4 Τομείς Ανεξαρτησίας που χρειάζεται το παιδί σας

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: Μίλτος Χειμωνίδης, ερασιτέχνης προπονητής στις ακαδημίες της ΑκαδημίαςBC Ρεθύμνου

Ανέβηκε στις 4 Ιουλίου 2022 από https://rcfamilies.com/2022/07/independence.html/?fbclid=IwAR1xSZEDtWTLKXcbGE7Zjcxwf1415CSZdargOFvBpA_4B5TEQyd8NXA1pEk

Πώς καλλιεργείτε την ανεξαρτησία στο παιδί σας;

Ως γονιός, μπορεί να νιώθετε ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι τα παιδιά σας σάς χρειάζονται. Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η αναγκαιότητά σας προς αυτά θα πρέπει όλο και να εξασθενεί, στην πραγματικότητα το παιδί σας θα πρέπει να σας έχει ανάγκη συνεχώς και λιγότερο.

Είστε όμως διατεθειμένοι να το «παρατήσετε»; Έχετε γίνει γονείς έχοντας κατά νου αυτόν τον τελικό στόχο, να προωθήσετε το παιδί σας στην ενήλικη ζωή του με τις απαραίτητες δεξιότητες για επιβίωση, χωρίς τη συνεχή παρέμβαση και τη βοήθειά σας; (Αύριο, μπορεί και να μην είστε εκεί για αυτά…)

Εάν η ανεξαρτησία του παιδιού από εσάς είναι γονεϊκός στόχος, τότε σκεφτείτε να εστιάσετε σε αυτούς τους τέσσερις τομείς:


Αφήστε τους ό,τι κάνουν, να το κάνουν για τον εαυτό τους

Η επιθυμία σας να βοηθήσετε το παιδί σας μπορεί να φαίνεται αθώα στην αρχή: να καθαρίζετε το μπάνιο του, να το βοηθάτε να διαλέξει τα ρούχα του, να κάνει τα μαθήματά του. Αλλά αν αυτό συνεχιστεί, θα περιμένει τη βοήθειά σας και δεν θα πιστέψει ότι μπορεί να καταφέρει να κάνει τη δουλειά μόνο του…

Ναι, το να βοηθάτε τα παιδιά σας είναι μέρος της δουλειάς σας -- όταν δεν μπορούν ακόμα να δένουν τα κορδόνια τους ή να στρώνουν μόνα τους τα κρεβάτια τους. Όταν όμως οι έφηβοί σας δυσκολεύονται να κάνουν καλές επιλογές και να ενεργήσουν υπεύθυνα, τότε μπορείτε να τους βοηθάτε δίνοντάς τους απλά τα όρια.

Αν συνεχώς κάνετε για τα παιδιά σας πράγματα για τα οποία είναι ικανά να κάνουν και από μόνα τους, τότε δημιουργείτε ένα εξαρτημένο παιδί.

«Το εξαρτώμενο παιδί είναι ένα απαιτητικό παιδί. Τα παιδιά γίνονται ανεύθυνα μόνο όταν δεν τους δίνουμε ευκαιρίες να αναλάβουν την ευθύνη». – Rudolf Dreikurs και Margaret Goldman.

 

Αφήστε τους να δώσουν τις δικές τους μάχες

Το να διδάσκετε στα παιδιά τον τρόπο να λύνουν τα προβλήματά τους (και όχι να τους δίνετε έτοιμες τις λύσεις) είναι μια δεξιότητα που πρέπει να ξεκινήσει όταν αυτά είναι μικρά. Ως νήπια, μπορεί το θέμα τους να είναι απλά ένας καυγάς για κάποιο παιχνίδι, αλλά καθώς αυτά μεγαλώνουν θα αυξάνονται και τα προβλήματά τους. Το να τους διδάσκετε πώς να λύνουν προβλήματα είναι μια σημαντική δεξιότητα δια βίου.

Διδάξτε στα παιδιά σας τα βήματα επίλυσης προβλημάτων, όπως πώς να αναγνωρίζουν το πρόβλημα, πώς να σκέφτονται λύσεις για το πρόβλημα, πώς να αναλύουν αυτές τις λύσεις και πώς να δοκιμάζουν τις πιθανές λύσεις. Το να βοηθήσετε το παιδί σας να περάσει αυτά τα βήματα, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το να του δώσετε απλώς την απάντηση, αλλά είναι μια δεξιότητα ζωής που πρέπει να καταφέρει να διδαχτεί και τελικά να την μάθει στην διαδρομή του, ώστε να καταφέρει να γίνει ανεξάρτητο.


Αφήστε τους να μάθουν να διαχειρίζονται χρήματα

Ξανά και ξανά, βλέπω νεαρούς ενήλικες που αγωνίζονται με τη διαχείριση χρημάτων. Αυτό τους κάνει ακόμη πιο εξαρτημένους, επειδή πάντα θα επιστρέφουν στη μαμά και τον μπαμπά είτε για ένα δάνειο είτε για «χαρτζιλίκι».

Εάν δεν διδάξετε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα, κάποιος άλλος θα το κάνει. Και αυτό δεν είναι ένα ρίσκο που θέλετε να πάρετε!


Αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν τη σημασία των αξιών

Το να διδάξετε στο παιδί σας να κάνει καλές επιλογές ή να σχηματίζει υγιεινές συνήθειες, πρέπει να συμβαδίζει χέρι-χέρι με τις αξίες σας. Με άλλα λόγια, διδάξτε στο παιδί σας το ΓΙΑΤΙ πίσω από ΑΥΤΟ που του ζητάτε ή του λέτε να κάνει. Π.χ.

Γιατί το να λες ψέματα είναι λάθος; Γιατί σπάει την εμπιστοσύνη και είναι δύσκολο να κερδίσεις πίσω αυτή την εμπιστοσύνη.

Γιατί είναι σημαντικό το να μοιράζεσαι με τα αδέλφια σου; Επειδή το να μάθουν πώς να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους είναι κάτι που θα πρέπει να μάθουν και για την υπόλοιπη ζωή τους — στις δουλειές τους, στα σπίτια τους και στις κοινότητές τους.

Οι αξίες για τις οποίες τους μιλάτε και τις οποίες «μοντελοποιείτε» πριν από τα παιδιά σας, θα είναι αξίες που θα τα βοηθήσουν να κάνουν καλές επιλογές στη ζωή τους και να δημιουργήσουν θετικές συνήθειες. Και αυτά με τη σειρά τους θα μεγαλώνουν την ανεξαρτησία τους.

«Το να κάνεις συνήθως πράγματα για το παιδί σου που μπορεί να κάνει και μόνο του τού στέλνει το ακούσιο μήνυμα: ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές του», προειδοποιεί η Williams. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που του λείπει η ανεξαρτησία, η αυτοεκτίμηση και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και που δεν μπορεί —ή δεν θα μπορεί— να κάνει εργασίες κατάλληλες για την ηλικία του. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται «μαθημένη αδυναμία». Έμαθα από ποιον; Το μάντεψες… (Ο σημερινός Γονέας https://www.todaysparent.com/kids/teaching-kids-to-be-more-independent/ )




 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728