Προσοχή, νέοι κανονισμοί...



Το μπάσκετ αλλάζει πρόσωπο με τους νέους κανονισμούς. Προς το καλύτερο (ελπίζουμε ...).

Όπως κάθε τι καινούργιο έτσι κι αυτές οι διαφοροποιήσεις ξενίζουν. Κι είναι λογικό να μην τις δουν όλοι με καλό μάτι. Αναλύοντας τους κανονισμούς μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε σε τέσσερις βασικούς.


Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ... Από τραπέζιο έγινε παραλληλόγραμμο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επιθετικούς να χρεώνονται με τρία δευτερόλεπτα.

Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ 8 ΜΕΤΡΑ ... Στα δύο τελευταία λεπτά κάθε αγώνα η επίθεση μπορεί να επαναφέρει τη μπάλα μετά από τάιμ-άουτ από τα 8 μέτρα (απέναντι από τον πάγκο της δηλαδή) και να έχει καλύτερες πιθανότητες για ένα σουτ.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ... Αν η μπάλα βρίσκεται στην επίθεση (έχει περάσει το κέντρο δηλαδή) και το χρονόμετρο των 24’’ βρίσκεται πάνω από 14’’, τότε ξεκινάει από εκεί που σταμάτησε. Αν βρίσκεται κάτω από τα 14’’ τότε το παιχνίδι ξεκινάει από το «πλατό» των 14’’. Παράδειγμα: Αν η άμυνα κάνει φάουλ 2’’πριν τη λήξη της επίθεσης του αντιπάλου, η μπάλα επαναφέρεται με τον αντίπαλο να έχει δικαίωμα για σουτ εντός 14 δευτερολέπτων. Αν το φάουλ γίνει στα 18’’ τότε η επίθεση δεν έχει 24’’ αλλά 18’’.

ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΑ 6.75 ... Το τρίποντο βρίσκεται στα 6.25 (στο «κεφάλι» διότι στα πλάγια η απόσταση είναι μικρότερη) από το 1984. Το μπάσκετ θα αλλάξει δραστικά... Καταρχήν θα βλέπουμε λιγότερα τρίποντα σε κάθε παιχνίδι, την ώρα που πολλές ομάδες στηρίζουν το παιχνίδι τους σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΑ ΦΑΟΥΛ... Θα δίνεται αντιαθλητικό φάουλ σε άμυνα ενός παίκτη (είτε από πίσω, είτε από πλάγια) εναντίον ενός επιτιθέμενου που κινείται προς το καλάθι, εφόσον δεν υπάρχει άλλος αμυντικός στην πορεία του. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν άλλοι αμυντικοί δίπλα στον επιτιθέμενο, οι οποίοι είναι σε θέση να μαρκάρουν, το φάουλ δε θα δίνεται αντιαθλητικό (εκτός πια και αν είναι σκληρό). Επίσης, αν ο αμυντικός προσπαθήσει να ανακόψει αιφνιδιασμό με φάουλ και δεν υπάρχει άλλος αμυντικός πίσω του, το φάουλ θα είναι αντιαθλητικό. Επιπλέον, θα δίνεται αντιαθλητικό το φάουλ κατά το οποίο ο παίκτης χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του και χτυπήσει κάποιον αντίπαλό του. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του επιθετικά χωρίς, όμως, να συγκρουστεί με αντίπαλό του, θα τιμωρείται με τεχνική ποινή. Θυμίζουμε, ακόμη, ότι ένας παίκτης αποβάλλεται απευθείας από έναν αγώνα εάν κάνει δύο αντιαθλητικά φάουλ.

ΒΗΜΑΤΑ... Δεν είναι πια βήματα όταν ένας παίκτης διεκδικώντας την μπάλα πέσει στο παρκέ και κυλήσει ή συρθεί χωρίς να πατάει τα πόδια του στο παρκέ ή να κάνει ντρίμπλα.

ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ.. Για να σφυριχθεί μπρος-πίσω πρέπει ολόκληρο το σώμα με τα πόδια του παίκτη να έχει περάσει τη γραμμή του κέντρου, μαζί με την μπάλα. Αν, δηλαδή, ο παίκτης, υπό
πίεση, έχει το ένα πόδι στη μια πλευρά και το άλλο στην πίσω πλευρά του παρκέ δε θα είναι μπρος-πίσω. Επιπλέον, δεν είναι μπρος-πίσω αν, στην προσπάθεια για κλέψιμο ή στο τζάμπολ, ένας παίκτης πιάσει την μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου και προσγειωθεί στην άλλη.

ΗΜΙΚΥΚΛΙΟ: Τέλος, η Ευρωλίγκα (σε αντίθεση με την FIBA που θα το κάνει σε δύο χρόνια) εισαγάγει από φέτος το, γνωστό από το NBA, ημικύκλιο εντός της ρακέτας. Αυτός δηλαδή είναι ο χώρος κάτω από το καλάθι, εντός του οποίου η επαφή μεταξύ επιτιθέμενου με την μπάλα και αμυνόμενου δε σφυρίζεται επιθετικό ή αμυντικό φάουλ (εκτός εάν πρόκειται για σκληρό ή βίαιο φάουλ). Απαραίτητη διευκρίνιση αποτελεί το ότι ο αμυντικός παίκτης θεωρείται εντός του ημικυκλίου ακόμη και εάν πατάει με το ένα του μόνο πόδι τη γραμμή.

Οι ανωτέρω είναι οι σημαντικότεροι κανόνες που θα επηρεάσουν το παιχνίδι. Εισάγονται και ορισμένοι άλλοι που αφορούν το πότε μια ομάδα μπορεί να πάρει τάιμ-άουτ ή να κάνει αλλαγή, ή ότι δεν επιτρέπεται πια οι αθλητές να φοράνε κοντομάνικα μπλουζάκια κάτω από τις φανέλες.
ΠΗΓΗ http://cretabasketball.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728