                       ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.906    
TRANSITION                                                       >>                           1.175  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.885  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.721  
META ΑΠΟTIME OUT                                    >>                           0.868  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.880  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           1.227  
Η Ρεάλ έχει πρόβλημα στην επίθεσή της όταν δεν μπορεί να βγάλει πρωτεύοντα αιφνιδιασμό. Αυτό είναι ένα δεδομένο που προκαλεί πονοκέφαλο στον Μολίν, καθώς δεν υπάρχει ισορροπία στην επίθεση στο μισό γήπεδο, με αποτέλεσμα το φτωχό 0.885 ΠΑΚ στο 5 εναντίον 5. Ο νέος τεχνικός έχει βοηθήσει την ομάδα να βελτιωθεί δίνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες στον Πριτζιόνι, αλλά του λείπει ο σταθερός σκόρερ όσο και αν προσπαθεί ο ταλαντούχος Λιουλ. Ο Ρέγιες είναι βασικό σημείο αναφοράς στην επίθεση, τον οποίο ποστάρουν απέναντι στα κοντά ή αδύναμα τεσσάρια των αντιπάλων και προφανώς αυτό θα «φορεθεί» αρκετά απέναντι στον Μπλούθενταλ και τον Ελιγιάχου. Ο Τάκερ, τέλος, έρχεται από τον πάγκο και παίρνει το παιχνίδι πάνω του. Άλλες φορές κερδίζει τα παιχνίδια και άλλες τα χανει…
ΡΕΑΛ/ΑΜΥΝΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ                         ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ   0.886    
TRANSITION                                                       >>                           1.092  
ΕΠΙΘΕΣΗ 5 Vs 5                                                  >>                           0.870  
SHORT SHOT CLOCK -4’’                                                >>                           0.689  
META ΑΠΟ TIME OUT                                    >>                           0.819  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ                            >>                           0.872  
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ                                          >>                           0.739  
Η Ρεάλ είναι σκληρή ομάδα στην άμυνα, αλλά έχει το χαρακτηριστικό ότι «ταμπουρώνεται» για να μη δεχθεί δίποντο με υψηλό ποσοστό μέσα από τη ρακέτα και πολλές φορές ρισκάρει με το περιφερειακό σουτ των αντιπάλων. Έχει γρήγορες επιστροφές και δύσκολα δέχεται καλάθι στο τέλος του χρόνου κατοχής. Δεν είναι σπουδαία αμυντικά ύστερα από τάιμ άουτ όταν θα πρέπει να αμυνθεί, αλλά παίζει εξαιρετική άμυνα ζώνης (συνήθως 2-3) και δεν θα είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική για να ελέγξει τον Σοφοκλή…
Οι τέσσερις μονομάχοι, λοιπόν, πηγαίνουν στη Βαρκελώνη και σκοπεύουν να τα δώσουν όλα και να απολαύσουν το φάιναλ φορ. Ας κάνει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος το ίδιο, διότι πραγματικά έχει λείψει από τους Έλληνες το να παρακολουθήσουν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και να δώσουν έμφαση μόνο σε ό,τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και όχι στον χαμό που γίνεται έξω από τις γραμμές και στις εξέδρες…