Basketball Analytics: Είναι το τρίποντο από την γωνία το πιο επιθυμητό σουτ για μια σύγχρονη επίθεση;

Ένα αφιέρωμα στην σημασία του τριπόντου από την γωνία στο σύγχρονο μπάσκετ


ΠΗΓΗ :www.badbasket.gr
Μετά τα προηγούμενα άρθρα μας, που καταπιαστήκαμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τα basketball analytics ( basketball-analytics-midrange-analytics, gersson-rosas ), συνεχίζουμε αυτήν την μίνι έρευνα με ένα φαινόμενο του σύγχρονου μπάσκετ που σίγουρα προκαλεί εντύπωση: γιατί τα τρίποντα από τις γωνίες είναι τα πιο δημοφιλή στο σύγχρονο μπάσκετ; Ποιοι παίκτες και ποιες ομάδες παίζουν στρατηγικά με βάση αυτό; Τελικά, τι λέει αυτό για το μπάσκετ στην εποχή του pace and space;


Μελετώντας για το corner three στο διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σε ένα εντυπωσιακό στατιστικό. Αν μια ομάδα αντικαταστήσει 10 midrange jumpers, με 10 corner threes, τότε προσεγγιστικά κερδίζει 3.7 πόντους ανά παιχνίδι, που αν και φαίνονται λίγοι, σε μια αναγωγή για τις νίκες μιας ομάδας σε μια σεζόν, μιλάμε για 9.7 νίκες σε μια σεζόν. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι μια φαινομενικά μικρή στρατηγική αλλαγή για μια ομάδα μπορεί να της δώσει ή να της στερήσει μια είσοδο στα play off.



Μια μικρή ιστορική αναδρομή


Από το 1999 μέχρι το 2014, οι San Antonio Spurs κέρδισαν 5 πρωταθλήματα, παίζοντας μοναδικό μπάσκετ και έχοντας ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 894-370 στις regular seasons. Σίγουρα, είχαν ένα γεμάτο ρόστερ και έναν από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του μπάσκετ. Ωστόσο, αρκούν μόνο αυτά για να φτιάξεις έναν οργανισμό τόσο δυνατό και μια winning culture που δεν έχουμε ξαναδεί ανάλογό του; Η απάντηση είναι όχι. Το οικοδόμημα των Spurs πέραν του ταλέντου και του εκπληκτικού coaching είχε μια συνολική διαφορετική μπασκετική φιλοσοφία που συναντάμε για πρώτη φορά και κεντροβαρίζει ιδιαίτερα στο shot selection.



Τη σεζόν 1998-99, μόλις το 3.6% των προσπαθειών των ομάδων του NBA ήταν τρίποντο από την γωνία, ενώ οι περισσότερες ομάδες συχνά δεν επιχειρούσαν καν ένα τέτοιο σουτ. Χαρακτηριστικά εκείνη τη σεζόν οι Atlanta Hawks σούταραν μόλις 61 corner threes (!). Κι όμως, για τους Spurs ήταν ήδη σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι τους, καθώς την σεζόν 1998-99 κατανάλωναν το 4.7% των επιθέσεων τους στα τρίποντα από την γωνία, αριθμός που αυξήθηκε σε 5.1% την επόμενη σεζόν, αυξήθηκε σταδιακά κάθε χρόνο, φτάνοντας στο 10.8% τη σεζόν 2007-08, κάνοντας τους Spurs την ομάδα που σούταρε διπλάσια corner threes από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του NBA.

To να σουτάρεις βέβαια από την γωνία δε λέει τίποτα, αν δεν είσαι αποτελεσματικός. Και οι Spurs, ήταν πραγματικά δουλεμένοι σε αυτό.
Τις χρονιές μετά το 2008, δεν είναι ότι οι Spurs σταμάτησαν αυτή την τακτική. Απλά το NBA συνολικά ακολούθησε το κρυφό μυστικό των Spurs, κάνοντας τις αλλαγές από την πλευρά τους αναγκαίες.


