Άμυνα man-to-man



Άμυνα man-to-man
H κλιμάκωση της προσωπικής άμυνας με κάλυψη ξεκινά από τους τέσσερις παίκτες. Η κλιμάκωση αποτελείται από τέσσερις φάσεις:
1η Φάση
Οι επιθετικοί τοποθετούνται με διάταξη τετραγώνου. Έστω ότι οι παίκτες έχουν την διάταξη όπως φαίνεται στο σχ. 1


Σχ.1
Στην φάση αυτή οι επιθετικοί αλλάζουν απλώς πάσες και οι αμυντικοί παίρνουν τις σωστές τοποθετήσεις ανάλογα με το που βρίσκεται η μπάλα και ο προσωπικός τους αντίπαλος. Όταν η μπάλα βρίσκεται στον Ο1 ο αμυν. 1 παίζει άμυνα σύμφωνα με τους κανόνες της αντιμετώπισης παίκτη με δικαίωμα ντρίμπλας όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο κεφάλαιο. Ο αμυν.3, που βρίσκεται μια πάσα απόσταση πιέζει τον Ο3 με άμυνα over play. Ο αμυν. 2 είναι μια πάσα απόσταση αλλά δεν κολλά στον Ο2 προσπαθώντας να βοηθήσει σε τυχόν διείσδυση του Ο1 προς το κέντρο της ρακέτας. Ο αμυν.4, που είναι δύο πάσες απόσταση έρχεται προς το κέντρο της ρακέτας κοντα στη νοητή γραμμή, που ενώνει τα δύο καλάθια με το εσωτερικό πόδι μπροστά δημιουργώντας ένα τρίγωνο μεταξύ του παίκτη με την μπάλα (Ο1), του σώματός του και του προσωπικού του αντιπάλου ( Ο4). Όταν ο Ο1 πασάρει στον Ο3 (σχ2) ο αμυν. 3 παίζει άμυνα σε παίκτη με δικαίωμα ντρίμπλας ο αμυντ. 1 over play, ο αμυν.2 έρχεται κοντά στη γραμμή των ελευθέρων βολών και ο αμυν 4 κάτω ακριβώς από το καλάθι ελέγχοντας τυχόν πέρασμα του Ο3 από την εσωτερική.

Σχ.2
2η Φάση
Στη φάση αυτή οι επιθετικοί προσπαθούν να διεισδύσουν με ντρίμπλα προς το καλάθι ενώ οι αμυντικοί κλίνουν το ........





διάδρομο του επιθετικού δίνοντας βοήθειες και μετά την πάσα επανέρχονται στους παίκτες τους ( help and recover). Την κίνηση βλέπουμε στα σχ.3,4.

Σχ.3

Σχ.4

3η Φάση
Στη φάση αυτή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κάλυψη της διείσδυσης από την εσωτερική.
Όπως φαίνεται στο σχ.5 ο Ο4 διεισδύει από την εσωτερική. Ο αμυν.4 οδηγεί τον παίκτη προς τον συμπαίκτη του 3, που έρχεται από την αδύνατη πλευρά και τον παγιδεύουν κοντά στο καλάθι. Ο αμυν. 2 έρχεται προς το κέντρο της ρακέτα για τον έλεγχο των δύο επιθετικών Ο2 και Ο1. Ο αμυν. 1 κατεβαίνει και καλύπτει τυχόν πάσα του Ο4 στον Ο3.

Σχ.5
4η Φάση
Στη φάση αυτή το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση τυχόν πάσας του Ο4 στον Ο1 (Σχ.6).

Όταν ο Ο4 πασάρει στον Ο1 οι παίκτες κάνουν περιστροφή αλλάζοντας παίκτες. Έτσι ο αμυν. 2 μαρκάρει τον Ο1, ο αμυν.1 τον Ο3, ο αμυν. 4 τον Ο2 και ο αμυν. 3 τον Ο4.


Σχ.6

Τέλος προσθέτουμε τον πέμπτο παίκτη ( Ο5) του οποίου ο παίκτης δίνει τις λιγότερες βοήθειες ενώ όταν δεχθεί την μπάλα οι περιφερειακοί παίκτες, που βρίσκονται κοντά του κάνουν ένα βήμα προς αυτόν (φλοτάρουν) προσπαθώντας να βοηθήσουν τον αμυν.5 (Σχ.7)


Σχ.7

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728