Μπάσκετ διδασκαλία mini ακαδημίες ανάπτυξηΗ τροποποίηση των κανονισμών ενός αθλήματος επηρεάζει σημαντικά τόσο το ποιες ατομικές δεξιότητες χρησιμοποιούνται, όσο και την τακτική. Οι κανονισμοί κάθε αθλήματος δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται στην προπονητική διαδικασία ως δεδομένοι και χωρίς δυνατότητα τροποποίησης.
Αντίθετα, η τροποποίηση των κανονισμών προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία για την εξάσκηση και βελτίωση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, που θα χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά σε κανονικές συνθήκες αγώνα. Π.χ., αν παίξουμε στην προπόνηση ένα παιχνίδι του μπάσκετ με έναν πρόσθετο κανονισμό ο οποίος απαγορεύει την ντρίμπλα, τότε οι παίκτες θα χρησιμοποιήσουν, αναγκαστικά, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την πάσα, αλλά και το ξεμαρκάρισμα. Έτσι, μία τροποποίηση ενός κανονισμού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων δεξιοτήτων και στην κατάλληλη προσαρμογή της τακτικής. 
Στο εγχειρίδιο αυτό προτείνονται 'Τροποποιημένες Μορφές Παιχνιδιού' (ΤΜΠ) με σκοπό την αποτελεσματικότερη μάθηση δεξιοτήτων και τακτικών εφαρμογής τους, με στόχο την καλύτερη και πιο σωστή χρήση τους στον πραγματικό αγώνα. Με τον όρο αυτό νοούνται παιχνίδια τα οποία διατηρούν βασικούς κανονισμούς του μπάσκετ, ενώ κάθε φορά τροποποιούνται, προσθέτονται ή αφαιρούνται άλλοι, ώστε να επιτευχθεί καλύτερα η εξάσκηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων -στόχων. 
Το μπάσκετ πέρα από τα Βασικά και τα ΣυστήματαΜπορείτε να φανταστείτε έναν αγώνα μπάσκετ με δύο μπάλες; Έναν αγώνα όπου οι δύο ομάδες μπορούν να σκοράρουν σε όποιο καλάθι θέλουν; Μπορείτε να παίξετε


'Κλέφτες και αστυνόμους' χρησιμοποιώντας μια μπάλα του μπάσκετ; Το εγχειρίδιο αυτό φιλοδοξεί να προσθέσει μία πραγματικά νέα διάσταση στην διδασκαλία της καλαθοσφαίρισης σε νεαρούς αθλητές με την χρήση κατάλληλα διαμορφωμένων παιχνιδιών.
 Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει 50 Τροποποιημένα Παιχνίδια τα οποία είναι κατάλληλα για την εκμάθηση του μπάσκετ στις νεαρές ηλικίες. Υπάρχουν όμως και Τροποιημένες Μορφές Παιχνιδιού κατάλληλες για μεγαλύτερες ηλικίες και για την ανάπτυξη σύνθετων δεξιοτήτων.
 Οι συγγραφείς αναπτύσσουν ένα μοντέλο 5 σταδίων ανάπτυξης του καλαθοσφαιριστή και προτείνουν παιχνίδια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται σε κάθε στάδιο. Ταυτόχρονα προτείνουν και μία συγκεκριμένη διδακτική μεθοδολογία για την καλύτερη επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Τα προτεινόμενα Τροποποιημένα Παιχνίδια καλύπτουν και τα 5 στάδια ανάπτυξης.
Τα 5 στάδια ανάπτυξης του καλαθοσφαιριστή  είναι:
α: απλές ατομικές δεξιότητες, όπως π.χ. ή ντρίπλα και το σουτ
β. σύνθετες δεξιότητες, οι οποίες προκύπτουν από τη σύνθεση και την εφαρμογή δύο ή περισσότερων απλών δεξιοτήτων σε μία συνεχόμενη, π.χ. ντρίπλα και lay-up
γ. ομαδικές δεξιότητες, π.χ. η συνεργασία πολλών παικτών στην εφαρμογή ενός play ή ενός συστήματος
δ. δεξιότητες λήψης αποφάσεεων ή επιλογής τακτικής, π.χ. απόφαση εκδήλωσης επίθεσης ή ελέγχου του ρυθμού
 ε. δεξιότητες προσαρμογής στην ομάδα π.χ. η αποδοχή και ανάληψη ενός ρόλου που είναι αναγκαίος για την καλή λειτουργία της ομάδας από ένα παίκτη
 Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε προπονητές καλαθοσφαίρισης κάθε επιπέδου, αλλά και σε καθηγητές φυσικής αγωγής οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τα σχετικά με την καλαθοσφαίριση μαθήματα τους με μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. 

   Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Tμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728