Άσκηση με Βάρη και Βελτίωση της Φυσικής Κατάστασης κατά την Αναπτυξιακή Ηλικία

Περίληψη
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στις ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της προπόνησης με βάρη στις φυσικές ικανότητες και την αθλητική απόδοση κατά την αναπτυξιακή ηλικία.
Από τα αποτελέσματα συγχρόνων ερευνητικών εργασιών διαφαίνεται ότι η εφαρμογή καλά σχεδιασμένων προγραμμάτων άσκησης με βάρη μπορεί να αναπτύξει τη μυϊκή δύναμη στα παιδιά με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο τραυμα τισμών περισσότερο από ότι η φυσιολογική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, η προπόνηση με βάρη μπορεί να επιδράσει θετικά και σε άλλες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης (αλτική ικανότητα, ισχύ, δρομική ταχύτητα), καθώς επίσης και στην αθλητική απόδοση. Οι πιο ευνοϊκές προσαρμογές επέρχονται μετά από προπόνηση με προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης, με τη χρήση μεσαίων έως υψηλών φορτίων (55 – 85% της 1μέγιστης επανάληψης-ΜΕ), διάρκειας > των 4 εβδομάδων και συχνότητα εκτέλεσης 2 φορές την εβδομάδα.Με την εφαρμογή του ίδιου προπονητικού ερεθίσματος οι προέφηβοι φαίνεται να παρουσιάζουν ίδιες ή και μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις στη μυϊκή δύναμη συγκριτικά με τους έφηβους και τους ενήλικες. Η διακοπή της προπονητικής διαδικασίας επιφέρει απώλεια της μυϊκής δύναμης και η διατήρηση των προσαρμογών
που έχουν επιτευχθεί εξασφαλίζεται με μια τουλάχιστον προπονητική μονάδα την εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την προπόνηση δύναμης στις αναπτυξιακές ηλικίες που πρέπει να διευκρινιστούν και κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση περισσότερων ερευνών για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Μάριος Χρίστου1,2, Κώστας Σωτηρόπουλος1, Ηλίας Σμήλιος1, & Σάββας Π. Τοκμακίδης1
1ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή, Ελλάς
2Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης για τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό, Intercollege, Λευκωσία, Κύπρος

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟ 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728