Διάβασμα ή προπόνηση; Η απάντηση είναι «Και τα δύο»!




Αρκετά συχνά, σαν γονείς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα που αφορά τον αθλητισμό και την μελέτη των παιδιών μας για το σχολείο τους. Όπως όλοι οι γονείς, έτσι και εγώ, έχω βρεθεί σε αυτό το δίλημμα και σήμερα θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα…

Πολύ συχνά, ο αθλητισμός αντιπαραβάλλεται με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των παιδιών. Αρκετοί γονείς ανησυχούν πως τα παιδιά τους θα αφήσουν το σχολείο για τον αθλητισμό. Αυτές οι ανησυχίες γεννιούνται συνήθως όταν τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο από όσο θα περίμενε κάποιος γονιός με το άθλημα που ασκεί, αφήνοντας πίσω χρόνο διαβάσματος…

Εδώ έρχονται να απαντήσουν οι έρευνες, οι οποίες δεν συμφωνούν καθόλου με αυτές τις ανησυχίες των γονιών. Πολλά παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, είναι συνεπέστατα στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Και αυτό γιατί ο αθλητισμός διδάσκει την συνέπεια. Αντίθετα, πολλά παιδιά που σταμάτησαν τον αθλητισμό κατά την διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης, δεν σημαίνει πως – αυτόματα – έγιναν και καλοί μαθητές.

Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα των γονιών, είναι η διαχείριση του χρόνου. Μία έννοια που δεδομένα διδάσκεται στις προπονήσεις των παιδιών, με ποικίλους τρόπους. Από την ώρα της προέλευσης στο γήπεδο, στον χρόνο που πρέπει να εκτελεστούν κάποιες ασκήσεις, μέχρι και την ώρα της αποχώρησης τους για το σπίτι.

Επίσης, ένα από τα κομμάτια που βοηθά ο αθλητισμός τα παιδιά ώστε να πετύχουν τους στόχους τους στο σχολείο, είναι η αυτοπεποίθηση που χτίζεται μέσω αυτού. Πολλοί μαθητές και ιδιαίτερα σε περιόδους εξετάσεων, δεν νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να αποδώσουν στον καλύτερο βαθμό. Έχει παρατηρηθεί όμως, παιδιά που έχουν χτίσει αυτοπεποίθηση μέσω του αθλητισμού, να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους και να βγαίνουν με επιτυχία από τις αίθουσες των εξετάσεων.

Βέβαια, για να τα γράφουμε και όλα, το σχολείο δίνει πολλά στον αθλητή-μαθητή. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κερδίζει ένας αθλητής από το σχολείο, είναι η καλλιέργεια του πνεύματός του και ο εμπλουτισμός του τρόπου σκέψεως του. Ένας σύγχρονος αθλητής και κυρίως καλαθοσφαιριστής μιας και είναι αυτό το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην σελίδα μας, πρέπει να έχει υψηλό βαθμό ταχύτητας λήψης αποφάσεως και αντιδράσεως. Αυτό απαιτεί υψηλή πνευματική λειτουργικότητα, δημιουργική σκέψη και υψηλή συγκέντρωση. Αυτά τα στοιχεία αναπτύσσονται μόνο σε ένα καλά «δουλεμένο» μυαλό.

Έτσι, καταλαβαίνουμε πως το σχολείο και ο αθλητισμός αλληλοϋποστηρίζονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας.

Σαν γονείς, πολλές φορές έχουμε ακούσει περιπτώσεις (ή το έχουμε πει και εμείς οι ίδιοι) να λέγεται σε ένα παιδί να «διαβάσει γιατί τι θα κάνει στη ζωή του, αν δεν πετύχει στον αθλητισμό;». Λανθασμένη ενέργεια που δημιουργεί θέμα σύγκρισης και το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να θωρήσει το παιδί ως αρνητική την μία από τις δύο έννοιες…

Τι θα βοηθούσε περισσότερο να πούμε στα παιδία μας, αντί της πιο πάνω πρότασης; Μία καλή συμβουλή που έχω διαβάσει, είναι το «διάβασε για να πετύχεις πιο πολλά και στον αθλητισμό».

Όπως έγραψα και πιο πάνω, αθλητισμός και σχολείο (ή σχολείο και αθλητισμός αν προτιμάτε), είναι έννοιες που αλληλοϋποστηρίζονται, έννοιες αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Είναι καιρός να παρουσιάζουμε κάποια πράγματα προς τα παιδιά μας με περισσότερη θετική ενέργεια…

ΠΗΓΗ https://triponta.com.cy

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728