Pre Game Analysis

Του Τάκη Πανούλια 
 http://www.basketblog.gr/

Τώρα που ήρθε η ώρα των knock out παιχνιδιών τα πράγματα είναι πιο απλά. Τέλος οι συζητήσεις περί επιλογής αντίπαλου και όλων των παρεπόμενων. Η νίκη είναι πλέον μονόδρομος και αυτό απλουστεύει τα πράγματα, καθαρίζει το μυαλό και σε κάνει να αφοσιωθείς πλέον στον έναν -και μοναδικό- στόχο: την πρόκριση στον επόμενο γύρο.   

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά σημεία άξια προσοχής για το αποψινό παιχνίδι. Αρχικά να δούμε τον αντίπαλο μας την Ισπανία.   


Γενική Ανάλυση

Η Ισπανία είναι η κάτοχος του τροπαίου και θα ήθελε να επαναλάβει το επίτευγμά της, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να το κάνει χωρίς το αστέρι της, τον Pau Gasol. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο πεινασμένη είναι η ομάδα, μετά τα τελευταία της επιτεύγματα. Έχει το ταλέντο, την εμπειρία και τον χαρακτήρα πλέον, καθώς -ας μην κρυβόμαστε- το ισπανικό μπάσκετ είναι το νέο powerhouse στη γηραιά ήπειρο.   

Παίκτες - κλειδιά: Marc Gasol, Rudy Fernandez, Juan-Carlos Navarro και Ricky Rubio.  


Πλεονεκτήματα

 Από τις πιο ισορροπημένες ομάδες του τουρνουά, παρά το γεγονός ότι λείπουν οι Pau Gasol και Jose Calderon, που είναι παίκτες με τεράστιο αντίκτυπο στην ομάδα των Ισπανών. Διαθέτουν ταλέντο, αθλητικά προσόντα, και κορμιά.   

 Εξαιρετική και εκρηκτική ομάδα στο transition, με τους Rubio, Rudy Fernandez and Sergio Llull να τρέχουν σε κάθε ευκαιρία.   

 Καλή ομάδα και στο 5 εναντίον 5 με ποικιλία στο παιχνίδι της και κυρίως ταχύτητα εκτέλεσης στα συστήματά της.     


Μειονεκτήματα

 Οι απουσίες των Pau Gasol και Jose Calderon είναι από μόνες τους μειονέκτημα για την Ισπανία. Ας μην ξεχνάμε ότι και στο Ευρωπαϊκό η Ισπανία είχε ξεκινήσει μουδιασμένα, καθώς και εκεί υπήρχε η απουσία λόγω τραυματισμού τουGasol. Μετά την επάνοδό του υπήρξε σαφέστατη βελτίωση. Τώρα υπάρχει και η απουσία του Calderon, που αφήνει τους Rubio και Lopez να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.   

 Δεν έχει και πολλά μειονεκτήματα, αλλά υπάρχει μια φανερή αδυναμία και αυτή είναι η αδυναμία στην περιφερειακή άμυνα. Οι Fernandez, Navarro και Ricky Rubio, είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι guards, αλλά δεν


είναι ούτε physical ή και οι καλύτεροι αμυντικοί πάνω στην μπάλα (μένοντας μπροστά από τον παίκτη τους). Θα βασιστούν περισσότερο στις βοήθειες των ψηλών τους για να μπαλώσουν την αδυναμία τους.   

• Επίσης θα πρέπει να δούμε πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι Fran Vazquez καιVictor Claver.   

Επομένως η ελληνική ομάδα πρέπει στην επίθεση να  
 Αποφύγει βεβιασμένες επιθέσεις για να υπάρχει ισορροπία και να μην δεχθεί εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό (transition). Ήταν και παραμένει από τα μεγαλύτερα όπλα τους. 

 Να προσπαθήσει να μεταφέρει μεγάλο κομμάτι της περιφερειακής επίθεσης επάνω στον Rubio για να τον φθείρει. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, είναι ο πιο αναντικατάστατος, καθώς και ο Raul Lopez και ο Sergio Llull δεν παίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει μέσα στο παιχνίδι 27 λεπτά και παρά τις 31 assists και την καλή AST/TO (3,4) εξακολουθεί να έχει μεταπτώσεις στο παιχνίδι του. 