Μια μη αναμενόμενη αποθέωση: the King of the Corner


Στο μπάσκετ είμαστε όλοι συνηθισμένοι να ασχολούμαστε με τους stars, με τους απόλυτους πρωταγωνιστές. Το φράγμα των 100 τριπόντων από τη γωνία το έσπασε ο μεγάλος Reggie Miller για μια σεζόν. Παρόλα αυτά, εμείς θα αναφερθούμε κάπου αλλού. Κι όμως, μιλώντας για το corner three και την καλοκουρδισμένη μηχανή των Spurs, θα πρέπει να αναφερθούμε σε ένα αναπόσπαστο γρανάζι της. Σίγουρα, το να είσαι αρτίστας των παρκέ συνήθως έχει σχέση με το ball handling σου, με την ικανότητα σου να βλέπεις το γήπεδο ή με μια σειρά από άλλες in game καταστάσεις. Εμείς λοιπόν παίρνουμε την επιλογή να μιλήσουμε για τον αρτίστα του corner 3. Σίγουρα όχι η πιο δημοφιλής τέχνη, άλλα σίγουρα αποτελεσματική. Μια μικρή ωδή λοιπόν στον Bruce Bowen που σούταρε 41.6% από τις γωνίες στην καριέρα του. Την σεζόν 2001-02 σούταρε με 42.1%, ενώ την αμέσως επόμενη με 47%! Τη σεζόν 2005-06, σούταρε 546 σουτ, από τα οποία τα 245 ήταν τρίποντα και από τα οποία τα 222 ήταν τρίποντα από τη γωνία, σουτάροντας με 45%!


Η σημασία του τριπόντου από τη γωνία


Τελειώνοντας την ιστορική αναδρομή μας, ας πάμε στη σημασία του συγκεκριμένου σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ. Την περσινή σεζόν, μόνο το σουτ στο ζωγραφιστό ήταν πιο αποτελεσματικό από το corner three με 1.26 Points Per Possession και 1.15 αντίστοιχα.


Ταυτόχρονα, παρακάτω μπορούμε να δούμε πόσο υψηλό είναι το ποσοστό μερικών εκ των καλύτερων σουτέρ τριών πόντων στον κόσμο, όταν σουτάρουν από τη γωνία. Αυτό είναι ακόμη μια μικρή απόδειξη ότι οι ομάδες επιδιώκουν για όλους τους λόγους, να πάρουν αυτό το σουτ. Στην μπλε στήλη έχουμε τα left corner 3's και στη πορτοκαλί στήλη τα right corner 3's.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος για τη σημασία του τριπόντου από την γωνία είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια επιθετική επιλογή για πολλές ομάδες ώστε να καλύπτουν τις επιθετικές αδυναμίες παιχτών τους. Για παράδειγμα, μια ομάδα μπορεί να χρειάζεται έναν παίκτη που είναι εξαιρετικός αμυντικά, αλλά επιθετικά ιδιαίτερα περιορισμένος. Η τοποθέτηση του στη γωνία για catch and shoot corner 3 είναι πιθανότατα η πιο έμπιστη επιλογή. Ας δούμε εξ'άλλου πόσο αποτελεσματικό είναι ένα catch and shoot 3 στο σύγχρονο NBA: το catch and shoot 3 μας δίνει 1.16 PPP σε αντίθεση με το catch and shoot 2 που μας δίνει 0.86, αλλά και το pull up 3 που μας δίνει 0.97 PPP.

Ας χρησιμοποιήσουμε τώρα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που συνδυάζει την ανάγκη μιας ομάδας να καλύπτει έναν παίκτη της στην επίθεση μέσω της τοποθέτησης του στρατηγικά στη γωνία για τρίποντο, με τη χρησιμότητα του catch and shoot corner 3. Κατά της διάρκεια της καριέρας του στο Πόρτλαντ, ο Al Farouq Aminu ήταν - όπως σε όλη του την καριέρα- ένας μέτριος ή μάλλον κακός επιθετικά παίκτης και ιδιαίτερα σουτέρ τριών πόντων, σουτάροντας μόλις με 26.1% για τρεις. Κι όμως, η τοποθέτηση του στις γωνίες από τους Blazers του έδινε την ευκαιρία να είναι χρήσιμος στην επίθεση μιας και σούταρε με 39.8% σκοράροντας στις 57 από τις 145 προσπάθειες του, αριθμός αξιοπρόσεκτος!