Στο συνολικό plus/minus φαίνεται πολύ καλός, αλλά στο παιχνίδι με τη Λιθουανίατα πράγματα δεν ήταν καλά (28 λεπτά -7 και 12 +4). Το plus/minus είναι η διαφορά του σκορ με τον αντίπαλο όταν ο παίκτης παίζει μέσα ή είναι έξω στον πάγκο.   

 Γενικά πρέπει να επιτεθούμε στα guards τους (Navarro, Rubio, Lopez) και να αναγκάσουμε τους ψηλούς σε βοήθειες, αλλά θα πρέπει να πασάρουμε και στους ψηλούς μας κοντά στο καλάθι και όχι μόνο για τρίποντο.   

 Να χτυπήσουμε με pick and roll επάνω στον Marc Gasol για να τον κουράσουμε και να τους οδηγήσουμε σε πολλές περιστροφές στην άμυνα.   

 Σε περίπτωση που και οι Ισπανοί γυρίσουν σε ζώνη να αποφύγουμε την κατάχρηση στα τρίποντα και να διαβάσουμε τα κενά της ζώνης καλύτερα από ότι στα προηγούμενα παιχνίδια.     

Στην άμυνα πρέπει να:

 Έχουμε γρήγορες επιστροφές, αλλά και γρήγορη οργάνωση στην άμυνά μας. Δεν είναι αρκετό να γυρίσεις στην άμυνα, πρέπει άμεσα να υπάρξει και η κατάλληλη οργάνωση, γιατί μπορεί να σε κτυπήσουν σε δεύτερο χρόνο.   

 Πολύ μεγάλη προσοχή στα σκριν στον Navarro, γιατί συνήθως τον ελευθερώνουν νωρίς για ένα αμαρκάριστο σουτ τριών πόντων και μετά κοιτάζουν το post up του Marc Gasol. Ο πρώτος έχει πολύ γρήγορη εκτέλεση και ο δεύτερος είναι πολύ αποτελεσματικός μέσα στη ρακέτα.   

 Γενικά θα πρέπει να έχουμε πλάνο για την αντιμετώπιση των post upκαταστάσεων τους, ειδικά όταν παίζουμε με κοντό σχήμα. Γιατί μπορεί να εναλλάσσουν τα τριάρια στο post up και ο power forward έξω (Garbajosa).   

 O Fernandez εκτός από το σουτ πρέπει να προσεχθεί και στην κίνηση του μακριά από την μπάλα. Πολλές φορές οι συμπαίκτες του τον ψάχνουν με alley-oop (ψηλή πάσα κοντά στο στεφάνι του καλαθιού για lay up ή κάρφωμα).   

 Ο παίκτης του Jorge Garbajosa δεν πρέπει να τον αφήσει να ζεσταθεί, ευστοχώντας στα πρώτα σουτ, αλλά και γενικά δεν πρέπει να μένει αμαρκάριστος στις περιστροφές.     

Πολλά πράγματα θα κριθούν στα τρία ΑΑυτοπεποίθησηαυτοκυριαρχία καιαυτοσυγκέντρωση.

 Αν οι πληροφορίες και το διάβασμα του αντιπάλου είναι σωστά, θα έχουμε αυτοπεποίθηση, ειδικά αν ξεκινήσουμε σωστά τον αγώνα. 
 Αν αντιδράσουμε σωστά σε κρίσιμα σημεία του αγώνα και δείξουμε αυτοκυριαρχία, αυτό θα γείρει την πλάστιγγα στο μέρος μας. 

 Αν δείξουμε αυτοσυγκέντρωση στο επιθετικό και αμυντικό πλάνο μας, παίζοντας μόνο στη στιγμή και χωρίς δεύτερες σκέψεις, θα έχουμε πλεονέκτημα.   

Καλή επιτυχία στην ομάδα μας!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728