Corner three vs Midrange Jumper
Στο προηγούμενο άρθρο μας, σταθήκαμε αναλυτικά στο αν και κατά πόσο, το Midrange μπορεί να είναι χρήσιμο στο σημερινό μπάσκετ. Σήμερα, εξετάζουμε τη σχέση του με ένα αρκετά αποτελεσματικό σουτ και κατά πόσο ο συσχετισμός μεταξύ των δυο σουτ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας. Στο παρακάτω γράφημα, βλέπουμε ποιες ομάδες έχουν καταφέρει να εντάξουν το τρίποντο από τη γωνία ποιοτικά στο παιχνίδι τους έναντι του mid range jumper. Όπως ήταν αναμενόμενο, συναντάμε πάνω αριστερά κορυφαίες ομάδες, με στήσιμο και ρόστερ ανάλογα της εποχής. Αντίθετα, κάτω δεξιά βλέπουμε ποιες ομάδες παραμένουν προσκολλημένες σε ένα παλιό στυλ μπάσκετ και τα αποτελέσματα σίγουρα δεν κάνουν εντύπωση.



Ιδιαίτερα για τους New York Knicks αξίζει να γίνει ειδική μνεία, καθώς αποτελούν ένα σύγχρονο μεσαίωνα της μπασκετικής εξέλιξης  μια ομάδα που δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει το σύγχρονο μπάσκετ. Χαρακτηριστικά, σε μια εποχή που όλες οι ομάδες του NBA προσπαθούν να αντικαταστήσουν το Midrange με ποιοτικότερα σουτ, οι Νικς - όχι προς έκπληξη μας- έκαναν αυτό


Κι όμως, αύξησαν τα midrange σουτ, σε μια σεζόν που τους βρήκε να νικούν 17 αγώνες!

Συμπερασματικά

Στο σύγχρονο μπάσκετ, η χρήση των analytics δεν είναι προαιρετική επιλογή, αλλά αντίθετα είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο της δουλειάς κάθε front office και προπονητικού τιμ που θέλει να είναι επιτυχημένο. Μια από τις βασικές επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ είναι οι ομάδες να σουτάρουν τα πιο αποτελεσματικά σουτ και ένα από αυτά είναι το corner three και μάλιστα η αντικατάσταση του midrange απο αυτό, σε τακτικό επίπεδο. Όπως είδαμε παραπάνω, είναι ένα εργαλείο που όχι απλά χρησιμοποιούν οι κορυφαίες ομάδες και παίκτες, αλλά είναι και ένας τρόπος αξιοποίησης των πιο αδύναμα επιθετικά παικτών μιας ομάδας. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το εισήγαγαν οι Spurs και πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης του pace and space στο άθλημα και για αυτό οι εξυπνότεροι των GM και προπονητών, το έχουν ψηλά στην ατζέντα τους.


Αντί επιλόγου, θα προσπαθήσουμε απλά να θυμίσουμε ότι το μπάσκετ, παρά την απίστευτη σημασία των αριθμών σε αυτό, παραμένει απρόβλεπτο και δυναμικό. Έτσι, παρότι οι Spurs πάντα είχαν μια καλοσχεδιασμένη επίθεση γύρω από το τρίποντο από τις γωνίες, το οριστικότερο τρίποντο από γωνία που μπορούμε να θυμηθούμε ήταν απέναντι τους και σίγουρα δεν ήταν έτσι σχεδιασμένο. Και αυτό είναι ακόμη πιο όμορφο.





Πηγή : www.badbasket.gr/


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728